HTC Vive στην Ελλάδα: εντυπώσεις

Το πλέον προηγμένο σύστημα εικονικής πραγματικότητας προ των πυλών - σχολιάζουμε

Στο πλαίσιο της Paris Games Week που είχαμε καλύψει τον Οκτώβριο είχαμε την ευκαιρία της πρώτης μας επαφής με το Vive, το σύστημα εικονικής πραγματικότητας των HTC και Valve. Η τότε επίδειξη δεν μάς είχε εντυπωσιάσει αρκετά ώστε να δημοσιεύσουμε αναλυτικό άρθρο από την εμπειρία μας εκείνη, ενώ η διαβεβαίωση του στελέχους της HTC πως το τελικό εμπορικό προϊόν θα είναι σημαντικά διαφορετικό από αυτό που δοκιμάσαμε (και η τότε ασαφής ημερομηνία κυκλοφορίας του) μάς ώθησε να το επανεξετάσουμε όταν οι συγκυρίες θα ήταν περισσότερο ευνοϊκές για την έκφραση ουσιαστικής άποψης. Αυτές ακριβώς οι συγκυρίες προέκυψαν χάρις στην αλυσίδα καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ, η οποία έχει έλθει με την HTC σε συμφωνία αποκλειστικής διάθεσης του Vive στην χώρα μας και φρόντισε ώστε ένας αριθμός Ελλήνων δημοσιογράφων να δοκιμάσει το Vive σε ειδική εγκατάσταση που έφτιαξε στο κατάστημά της του The Mall Athens.

Ποιές είναι οι εντυπώσεις μας από το Vive στα μέσα Φεβρουαρίου, λοιπόν, με δεδομένη την διάθεσή του στην αγορά έως τον Ιούνιο το αργότερο;

To "στήσιμο" του Vive στο κατάστημα της γνωστής αλυσίδας τεχνολογίας ήταν αντίστοιχο με αυτό που είχαμε επισκεφθεί στον εκθεσιακό χώρο της Paris Games Week: ένας χώρος διαστάσεων 5x5 μέτρων περίπου, οριοθετημένος με ύφασμα και δύο αισθητήρες τοποθετημένους ψηλά στις δύο από τις τέσσερις γωνίες του ώστε να ανιχνεύεται η κίνηση των χειριστηρίων που ο χρήστης κρατά στα χέρια του, με ακρίβεια. Οι αισθητήρες αυτοί είναι απαραίτητοι λόγω του σημαντικότερου ίσως πλεονεκτήματος που έχει το Vive έναντι των Oculus Rift και PlayStation VR, των άλλων δύο προϊόντων εικονικής πραγματικότητας που θα αντιμετωπίσει εμπορικά: ο παίκτης μπορεί να περπατήσει ελεύθερα μέσα στον χώρο που καλύπτουν οι αισθητήρες, οπότε αυτοί πρέπει να είναι σε θέση να καταγράφουν τις ενέργειές του προς οποιαδήποτε κατεύθυνση κι αν αυτός κοιτά.

Τα δύο χειριστήρια - που δυστυχώς ήταν όμοια με αυτά που είχαμε δοκιμάσει στο Παρίσι και όχι τα ανασχεδιασμένα της έκδοσης Vive Pre που επεδείχθηκε στο Las Vegas το Γενάρη - αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν επιλογές και κινήσεις του παίκτη, αλλά φυσικά το κύριο "τμήμα" του συστήματος εικονικής πραγματικότητας της HTC παραμένει το ειδικό "κράνος" του. Αυτό ο χρήστης το φορά για να βλέπει - στην τελική έκδοση και για να ακούει, αν και στην δοκιμή μας χρησιμοποιήθηκαν περιφερειακά ακουστικά για τον ήχο - τον εικονικό κόσμο που δημιουργεί το PC όπου συνδέεται το Vive. Η σύνδεση αυτή είναι ενσύρματη καθώς τα δεδομένα που μεταφέρονται από τον εκάστοτε Η/Υ στις δύο οθόνες του "κράνους" είναι πάρα πολλά για απροβλημάτιστη αποστολή και λήψη με τρόπο ασύρματο. Το ίδιο ισχύει, άλλωστε, τόσο για την περίπτωση του Oculus Rift όσο και για εκείνη του PlayStation VR.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ