PS Vita Slim

Δεύτερη γενιά, θετικές αλλαγές, τιμή προσιτή

Η μεγαλύτερη αλλαγή στο PS Vita Slim σε σχέση με τον προκάτοχό του - και αυτή που είμασταν περισσότερο περίεργοι να διαπιστώσουμε πρακτικά από την πρώτη μέρα που την πληροφορηθήκαμε - σχετίζεται με την οθόνη του. Αυτή του αρχικού PS Vita ήταν η, θρυλική πλέον για την ποιότητα απεικόνισής της, OLED των 5 ιντσών και ανάλυσης 960x544 pixel. Η οθόνη του PS Vita Slim διατηρεί την ίδια διαγώνιο και ανάλυση, είναι όμως τεχνολογίας LCD και όχι OLED. Θα είμαστε ειλικρινείς και θα δηλώσουμε ανοιχτά πως περιμέναμε η διαφορά να είναι μεγάλη, με δεδομένο το γεγονός ότι η OLED αποδίδει το μαύρο και γενικότερα την κλίμακα του γκρίζου πολύ καλύτερα, επηρεάζοντας αντίστοιχα την αντίθεση και τη "ζωντάνια" των χρωμάτων. Στις τηλεοράσεις, για παράδειγμα, ακόμη και οι πρώτες "ανώριμες" OLED που εμφανίστηκαν, αποδίδουν καλύτερη εικόνα από... 8ης ή 9ης γενιάς τηλεοράσεις τεχνολογίας LCD. Χωρίς περιστροφές.

Τα καλά νέα, ωστόσο; Η Sony δεν είχε άδικο όταν υποστήριζε πως οι LCD έχουν σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου και πως μία σύγχρονη οθόνη αυτού του τύπου θα ήταν απολύτως κατάλληλη για το νέο PS Vita. Η ιαπωνική εταιρεία παραπέμπει σε πολλά κορυφαία κινητά τηλέφωνα για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές και, πρακτικά, επιβεβαιώνεται: η οθόνη του Slim είναι αυτού του επιπέδου, ενός top smartphone δηλαδή, και μόνο αν βάλει κανείς το προηγούμενο και το νέο Vita δίπλα-δίπλα θα διακρίνει την καλύτερη απόδοση του μαύρου που αναφέραμε. Ούτε τα χρώματα στην οθόνη του Slim δείχνουν "ξεπλυμένα", όπως φοβόμασταν, ούτε λιγότερη λεπτομέρεια αναδεικνύουν. Οι γωνίες θέασης δεν είναι ίδιες με αυτές της οθόνης OLED, αλλά... αφού σε συγκεκριμένη γωνία χρησιμοποιείται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η συσκευή - δεν δείχνει κανείς συχνά σε άλλους την οθόνη του PS Vita καθώς παίζει, σωστά; - δεν έχουν τόση σημασία πρακτικά.

Περισσότερη σημασία, αντιθέτως, έχει κάτι άλλο που πέτυχε η Sony μεταβαίνοντας από οθόνη OLED σε οθόνη LCD: η αύξηση της αυτονομίας του νέου μοντέλου. Δεν είναι σαφές αν αυτό μπορεί να αποδοθεί στη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας από την οθόνη LCD ή στη δημιουργία περισσότερου χώρου στο εσωτερικό του Slim με την αφαίρεση της OLED, ώστε να ενσωματωθεί μεγαλύτερη μπαταρία, όμως πρακτικά ισχύει. Σε διάφορα σενάρια χρήσης διαπιστώσαμε περισσότερη "αντοχή" του PS Vita Slim για ο,τιδήποτε ανάμεσα στα περίπου 60 και 90 λεπτά σε σχέση με το αρχικό μοντέλο. Ο ανασχεδιασμός του εσωτερικού του Vita, άλλωστε, επέτρεψε και την ενσωμάτωση θύρας microUSB στη θέση της ειδικής που έφερε το πρώτο PS Vita για τροφοδοσία και σύνδεση με PC. Έτσι μπορεί να φορτίζει κανείς την μπαταρία του Slim με οποιοδήποτε κοινό τέτοιο καλώδιο από π.χ. το smartphone, το tablet του, το DualShock4 και ένα σωρό άλλες συσκευές. Επιτέλους!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ