Παρά τις όποιες απόπειρες της Microsoft να... πείσει περίπου κανέναν για το αντίθετο, είναι η Valve αυτή που έχει συνεισφέρει περισσότερο στην εξάπλωση του gaming με προσωπικούς υπολογιστές τα τελευταία χρόνια. H Valve όχι μόνο έχει προσφέρει μια σειρά από ΑΑΑ τίτλους, όχι μόνο υποστηρίζει τους Mac και το λειτουργικό Linux, αλλά έχει "χτίσει" και την πληρέστερη, ανάλογη των Xbox Live και PlayStation Store Δικτυακή υπηρεσία περιεχομένου, τη Steam. Και σύντομα, μετά από πολλούς μήνες εικασιών και φημολογίας, είναι έτοιμη να κάνει τη δική της πρόταση για... μεταφορά του PC gaming "στα σαλόνια". Το όνομα της πρότασης αυτής: Big Picture.
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν νέο τρόπο παρουσίασης του Δικτυακού καταστήματος Steam και πλοήγησης στα περιεχόμενά του, καθώς και για μία προσπάθεια να πλησιάσει ένα "PC του σαλονιού" περισσότερο στον τρόπο λειτουργίας ενός PS3 ή Xbox 360. Συνδέοντας κανείς μέσω καλωδίου HDMI ένα PC σε μία τηλεόραση ή προβολέα στο καθιστικό, μπορεί με τη λειτουργία Big Picture να αξιοποιήσει τη Steam όχι "τυπικά", δηλαδή μέσω κάποιου browser, αλλά μέσα από ένα πλουσιότερο, περισσότερο εντυπωσιακό (και διαχειρίσιμο χωρίς πληκτρολόγιο και mouse) γραφικό περιβάλλον. To όλο σύστημα έχει σχεδιαστεί με την ίδια συλλογιστική χρήσης που διέπει τα Xbox Live Marketplace και PlayStation Store, με μόνη διαφορά φυσικά το γεγονός ότι το joypad δεν είναι των συστημάτων της Microsoft ή της Sony, αλλά οποιοδήποτε συμβατό με PC.
Η Valve, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τους PC gamers, έχει συμπεριλάβει στην λειτουργία Big Picture και δύο άλλα στοιχεία. Το ένα είναι ο πρωτότυπος τρόπος εισαγωγής κειμένου με joypad: αυτός αξιοποιεί κυκλική διάταξη γύρω από τα πλήκτρα και φαίνεται γρηγορότερος από τον... βασανιστικό στα PS3/Xbox 360 (αν και θα πρέπει να τον δοκιμάσουμε περαιτέρω για να καταλήξουμε). Το άλλο είναι ένας browser που ναι μεν μπορεί να προβάλλει "κανονικά και με το νόμο" κάθε Web site, αλλά έχει επίσης σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι εύχρηστος με χειριστήρια α λα DualShock (η Valve τον ονομάζει... first person browser!). Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία Big Picture είναι ολοφάνερα μια αξιόλογη πρωτοβουλία από μόνη της και αξίζει να την εξερευνήσει το κοινό (περισσότερες λεπτομέρειες στο ειδικό minisite της Valve εδώ). Μπορεί να ή να μην... αλλάξει τις συνήθειες των PC gamers ακριβώς, όμως αυτοί έχουν πλέον στη διάθεσή τους τουλάχιστον ένα "σωστό" τρόπο να αξιοποιήσουν την Steam χωρίς να είναι αναγκαστικά καθισμένοι σε γραφείο. Για τα υπόλοιπα, ίδωμεν!