Contrast

Ωραίες ιδέες σε μέτρια εκτέλεση

Η αλληλεπίδραση του παίκτη με το περιβάλλον του Contrast μέσα από τον έλεγχο της Dawn πάσχει, άλλωστε, και από τις... συνήθεις ασθένειες των games προοπτικής τρίτου προσώπου - ασθένειες που άλλα games του είδους έλυσαν επιτυχώς φέτος, όμως. Προβλήματα όπως αυτό της απρόβλεπτης τοποθέτησης της κάμερας που καλύπτει τα δρώμενα, της απότομης κίνησης του βασικού χαρακτήρα, της ανακριβούς τοποθέτησης αντικειμένων στο χώρο, της αντιρεαλιστικής επαφής της Dawn με επιφάνειες (clipping) και άλλα πολλά. Ακόμη και... "βασικού επιπέδου" θέματα συναντήσαμε ουκ ολίγες φορές, όπως π.χ. την Dawn να "κολλά" μέσα σε πόρτες ή γωνίες και να μην μπορεί να ελεγχθεί (έξοδος από τον τίτλο και συνέχεια από το προηγούμενο σημείο προόδου η μόνη λύση).

Μόνο σε πίεση χρόνου ώστε να "προλάβει" το Contrast την κυκλοφορία του PlayStation4 μπορούμε να αποδώσουμε τα παραπάνω. Το γεγονός, ωστόσο, δεν μπορεί παρά να λυπεί, καθώς η δουλειά που έχει γίνει στον καλλιτεχνικό τομέα είναι αξιολογότατη: και όμορφο στυλ έχουν οι χαρακτήρες "καρικατούρες", και επιτυχημένα... noir έχει αποδοθεί η όλη ατμόσφαιρα, και εκπληκτικά ταιριαστή με όλα είναι η ρετρό συνοδευτική jazz. Όμως ο τεχνικός τομέας δεν στέκεται στο ίδιο ύψος καθώς - πέρα από τα προβλήματα - και η εικονική πόλη του Contrast "άδεια" δείχνει, και η κίνηση των χαρακτήρων δεν είναι πειστική, και η απόδοση των διαλόγων είναι "μηχανική" και ψυχρή. Ναι, καταλαβαίνουμε πως μία δημιουργική ομάδα είκοσι ατόμων δεν μπορεί να παράξει το αποτέλεσμα μιας διακοσίων, όμως σ' έναν τίτλο διάρκειας 6-8 ωρών, το λιγότερο που μπορεί να ζητήσει κανείς είναι προσοχή στη λεπτομέρεια και ποιότητα σε κάθε στοιχείο της όλης εμπειρίας.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το κρίμα με το Contrast είναι το ολοφάνερο: θα μπορούσε να είναι ένας τίτλος αξιώσεων - και όχι μόνο για το επίπεδο του... cult hit - αν η Compulsion είχε επενδύσει μερικούς μήνες ανάπτυξης και δοκιμών ακόμη ώστε να μην πάσχει από τεχνικά προβλήματα και τα χαρακτηριστικά στοιχεία του να "δένουν" με τρόπο πειστικότερο. Ως έχει, είναι μία παραγωγή με έναν αριθμό από ενδιαφέρουσες ιδέες στον πυρήνα της, τις οποίες όμως δεν υλοποιεί με τον τρόπο που τούς αξίζει. Για... δωρεάν bonus στους συνδρομητές της υπηρεσίας PlayStation Plus, λοιπόν, είναι ΟΚ: αξίζει κάποιο χρόνο ενασχόλησης. Τα χρήματά τους, ωστόσο, οι κάτοχοι ενός PlayStation4 έχουμε την αίσθηση πως μπορούν να τα "τοποθετήσουν" με τρόπο πιο εύστοχο. Ο νοών, νοείτω...

Βαθμολογία: 4 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ