Apple: Νέοι, μικροί και μεγάλοι, iMac πολλών... Κ!

Τόσο σε ανάλυση οθόνης όσο και - στη χώρα μας - σε χρήματα, δυστυχώς. Λεπτομέρειες.

Επιβεβαιώνοντας τη σχετική φημολογία που είχε αναπτυχθεί στο Web εδώ και πολλές εβδομάδες - αλλά παράλληλα κρίνοντας πως η σχετική κίνηση δεν ήταν αρκετά σημαντική ώστε να συμπεριληφθεί στην πρόσφατη εκδήλωσή της για τα νέα μοντέλα iPhone και Apple TV - ο κολοσσός του Cupertino ανακοίνωσε την άμεση κυκλοφορία των καινούργιων της προσωπικών υπολογιστών iMac. Η "σειρά 2015-2016" έχει να επιδείξει τόσο αναβαθμίσεις σε παρόντα μοντέλα, όσο και την εισαγωγή ενός νέου, υπογραμμίζοντας για πολλοστή φορά την κατεύθυνση... "παντού ανάλυση Retina" που η Apple εννοεί - προς τιμήν της - ν' ακολουθήσει. Το μόνο πρόβλημα: η τιμή αυτή... τιμάται υψηλά για το ελληνικό κοινό.

Συγκεκριμένα, λοιπόν: η Apple αποκάλυψε... επιτέλους τον πολυαναμενόμενο "μικρό" iMac με οθόνη Retina στις 21.5 ίντσες, δίνοντας πλέον την επιλογή σε ευρύτερο κοινό να απολαύσει εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης και σε αυτή τη διαγώνιο (διατηρεί πάντως και iMac 21.5 ιντσών με μη Retina οθόνη... για φέτος τουλάχιστον). Το νέο μοντέλο προσφέρει σε αυτό το, σχετικά μικρό, μέγεθος οθόνης ανάλυση 4096x2304 pixel, η οποία ξεπερνά την τυπική "οικιακή" 4Κ (3840x2160 pixels) και έχει ως αποτέλεσμα... ακόμη υψηλότερη πυκνότητα εικόνας συγκριτικά με την οθόνη 5Κ των παρόντων "μεγάλων" iMac με οθόνη 27 ιντσών!


Αυτό, φυσικά, είναι επίσης και το μόνιμο θέμα συζήτησης - δηλαδή το αν και κατά πόσο μπορεί να διακρίνει και να αξιοποιήσει κανείς τόσα pixel σε τόσο μικρή οθόνη, τη στιγμή μάλιστα που η ανάλυση αυτή δεν προσφέρει σε όλα τα σενάρια χρήσης μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας και "χώρο" στις εφαρμογές. Το OS-X εκμεταλλεύεται μεν άριστα την πολύ υψηλή αυτή ανάλυση με τον "υποδιπλασιασμό" των pixel για να καταστήσει το όλο γραφικό περιβάλλον λεπτομερές, συμπαγές και ξεκούραστο στο χρήση - πολύ καλύτερα από τα Windows 10, κι ας σημείωσαν πρόοδο σε αυτόν τον τομέα - όμως, σε τόσες λίγες ίντσες, η ανάλυση αυτή προβαλλόμενη πλήρως (σε pixel "ένα προς ένα") καθιστά τα πάντα πάρα, πάρα πολύ μικρά. Στο επίπεδο του σχεδόν... μη χρησιμοποιήσιμου μικρά, εννoούμε.

Το άλλο θέμα, άλλωστε, που σχετίζεται άμεσα με το πρώτο, αφορά στο υποσύστημα γραφικών που αναλαμβάνει τη διαχείριση τόσων pixel: στον νέο iMac 21.5 αυτό το υποσύστημα είναι ενσωματωμένο στον κεντρικό επεξεργαστή (Intel Iris Pro 6200) και, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, επαρκεί για τα "απλά και καθημερινά", αλλά σε απαιτητικά σενάρια χρήσης (για games δεν συζητάμε καν) δείχνει αδύναμο κι ανεπαρκές.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ