EA Sports Active

Για όσους την... εννοούν την προπόνηση!

Είδος: Sports
Φορμά: Wii
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Electronic Arts
Διανομή: CD-Media

Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι. Ήταν η Sony αυτή που έφερε για πρώτη φορά τα... video games γυμναστικής στο ευρύ κοινό, με τίτλους όπως τα EyeToy Kinetic και EyeToy Kinetic Combat, χρόνια ολόκληρα πριν η Nintendo ανακοινώσει το Wii, πόσο μάλλον το Wii Fit. Δεν αμφισβητεί όμως κανείς την τεράστια επιτυχία του τελευταίου, καθώς και το γεγονός ότι καλλιέργησε ουσιαστικά από το μηδέν ένα νέο κοινό, που κατά πάσα πιθανότητα δεν είχε ποτέ ασχοληθεί με τα Kinetic του PS2. Το ενδιαφέρον του ίδιου κοινού, τώρα, φιλοδοξούν να κεντρίσουν τρίτες εταιρείες, όπως η Sega, η Ubisoft και η Electronic Arts. Για τις προσπάθειες των δύο πρώτων δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη άποψη, το EA Sports Active, ωστόσο - που κυκλοφορεί ήδη στα ελληνικά καταστήματα - αποτελεί πειστικό επιχείρημα σχετικά με το αν και κατά πόσο μπορεί όντως να γυμναστεί κανείς με το Wii. Έστω κι αν μερικά χαρακτηριστικά του θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί με καλύτερο τρόπο.

Η βασική ιδέα του Active είναι η ίδια με του Wii Fit: η διασκεδαστική (αν την αντιμετωπίσει κανείς εξ αρχής έτσι!) ενασχόληση με μία σειρά από ειδικές ασκήσεις, ειδικά διαμορφωμένες ώστε να εκμεταλλεύονται το ιδιόρρυθμο χειριστήριο του Wii για να ελέγχουν τις κινήσεις του παίκτη και να τον "συντροφεύουν" κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Εκεί, ωστόσο, που το Wii Fit έδινε περισσότερη έμφαση στην ισορροπία, στη σωστή στάση του σώματος και σε ασκήσεις περισσότερο ύφους... yoga, το Active δίνει πολύ μεγαλύτερο βάρος στην έντονη εξάσκηση, με αμείλικτο ρυθμό, αντιστάσεις και πολλές επαναλήψεις. Αληθινό λαχάνιασμα, όχι αστεία! Τα προγράμματα των ασκήσεων διακρίνονται σε κατηγορίες ειδικά για το πάνω μισό του σώματος, για το κάτω, συνολικά για το κυκλοφορικό (αερόβια) και σε μία ξεχωριστή κατηγορία με mini-games αντίστοιχα διαφόρων αθλημάτων. Η ποικιλία που προσφέρεται είναι όντως μεγάλη και δεν αφήνει περιθώρια για παράπονα, είτε αναφέρεται κανείς σε αρχάριους είτε σε μυημένους στη σωματική εξάσκηση.

Το Active, προκειμένου να αποδειχθεί περισσότερο αποτελεσματικό, εμπεριέχει στη συσκευασία του και δύο μικρά "περιφερειακά": μία θήκη για το Nunchuk, το συμβατικό δηλαδή τμήμα του χειριστηρίου του Wii, που ο χρήστης δένει στο μηρό του ώστε να ανιχνεύεται η κίνηση του ποδιού του στις αντίστοιχες ασκήσεις, καθώς και ένα ειδικό ανθετικό λάστιχο με χειρολαβές, το οποίο χρησιμοποιείται στις ασκήσεις αντίστασης για μυική τόνωση. Η συλλογιστική όμως παραμένει κοντά σε αυτήν του Wii Fit, υπό την έννοια ότι καθοδηγεί τον παίκτη με τον ίδιο τρόπο: ο παίκτης φτιάχνει ένα προφίλ, διαμορφώνει με τη βοήθεια του τίτλου ένα προπονητικό πρόγραμμα που τού ταιριάζει και ακολουθεί το πρόγραμμα αυτό για ένα χρονικό διάστημα. Το software καθοδηγεί κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, σχολιάζει τις επιδόσεις του παίκτη, μπορεί να λάβει στα υπόψιν και τη διατροφή του αν αυτός το επιθυμεί. Από αυτήν την πλευρά, έχει ομολογουμένως λίγο πιο "σοβαρό" στυλ από το Wii Fit, το οποίο είναι σε ένα βαθμό περισσότερο "ψυχαγωγικό".

Εκτός από τα παραπάνω, το Active έχει φροντίσει να προσφέρει και μία σειρά από extra δυνατότητες και λειτουργίες που δεν προσέφερε το Wii Fit (του οποίου όμως το Balance Board αξιοποιεί και το ίδιο για κάποιες ασκήσεις). Υπάρχει η επιλογή, για παράδειγμα, να γυμνάζονται δύο άτομα ταυτόχρονα - όλοι ξέρουμε ότι η συντροφιά στην προπόνηση είναι άκρως θετική, αρκεί να υπάρχει και... χώρος μπροστά στην τηλεόραση, βέβαια! Προσφέρεται ακόμη και ανταγωνιστική επιλογή σε αυτήν την multiplayer συμμετοχή, για ακόμη... ισχυρότερο κίνητρο. Σημαντικό, θεωρούμε, είναι επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν δραστηριότητες όπως αυτές του χορού, του βόλει και του τένις που δεν είναι απαραίτητο να υπάγονται σε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής, απλώς δίνουν τη δυνατότητα στον παίκτη να κινηθεί και να εκτονωθεί για όση ώρα ο ίδιος θέλει. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, ο τρόπος με τον οποίο το λογισμικό δομεί την ακολουθία των ασκήσεων είναι τέτοιος, που είναι δύσκολο να βαρεθεί κανείς - και η ανία είναι από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τον οποίο πολύς κόσμος παρατά τα πραγματικά γυμναστήρια, ας μη ξεχνάμε!

Στον τεχνικό τομέα, βέβαια, μιλάμε για τίτλο του Wii, οπότε τα γραφικά και ο ήχος είναι βασικού επιπέδου. Η παρουσίαση πάντως είναι όμορφη, τα μενού επιλογών εύχρηστα και η απόδοση των φωνητικών οδηγιών του εικονικού "γυμναστή" του Active καθαρή. Ο χειρισμός, όπως τον περιγράψαμε, είναι βατός και κατανοητός τόσο σε έμπειρους στη σωματική εξάσκηση όσο και σε αρχάριους - συναντήσαμε ωστόσο σε λίγες περιπτώσεις μικροπροβλήματα στην ακρίβεια με την οποία το λογισμικό ερμήνευε τις κινήσεις μας ως σωστές ή λάθος. Δεν ήταν πάντως κάτι αληθινά σοβαρό και σίγουρα όχι κάτι που θα μπορούσε να σπιλώσει την εικόνα μιας ολοφάνερα φροντισμένης παραγωγής, που προσφέρει όλα όσα υπόσχεται. Φυσικά το EA Sports Active παραμένει ένας τίτλος που... δεν προσπαθεί να πείσει κανέναν να ασχοληθεί μ' αυτόν, καθώς μόνο οι παίκτες που εννοούν να γυμναστούν μαζί του θα τον αγοράσουν. Έχουμε την υποψία, ωστόσο, πως κάθε φίλος ή φίλη που μπαίνει στο δωμάτιο ενός παίκτη που προπονείται με το Active, δεν θα αργήσει να αρθρώσει το γνωστό "Να δοκιμάσω κι εγώ μία!"...

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ