Call of Duty: Modern Warfare 3

Που είναι, είπαμε, το... reset;

Στο σεναριακό τμήμα, λοιπόν, προβλέψιμο και σε καμία περίπτωση εξόχως ενδιαφέρον το Modern Warfare 3. Σε αυτό της συμμετοχής πολλών παικτών; Καλύτερο, μα όχι κορυφαίο. Υπάρχει συνεργατική επιλογή για δύο παίκτες, με δύο διαφορετικές παραλλαγές, η οποία μπορεί ν' αποδειχθεί άκρως διασκεδαστική με το σωστό συνεργάτη. Ειδάλλως... πολύς εκνευρισμός. Στην ανταγωνιστική επιλογή, και ειδικά με ομάδες παικτών, η συμμετοχή έχει σε ένα βαθμό απλουστευθεί και το γνωστό... χάος που προέκυπτε σε παλαιότερα Call of Duty - ή οι θάνατοι κυριολεκτικά από "το πουθενά" - εδώ γίνονται διαχειρίσιμα. Όμως οι τρόποι με τους οποίους παίζει κανείς, αυτοί καθ' αυτοί, είναι εν πολλοίς ο ίδιοι. Δεν προβλέπουμε ν' ασχοληθούμε με το καινούργιο Call of Duty τόσο, όσο είχαμε ασχοληθεί με το MW2 το 2009.

Στον τεχνικό τομέα τα πράγματα είναι - προσπαθούμε να μη χρησιμοποιούμε τον ίδιο όρο συνέχεια, μα είναι τόσο ακριβής... - πρόβλέψιμα. Ναι, το Modern Warfare 3 είναι προσεγμένο στα γραφικά, όμως οι μηχανισμοί στους οποίους αυτά στηρίζονται δεν μπορούν να αποδώσουν κάτι περισσότερο στα PS3/Xbox 360 απ' ότι είχαν αποδώσει το MW2. Με άλλα λόγια, δεν μπορούν να κρύψουν την ηλικία τους. Ο ήχος είναι επίσης ποιοτικός αλλά όχι συγκλονιστικός, εκπληρώνει πάντως το ρόλο του. Ο χειρισμός είναι όπως πάντοτε ακριβής και ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης υποδειγματικά σταθερός. Κανένα όμως highlight στον τεχνικό τομέα. Κάτι που συμβαδίζει με το όλο... πνεύμα του τίτλου, δυστυχώς.

Διανύοντας την PC Gaming Week στο Αθηνόραμα Digital, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε ειδική αναφορά στην έκδοση του Modern Warfare 3 για ηλεκτρονικούς υπολογιστές (με την οποία άλλωστε ασχοληθήκαμε και περισσότερο). Να κάνουμε αναφορά και να εκφράσουμε διαμαρτυρία: το νέο Call of Duty είναι "μεταφορά" από τις εκδόσεις PS3/Xbox 360 τόσο απροκάλυπτα, που είναι απλώς προσβλητικό. Ούτε οι υψηλότερες αναλύσεις, ούτε οι τεχνικές βελτίωσης των γραφικών δεν μπορούν να κρύψουν πως στην έκδοση για PC έχουν χρησιμοποιηθεί τα ίδια μοντέλα, οι ίδιες υφές υλικών και μόνο οριακά καλύτερος φωτισμός. Και στα περιβάλλοντα είναι ολοφάνεροι οι περιορισμοί, που έχουν γίνει με γνώμονα τις δυνατότητες των συστημάτων της Sony και της Microsoft, όχι με αυτές των σύγχρονων καρτών γραφικών. Φάουλ και στα μάτια των PC gamers, λοιπόν, πέρα από όλα τα υπόλοιπα. Ο γνώμονας του κέρδους που συζητούσαμε νωρίτερα, ε μαμά Activision;



Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το Modern Warfare 3 δεν είναι κακός τίτλος - για την ακρίβεια, κάθε άλλο. Όσοι και όσες ξέρουν ακριβώς για ποιούς λόγους αγαπούν τα COD, και το κάνουν συνειδητοποιημένα, θα περάσουν αρκετές διασκεδαστικές ώρες μ' αυτό. Όμως η σειρά της Activision χρειάζεται επειγόντως - και εννοούμε επειγόντως - ένα... hard reset. Όπως τα Tomb Raider και τα Need for Speed, τα Call of Duty έδωσαν ξανά και ξανά στο κοινό αυτό ακριβώς που ήθελε, αλλά μόνο αυτό. Τίποτε περισσότερο. Το έκαναν, δε, προβλέψιμα, άτολμα, άψυχα και πάντοτε με στόχο το κέρδος - και, φυσικά, το... "μπούμερανγκ" κάποια στιγμή θα "γύριζε". Δεν εντυπωσιαζόμαστε, λοιπόν, από τις πολύ υψηλές του πωλήσεις και για φέτος αντιπροτείνουμε το Battlefield 3 αντί του MW3: και τα δύο έχουν μέτριο σεναριακό τμήμα, αλλά το πρώτο έχει ανώτερο Δικτυακό. Και αφού για Δικτυακές συγκρούσεις τα αγοράζουμε και τα δύο...; Ε, ναι!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ