PS Vita Slim

Δεύτερη γενιά, θετικές αλλαγές, τιμή προσιτή

Η Sony στα δελτία Τύπου της υπογραμμίζει και την ενσωμάτωση αποθηκευτικού χώρου μεγέθους 1 GB στο νέο μοντέλο PS Vita - κάτι που... για να είμαστε ειλικρινείς δεν ξέρουμε πώς να σχολιάσουμε. Από τη μία πλευρά ευπρόσδεκτο, υποθέτουμε, αλλά αρκεί για πολύ λίγα πράγματα: μόνο για μικρού μεγέθους games από το PS Store, στην ουσία, και τα αρχεία πρόοδου (game saves) που χρειάζονται. Για ο,τιδήποτε "σοβαρότερο", όπως τη μεγάλη πλειοψηφία των ΑΑΑ games του PS Vita, το νέο μοντέλο συνεχίζει να χρειάζεται κάρτα μνήμης, ιδανικά των 8 GB ή μεγαλύτερη. Η χρήση της, δε, στο Slim "ακυρώνει" αμέσως τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο του 1 GB (!), οπότε... ποιό το νόημα, τελικά, αν εξαιρέσει κανείς περιπτώσεις ανάγκης; Μόνο για τα save games σε τίτλους του PS Vita που αγοράζονται σε μορφή δικής τους κάρτας είναι χρήσιμη, και πάλι...

Εξαιρώντας αυτό το στοιχείο, ωστόσο, δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι η Sony πέτυχε τον αντικειμενικό της στόχο με το PS Vita Slim: να δημιουργήσει δηλαδή ένα φορητό σύστημα ψυχαγωγίας με χαμηλότερο κόστος παραγωγής, χωρίς να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις - καταφέρνοντας μάλιστα να βελτιώσει και κάποια σημεία της λειτουργίας του διόλου ασήμαντα. Με αυτόν τον τρόπο το PS Vita που είχε ξεκινήσει από το επίπεδο κόστους των €249 και συνεχίσει την πορεία του σε αυτό των €199 χωρίς άλλα συνοδευτικά ή bonus, σήμερα μπορεί να αποκτηθεί αντί €209 μαζί με 5 ΑΑΑ games και κάρτα μνήμης των 8GB. H εμφάνιση του Slim στην ελληνική αγορά, άλλωστε, "πυροδότησε" και πολλές προσφορές για το αρχικό μοντέλο PS Vita, το οποίο μπορεί να βρεθεί πλέον αντί €179 - επίσης με 5 games και κάρτα μνήμης των 8 GB - ή ακόμη και αντί... €159 (!) χωρίς "συνοδευτικά". Οι δύο τελευταίες τιμές τοποθετούν το PS Vita σε απευθείας "σύγκρουση" με το Nintendo 3DS, με τη διαφορά φυσικά ότι το δεύτερο είναι... τραγικά υποδεέστερο τεχνολογικά και προσφέρει πολύ μικρότερη γκάμα λειτουργιών συνολικά.

Με αυτά ως δεδομένα, θα προτείναμε σε κάποιον την αγορά του αρχικού μοντέλου PS Vita - όσο το στοκ διαρκεί φυσικά, που δεν θα είναι για πάρα πολύ - ή του Slim; Η αλήθεια είναι πως διαφορά μεγάλη πρακτικά δεν υπάρχει, γι' αυτό και δεν μπορούμε να προτείνουμε το Slim ως "αναβάθμιση" από το πρώτο PS Vita: τα πλεονεκτήματά του "στα σημεία" δεν είναι αρκετά για κάτι τέτοιο ενώ, αντιστρόφως, η καλύτερη οθόνη του πρώτου επίσης δεν είναι από μόνη της αρκετός λόγος να προτιμήσει κανείς το αρχικό Vita και να αγνοήσει τις υπόλοιπες βελτιώσεις του Slim. Γνώμη μας; Αξίζει αυτόν τον καιρό μία έρευνα αγοράς για να βρει κανείς είτε το ένα, είτε το άλλο μοντέλο PS Vita στην χαμηλότερη δυνατή τιμή που μπορεί, με τα συνοδευτικά που τον ενδιαφέρουν ή χωρίς αυτά. Το φορητό σύστημα ψυχαγωγίας της Sony έχει ήδη στη βιβλιοθήκη του έναν αριθμό από τίτλους must, μπορεί να αξιοποιηθεί ως "προέκταση" του PlayStation4 μέσω της λειτουργίας Remote Play, "προικίζεται" και με δύο δωρεάν games κάθε μήνα με συνδρομή στην υπηρεσία PlayStation Plus. Slim ή όχι, το PS Vita αξίζει. Και τα smartphones ή τα tablets... πάντα εκεί θα είναι, για άλλου είδους games: για "φορητά" αντίστοιχα των οικιακών, το σύστημα της Sony στην νέα ή αρχική του έκδοση, παραμένει μοναδικό. Με... ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ