FIFA 2012

Για τρίτη χρονιά, στο θρόνο

Είδος: Sports
Φορμά: PC,Playstation3,Xbox 360,Wii,PSP,DS
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Electronic Arts
Διανομή: Electronic Arts Greece

Ναι, ξέρουμε. Ή μάλλον... μπορούμε να φανταστούμε: "Τί άλλο να προσθέσει κανείς σε ένα videο game ποδοσφαίρου, όταν αυτό ανανεώνεται κάθε 12 μήνες και η περυσινή έκδοση είχε αγγίξει την τελειότητα;", εύλογα θα ρωτούσε οποιοσδήποτε. Αν αυτός ο οποιοσδήποτε ήταν ελαφρώς... κυνικός, δε, θα μπορούσε να ρωτήσει και κάτι τύπου "Ποιό νέο χαρακτηριστικό να προσφέρει ένα video game ποδοσφαίρου γενικώς, πια, το οποίο να έχει νόημα ύπαρξης και να μην αλλοιώνει μια ήδη ισορροπημένη παραγωγή;". Καλώς ή κακώς, έτσι είναι: μπορεί οι σκληροπυρηνικοί φίλοι της σειράς των FIFA να μπορούν να διακρίνουν διαφορές από έκδοση σε έκδοση, όμως οι... υπόλοιποι εμείς χρειαζόμαστε μερικούς λόγους περισσότερο συγκεκριμένους πια, προκειμένου να αγοράσουμε το FIFA 2012. Εννοούμε, πέρα από τις νέες μεταγραφές. Τους προσφέρει αυτούς τους λόγους το FIFA 2012; Και παραμένει καλύτερο από το Pro Evolution Soccer, όπως πέρυσι;

Οι απαντήσεις και στις δύο ερωτήσεις είναι - ευτυχώς για τους θιασώτες των FIFA και δυστυχώς για τους αντίστοιχους των Pro Evo - θετικές. Η έκδοση 2012 προχωρά ακόμη παραπέρα την έννοια της αληθοφάνειας στο βασικό μηχανισμό παιχνιδιού της, κάνοντας αλλαγές που ναι μεν θα πρέπει να συνηθίσει κανείς, αλλά είναι σίγουρα προς το καλύτερο. Στην άμυνα, αφενός οι παίκτες μπορούν πλέον να "καλύψουν" με έναν ποδοσφαιριστή άλλον από αυτόν που ελέγχουν, έναν επιτιθέμενο. Η λειτουργία αυτή και απίστευτα χρήσιμη είναι, και επιτρέπει περισσότερο οργανωμένη άμυνα από το σύνηθες... "ορμάμε σε αυτόν που έχει τη μπάλα". Στην επίθεση, αλλά και στη διαχείριση της μπάλας στο κέντρο, οι παίκτες μπορούν να την κρατούν περισσότερο περίτεχνα στα πόδια τους: οι σχετικές επιλογές στο χειρισμό έχουν αυξηθεί και οι πολύ καλοί χειριστές της μπορούν να περιμένουν ανταμοιβή ανάλογη του χρόνου που επενδύουν στην εκμάθησή τους.

Πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι και άλλα πράγματα: η μπάλα και το πώς συμπεριφέρεται με διαφορετικά λακτίσματα και σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες, οι συγκρούσεις μεταξύ των παικτών και τί συμβαίνει ανάλογα με το σωματότυπο του καθενός, οι επιλογές και αντιδράσεις των τερματοφυλάκων στα μακρινά ή τα... "πονηρά" σουτ. Τα παραπάνω έχουν καταστήσει το FIFA 2012 δυσκολότερο, ναι. Είναι όμως και περισσότερα τα πράγματα που έχει να εξερευνήσει κανείς σε βάθος χρόνου στον τίτλο της Electronic Arts, έστω κι αν τα ματς ανάμεσα σε έναν βετεράνο παίκτη και έναν αρχάριο δεν θα είναι πια τόσο... εχμ... ανώδυνα διασκεδαστικά όσο παλιά. Ο πρώτος αναπόφευκτα θα χειρίζεται καλύτερα τη μπάλα και αυτό όντως "κάνει όλη τη διαφορά" πλέον. Μεταξύ αρχαρίων, πάντως, όπως πάντα... party!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ