Forza MotorSport 6

Άξιος διάδοχος, κορυφαίος πρεσβευτής

Δύο: τεχνικά, πρόκειται όχι μόνο για τον πλέον εντυπωσιακό τίτλο αγώνων ταχύτητας στο Xbox One, όχι μόνο για το καλύτερο Forza που είχαμε στη διάθεσή μας ποτέ (και αυτό μιλά από μόνο του), αλλά για μία από τις αρτιότερες παραγωγές για το σύστημα της Microsoft. Το επίπεδο της λεπτομέρειας που έχει κατορθώσει να "αποσπάσει" η Turn10 από το Xbox One στην ανάλυση των 1080 γραμμών - κρατώντας τον ρυθμό ανανέωσης των καρέ σε μονίμως υψηλά επίπεδα - είναι αληθινά εκπληκτικό. Ναι, θα προτιμούσαμε να λείπουν οι ατέλειες στις ακμές των γραφικών ενίοτε και ο φωτισμός θα μπορούσε να είναι περισσότερο πειστικός, όμως... θα πρέπει να υπάρχει και ένα περιθώριο βελτίωσης για επόμενα Forza, στα οποία να προσβλέπουμε! Ο ήχος είναι το ίδιο προσεγμένος, με πειστικά εφέ για ο,τιδήποτε συμβαίνει στην οθόνη, ενώ υπεράνω κριτικής είναι και ο έλεγχος των αυτοκινήτων, που "μεταφέρει" καλύτερα από ποτέ την αίσθηση που αποπνέουν στο οδόστρωμα διαφορετικά "στημένα" οχήματα (και την διαφορά που κάνουν οι μετατροπές που μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτά).

Τρία: τα καινούργια στοιχεία που έχει να επιδείξει το Forza 6 σε σχέση με τους προκατόχους του είναι υλοποιημένα σχεδόν άψογα. Τόσο η οδήγηση σε συνθήκες βροχής - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αυξημένη δυσκολία της... παραμονής στο γλιστερό οδόστρωμα - όσο και η οδήγηση τη νύχτα είναι όσο συναρπαστικές τις φανταζόμασταν, κι ας προσφέρονται σε συγκεκριμένες αγωνιστικές πίστες και όχι σε όλες. Η πρόοδος του παίκτη στα διάφορα πρωταθλήματα είναι μεν περισσότερο γραμμική απ' ότι την θυμόμασταν στο Forza 5, αλλά το Forza 6 "αποζημιώνει" με τον καινούργιο μηχανισμό των Mods, που θέτει στον παίκτη συγκεκριμένες προκλήσεις με συγκεκριμένες συνθήκες, καθώς και με τον μηχανισμό Spinner, όπου ο παράγοντας της τύχης "αποφασίζει" για το πόσο γενναιόδωρα θα είναι τα bonus που κερδίζει ο παίκτης κάθε φορά που "ανεβαίνει επίπεδο" στον νέο τίτλο. Και τα δύο μαζί αντιμετωπίζουν σε σημαντικό βαθμό το μεγαλύτερο πιθανώς πρόβλημα όλων των racing games, που είναι φυσικά η επαναληπτικότητα μετά από αρκετές ώρες ενασχόλησης.


Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι η Turn10 δημιούργησε ένα από τα κορυφαία games της κατηγορίας αυτής και ότι το Forza MotorSport 6 αποτελεί ένα από τα πραγματικά highlights στην βιβλιοθήκη τίτλων του Xbox One. Δικαιούται πολύ υψηλές πωλήσεις και πιθανότατα θα τις έχει. Είναι, δε, όντως - το έχουν υπογραμμίσει πολλοί συνάδελφοι και είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με το γεγονός αυτό - ο τίτλος που θα έπρεπε να είναι το Forza 5, αν ο δεύτερος δεν έπρεπε "σώνει και καλά" να κυκλοφορήσει μαζί με το Xbox One (με τις γνωστές επιπλοκές). Όμως δεν παύει να είναι και μία παραγωγή που δεν τολμά να απομακρυνθεί αρκετά από "την πεπατημένη" - όλοι ξέρουμε πόσο... εκφραστικοί είναι οι φανατικοί οπαδοί των "ρεαλιστικών" games αγώνων ταχύτητας - και, ως εκ τούτου, καταλήγει να απευθύνεται και πάλι στο ίδιο κοινό. Αυτό θα τιμήσει δεόντως το FM6. Για το ευρύτερο κοινό, ωστόσο, από το οποίο η Microsoft πρέπει να αντλήσει "νέο αίμα" προκειμένου να διευρύνει την πελατειακή βάση του Xbox One, δεν είμαστε τόσο βέβαιοι - κι ας αξίζει κατά τη γνώμη μας την προσοχή τους. Αν μη τί άλλο, πάντως, η Turn10 (μέσα στο πλαίσιο που έπρεπε να κινηθεί) κατέβαλλε τίμια και ποιοτική προσπάθεια. Για τα υπόλοιπα... θα αποφανθούν οι καταναλωτές!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ