God of War Ascension: η γνώμη μας

Αξίζει αγοράς από τους πιστούς φίλους της θρυλικής σειράς;

Είδος: Action Adventure
Φορμά: Playstation3
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Στο πλαίσιο της Αθηνόραμα Digital God of War Week των περασμένων ημερών αναφερθήκαμε διεξοδικά στην μέχρι σήμερα πορεία της διάσημης ομώνυμης σειράς της Sony, στις εμπορικές εκδόσεις του νέου της μέλους, του Ascension, στα νέα στοιχεία που αυτός ο τίτλος φέρνει στο προσκήνιο, καθώς και στον ολοκληρωμένο εξελληνισμό του για το κοινό της χώρας μας. Όμως δεν αναφερθήκαμε ακόμη στο... σημαντικότερο, προφανώς: αξίζει να το αγοράσουν όχι μόνο οι ούτως ή άλλως πιστοί φίλοι των God of War, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των κατόχων PlayStation3 γενικότερα; Η απάντηση, στο παρόν άρθρο!

Πρώτα απ' όλα, όσον αφορά τις υποσχέσεις του Studio Santa Monica για το Ascension: έχουν τηρηθεί όλες. Ο τεχνικός τομέας είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το PlayStation3 αυτή τη στιγμή σε τίτλο του είδους, τόσο οπτικά όσο και ακουστικά. Ο έλεγχος είναι αποτελεσματικότερος από ποτέ, άμεσος και συνδεδεμένος με ομαλότερη κίνηση του Kratos, η "σκηνοθεσία" των επικών συγκρούσεων είναι περισσότερο φιλόδοξη, η παρουσίαση δεόντως "κινηματογραφική", η "ροή" της δράσης σχεδόν άψογη. Από οποιαδήποτε πλευρά έχει σημασία, το νέο God of War "παραδίδει μαθήματα" όσον αφορά στο τί μπορεί να κάνει ένα PS3: "κύκνειο άσμα" με όλη τη σημασία του όρου.

Ως μόνη... παραφωνία στην τεχνική εκτέλεση της όλης παραγωγής εντοπίζουμε την κάμερα που καλύπτει τη δράση: αυτή συνήθως τοποθετείται έξυπνα και σωστά, ενίοτε όμως "παίρνει πρωτοβουλίες" για zoom-out μακρινά, ώστε να επιδείξει την κλίμακα και την ομορφιά των τοποθεσιών. Το κάνει όμως... ενόσω ο Kratos συνεχίζει να μάχεται, σε μέγεθος κουκίδας (!) που δεν ξεχωρίζει εύκολα από τους αντιπάλους του. Δεν συμβαίνει συχνά, ευτυχώς, αλλά είναι αληθινά παράξενο το πώς "ξέφυγε" από τον ποιοτικό έλεγχο του Studio Santa Monica κάτι τέτοιο.

Μία υπόσχεση πάντως που θα μπορούσε ίσως να είχε τηρηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, αφορά στο σενάριο: ναι, μαθαίνουμε κάποια πράγματα για το παρελθόν του Kratos πριν γίνει "Ghost of Sparta" και ημίθεος - το Ascension προηγείται χρονικά όλων των God of War - αλλά τελικά η εξερεύνηση αυτή του χαρακτήρα του είναι επιφανειακή. Θα προτιμούσαμε να είχαν σκιαγραφηθεί με πιο πολλή λεπτομέρεια τα κίνητρα του Kratos όσο ήταν ακόμη θνητός, αφού έτσι κι αλλιώς το υπόβαθρο και η απαραίτητη δραματικότητα υπήρχαν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ