Παραμένοντας πιστή στην (για όλους μας καλή) συνήθεια να προσθέτει λειτουργίες και δυνατότητες στα συστήματά της σε βάθος χρόνου, η Sony έκανε διαθέσιμη αργά χθες την αναβάθμιση υπ' αριθμόν 1.80 για το PlayStation Vita. Το highlight, ασφαλώς, της νέας έκδοσης δεν είναι άλλο από την προσθήκη συμβατότητας του φορητού συστήματος της ιαπωνικής εταιρείας με μία σειρά από διάσημους έως... θρυλικούς τίτλους του αρχικού PlayStation. Αναφερόμαστε σε σειρές όπως αυτές των Crash Bandicoot, Tomb Raider, Final Fantasy και Arc the Lad, καθώς και σε παραγωγές όπως τα Twisted Metal, Wipeout, Destruction Derby, Vagrant Story και Silent Hill - με άλλα λόγια σε games αναγνωρισμένα ως "σταθμοί" στις κατηγορίες τους. Καθόλου άσχημα!
Η ίδια αναβάθμιση λογισμικού φέρνει στο προσκήνιο και κάποιες ακόμη βελτιώσεις ή προσθήκες. Με την εγκατάστασή του, για παράδειγμα, το Vita μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ως χειριστήριο για το PlayStation3 - πρέπει να υπάρχει υποστήριξη και από τον εκάστοτε τίτλο βέβαια (πρώτο παράδειγμα το LittleBigPlanet 2). Υπάρχει πλέον η επιλογή να χρησιμοποιούνται για την περιήγηση στις οθόνες του Vita τα πλήκτρα κατεύθυνσης κι επιλογών (μέχρι τώρα γινόταν μόνο με την οθόνη αφής), η δυνατότητα αξιοποίησης PlayList τραγουδιών από το iTunes, αλλά και διάφορες βελτιώσεις στις εφαρμογές Maps, Music, Videos καθώς και στον Web browser της συσκευής.
Υπάρχει και ένα στοιχείο, πάντως, στην αναβάθμιση λογισμικού 1.80 που θα πρέπει να έχουν στα υπ' όψον τους όλοι οι κάτοχοι PS Vita: με την εγκατάστασή του, όποια κάρτα μνήμης είναι συνδεδεμένη στο εκάστοτε σύστημα "κλειδώνεται" μόνιμα στο εκάστοτε ενεργό προφίλ του PlayStation Network. Με άλλα λόγια, αν θέλει κανείς να έχει περισσότερα από ένα προφίλ διαθέσιμα στο ίδιο σύστημα (π.χ. για να έχει έναν αμερικανικό κι έναν ευρωπαϊκό λογαριασμό στο PlayStation Store), θα πρέπει να χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές κάρτες μνήμης. Προκύπτει έτσι μια... άβολη κατάσταση και μια διαδικασία εναλλαγής καρτών μνήμης για όσους και όσες διατηρούν πιο πολλά από ένα προφίλ - έστω κι αν το ποσοστό τους είναι σχετικά μικρό. Απλώς... στα υπ' όψιν!