Forza MotorSport 3

Το σχεδόν τέλειο... ε, τέλειο!

Είδος: Racing
Φορμά: Xbox 360
Τιμή: €64,99

Εταιρία: Microsoft
Διανομή: Microsoft Hellas

Όλα ωραία και καλά με τα sequel, τις νέες "εκδόσεις" δηλαδή εμπορικών επιτυχιών που φιλοδοξούν να σημειώσουν τέτοια ή καλύτερη πορεία σε σχέση με τους προκατόχους τους. Μπορεί να μην φέρνουν καμία... επανάσταση στην κατηγορία τους, τείνουν όμως να είναι περισσότερο ισορροπημένες παραγωγές, να είναι δεόντως φροντισμένες στον οπτικοακουστικό τομέα και ο κόσμος δείχνει πρόθυμος να τις τιμά ξανά και ξανά. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: τί γίνεται όταν ο τίτλος για τον οποίο μια εταιρεία θέλει να κυκλοφορήσει ένα sequel, έχει ήδη θέσει πάρα, πάρα πολύ ψηλά τον πήχυ της ποιότητας, μειώνοντας τα περιθώρια βελτίωσης που θα έκαναν τη διαφορά μεταξύ τους εμφανή; Τότε έχουμε την περίπτωση... Forza MotorSport 2 και Forza MotorSport 3, με το δεύτερο να είναι μεν καλύτερο, αλλά όσο ακριβώς του επέτρεπαν αυτά τα περιθώρια βελτίωσης. Όχι παραπάνω.

Για το αντικείμενο και την προσέγγιση του νέου Forza, δεν έχει νόημα να προβεί κανείς σε υπεραναλύσεις: είναι ο πιο πειστικός, δύσκολος αλλά αληθοφανής, εξομοιωτής οδήγησης αυτοκινήτων για το Xbox 360. Αυτό σημαίνει ότι ο προκάτοχός του είχε φανατικό, σκληροπυρηνικό κοινό, όμως οι υψηλότερες πωλήσεις βρίσκονται στο ευρύτερο κοινό - γι' αυτό και ένα σημαντικό ποσοστό των αλλαγών έχουν γίνει ώστε το Forza 3 να είναι ευδιάκριτα πιο προσβάσιμο, χωρίς να δυσαρεστήσει τους οπαδούς του. Οι αλλαγές αφορούν τόσο στη δομή, όσο και στο χειρισμό της νέας έκδοσης: η πρώτη είναι περισσότερο "ελεύθερη" και ευέλικτη, ώστε να μην "χτυπήσει τοίχο" ένας παίκτης σε κάποιο σημείο αδυνατώντας να κερδίσει σε κάποιους αγώνες, ενώ ο δεύτερος μπορεί να είναι όσο εύκολος θα τον ήθελαν οι εντελώς αρχάριοι. Οι βετεράνοι, φυσικά, έχουν πάντα την επιλογή να παίξουν το νέο Forza καθαρά ως εξομοίωση, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές στους εξομοιωτές οδήγησης βέβαια δεν είναι άλλοι από τα αυτοκίνητα - και το Forza 3 προσφέρει τεράστια γκάμα από αυτά, καλομελετημένη στις επιλογές της, με καμία σημαντική απουσία και μερικές εκπλήξεις πάρα πολύ ευχάριστες. Τα 400 και πλέον οχήματα δημιουργούν την διαφορετική αίσθηση που θα απέδιδαν και στην πραγματική ζωή με τρόπο σαφώς επιτυχημένο. Οι 100 διαφορετικές αγωνιστικές πίστες, όμως, δεν προσφέρουν την ίδια ποικιλία στο σχεδιασμό τους (πολλές από αυτές προέρχονται σχεδόν copy/paste από το Forza 2). Ανάμεσά τους, πάντως, ξεχωρίζουν μερικές φανταστικές - όχι υπαρκτές - όπου οι σχεδιαστές έχουν αφήσει πραγματικά τη φαντασία τους ελεύθερη, με θεαματικά αποτελέσματα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ