Battlefield 3

Στο Δίκτυο, ο νέος βασιλιάς!

Οι προαναφερθέντες είναι οι λόγοι για τους οποίους προτείνουμε το Battlefield 3 κατά βάση σε όσους και όσες σχεδιάζουν να παίξουν κυρίως Δικτυακά, όχι μοναχικά. Υπάρχει και η συνεργατική επιλογή (πάντοτε μέσω Internet) για δύο παίκτες, εκτείνεται όμως σε 6 μόλις πεδία μάχης - και, παρά την αυξημένη δυσκολία τους, κάποια στιγμή εξαντλούν τη διασκέδαση που μπορούν να προσφέρουν. Όχι. Tο Battlefield 3 έχει σχεδιαστεί εξ αρχής για συγκρούσεις μέσω Δικτύου και αυτό φαίνεται σε όλα. Στις διαθέσιμες επιλογές, που είναι εκτενέστατες και περιλαμβάνουν όλων των ειδών τις παραλλαγές, με τα πεδία μάχης να "ακολουθούν" σχεδιαστικά ώστε να "υποβοηθούν" κάθε μία. Στο πλήθος των αναβαθμίσεων σε οπλισμό κι εξοπλισμό, που προσφέρει εναλλακτικές για σχεδόν οποιαδήποτε δύσκολη περίπτωση στο πεδίο της μάχης. Στην ισορροπία που έχει επιτευχθεί, ώστε κάθε παίκτης να έχει ρόλο και κάθε αποτέλεσμα να είναι ανατρέψιμο. Εν ολίγοις: το τμήμα multiplayer του Battlefield 3 είναι κορυφαίο. Τίποτε λιγότερο από αυτό.

Ο τεχνικός τομέας είναι εξίσου υψηλού επιπέδου. Τα γραφικά του Battlefield 3 είναι υπέροχα, με την εκπληκτική ιδιότητα να αποδίδουν πειστικά τόσο ανοιχτές τοποθεσίες και χώρους, όσο και πολύ περισσότερο περιορισμένους, σε οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού και από οποιοδήποτε... ύψος (γιατί οι παίκτες θα ατενίσουν τα πεδία της μάχης από πολλά τέτοια!). Η προσοχή στη λεπτομέρεια που έχει δοθεί είναι, σε σημεία, σχεδόν... παράλογα μεγάλη και επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα: την... αποπλάνηση του παίκτη σε έναν εικονικό κόσμο πειστικό και κινηματογραφικά συναρπαστικό. Ο ήχος ακολουθεί από κοντά, με εξαιρετικά εφέ κατά τη διάρκεια των μαχών, ποιοτική απόδοση της ομιλίας των χαρακτήρων (τα όσα λένε είναι άλλο θέμα!) και καλή μουσική όπου αυτή εμφανίζεται. Ο έλεγχος είναι άψογος, ενώ η πλειάδα επιλογών και ρυθιμίσεων δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Μία παραγωγή ολοφάνερα φροντισμένη όσο λίγες άλλες στο είδος τους.

Όσον αφορά μάλιστα στα τεχνικά - και διανύοντας βεβαίως την PC Gaming Week του Αθηνόραμα Digital - το Battlefield 3 αξίζει τα εύσημα ως παραγωγή για έναν σημαντικό λόγο: είναι από τα λίγα games που δεν ανακυκλώνουν το υλικό των PS3/Xbox 360, αλλά είναι κλάσεις ανώτερα σε H/Y. Είδαμε τον τίτλο και σε PS3 και... ουδεμία σχέση έχει με αυτό που θα εισπράξουν ακόμη και οι PC gamers με μέσων δυνατοτήτων μηχάνημα. Πέρα από τις υψηλότερες αναλύσεις και τις λειτουργίες εξομάλυνσης των γραφικών, οι κάτοχοι PC θα απολαύσουν ολοφάνερα περισσότερες λεπτομέρειες στο περιβάλλον και τα αντικείμενα, ακριβέστερο φωτισμό και φυσικά περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο (με ικανό επεξεργαστή και κάρτα γραφικών). Το Battlefield 3 δεν είναι... Crysis 2 ίσως, αλλά συνεχίζει να είναι "demo" τίτλος για τους PC gamers αυτά τα Χριστούγεννα.



Υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά ακόμη που θα μπορούσε να αναφέρει κανείς σχετικά με το Battlefield 3, σχεδόν όλα θετικά. Αποδεχόμενοι πως σε πολλούς gamers εν τέλει αρέσει η γραμμική προσέγγιση που ο τίτλος ακολουθεί στο σεναριακό του τμήμα, δεν έχουμε παρά να "βγάλουμε το καπέλο" στη DICE για τον πληρέστερο, περισσότερο προσεγμένο τομέα ανταγωνιστικής συμμετοχής πολλών παικτών που έχουμε συναντήσει σε οποιαδήποτε παραγωγή φέτος. Τον τομέα, μάλιστα, που προσφέρει όλη την ελευθερία κινήσεων και το περιθώριο αυτοσχεδιασμού που λείπει από τον σεναριακό του αντίστοιχο. Εκεί βρίσκεται η δύναμη του τίτλου, σε αυτήν έχει εξ αρχής δοθεί έμφαση και μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να εκτιμηθεί. Και να αναδειχθεί. Κυρίως - αλλά όχι μόνο - από τους PC gamers!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ