Forza MotorSport 4

Πολύ απλά, κορυφαίο!

Καθώς οι συγκρίσεις με το Gran Turismo 5 είναι αναπόφευκτες, παραθέτουμε τη γνώμη μας για σημαντικούς τομείς: τα αυτοκίνητα είναι μεν λιγότερα (500 του Forza 4 και όχι σχεδόν 1000), αλλά είναι σαφώς περισσότερο καλοδιαλεγμένα και διαφορετικά όσον αφορά στην αίσθηση της οδήγησης. Η τεχνητή νοημοσύνη των αντίπαλων οδηγών είναι καλύτερη από αυτήν του Forza 3, αλλά στα ίδια επίπεδα με του GT5: με άλλα λόγια όχι ιδιαίτερα πειστική ως προς το πώς τα αντίπαλα αυτοκίνητα παίρνουν θέση στην άσφαλτο και ποιά... "γραμμή" ακολουθούν με αντιρεαλιστική εμμονή. Και οι επιλογές συμμετοχής πολλών παικτών τοπικά και online είναι συγκρίσιμες, αλλά διαφορετικής συλλογιστικής: το GT5 στηρίζεται περισσότερο στην τεράστια κοινότητα των Gran Turismo, ενώ το Forza 4 στην (αποδεδειγμένα) περισσότερο ανταγωνιστικού πνεύματος κοινότητα του Xbox Live.

Εννοείται πως το Forza 4 υποχρεώνει όλους να το κρίνουν, με την έκταση και τις επιλογές του, και ως ανεξάρτητη παραγωγή - κι εκεί έχουμε κάποιες ενστάσεις. Η αξιοποίηση του Kinect, για παράδειγμα, "πλάκα έχει" μα δεν προσφέρει τίποτε ουσιαστικό στον τίτλο (αμφιβάλλουμε αν θα ασχοληθούν οι gamers με τις δύο σχετικές επιλογές για περισσότερο από 1-2 ώρες). Το χαρακτηριστικό του "Rewind", με το οποίο ο παίκτης μπορεί να "γυρίσει πίσω" σαν σε ταινία έναν αγώνα για να "διορθώσει" ένα οδηγικό λάθος, θεωρούμε πως έπρεπε να γίνεται ν' απενεργοποιηθεί εντελώς - και όχι, το "μην το χρησιμοποιείς" δεν είναι απάντηση ή λύση. Ο Jeremy Clarkson του Top Gear, δε, μπορεί να έχει συνδέσει το όνομά του όσο λίγοι με τα super cars, αλλά δεν τον συμπαθεί και... όλος ο κόσμος ακριβώς - θα προτιμούσαμε ο ρόλος του στην όλη παραγωγή να ήταν σαφώς μικρότερος.

Τα προαναφερθέντα σχεδόν καμία πρακτική σημασία δεν έχουν, ωστόσο, όταν σε τόσες ερωτήσεις η απάντηση σχετικά με το Forza 4 είναι... μονολεκτικά και απόλυτα, "ναι". Είναι αγορά-must για όλους τους κατόχους Xbox 360; Ναι. Είναι τόσο καλό ώστε να αξίζει από μόνο του την αγορά ενός Xbox 360; Ναι. Είναι το καλύτερο Forza που είχαμε ποτέ; Ω, ναι. Μία είναι μόνο η ερώτηση που δεν έχει μονολεκτική απάντηση: είναι το Forza 4 ο καλύτερος τίτλος αγώνων ταχύτητας με αυτοκίνητα αυτή τη στιγμή, με άλλα λόγια ανώτερο του Gran Turismo 5; Εδώ οι απόψεις μπορούν να είναι πολλές - και η δική μας είναι η εξής: το GT5 είναι η υπερπαραγωγή, με το απέραντο περιεχόμενο και την εμμονή στη λεπτομέρεια, ενώ το Forza 4 είναι η καλύτερη εικονική οδηγική εμπειρία, με κορυφαία αίσθηση του χειρισμού και έμφαση στον ανταγωνισμό επί της ασφάλτου. Και ακριβώς επειδή η διαφορά μεταξύ τους δεν είναι μεγάλη στους ανίστροφους τομείς, οι λεγόμενοι... petrolheads ανάμεσά μας δεν μπορούν να στερηθούν κανένα από τα δύο. Fact!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ