Gran Turismo PSP

800 αυτοκίνητα... στην τσέπη!

Είδος: Racing
Φορμά: PSP
Τιμή: €39,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Δεν είναι λίγα τα θρυλικά ονόματα στο χώρο του gaming που έχουν συνδέσει το όνομά τους με αυτό του PlayStation, τα Gran Turismo όμως - η σειρά racing games που έφερε τη ρεαλιστική οδήγηση στις τηλεοράσεις μας σε αλληλεπιδραστική μορφή - σίγουρα κατέχουν ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα ονόματα αυτά. Λογικό, με άλλα λόγια, όταν η Sony αποκάλυψε το PlayStation Portable στην Ε3 2003, να επιδείξει ένα "Gran Turismo Mobile". Από τότε έχουν περάσει... πολλές Ε3, βέβαια, αύριο όμως το Gran Turismo για το PSP και το PSPgo θα είναι διαθέσιμο σε όλους. Πώς επέλεξε η Polyphony Digital, με την εμπειρία που έχει πλέον η Sony ως group συνολικά στην ανάπτυξη τίτλων για φορητά συστήματα, να διαμορφώσει ένα Gran Turismo σχεδιασμένο για να παίζεται εκτός σπιτιού, για μικρά και άτακτα χρονικά διαστήματα, ακόμη και εν κινήσει;

Η μονολεκτική απάντηση είναι: σοφά. Η αναλυτικότερη είναι: όχι όπως ίσως περίμεναν πολλοί, αλλά σίγουρα όχι με τρόπο που δεν θα τιμούσε το "βαρύ όνομα" των GT. Η Polyphony Digital έκανε μία αμφιλεγόμενη, δύσκολη και πολυσυζητημένη επιλογή: δεν συμπεριέλαβε στο φορητό Gran Turismo τον τρόπο παιχνιδιού με τον οποίο όλοι έχουμε περάσει αναρίθμητες ώρες στα GT3 και GT4, δηλαδή το Career Mode που προσφέρει έναν προοδευτικό, δομημένο τρόπο για να συμμετέχουμε σε αγώνες και να κερδίζουμε τρόπαια και χρήματα για αυτοκίνητα. Αντ' αυτού, η ιαπωνική εταιρεία έχει ουσιαστικά αφήσει στην κρίση του παίκτη το πώς θα ασχοληθεί με τον τίτλο, κάτι που σε άλλους θα αρέσει, σε άλλους όχι - ακόμη κι εμείς μερικές φορές δεν μπορούμε να αποφασίσουμε τί θα προτιμούσαμε, αν έπρεπε να έχουμε είτε το Career Mode είτε τα υπόλοιπα!

Συγκεκριμένα: οι παίκτες αρχικά θα ασχοληθούν με τo Challenge Mode, που θυμίζει τα License Test των παλαιότερων GT (κι είναι από ένα σημείο και πέρα το ίδιο δύσκολο). Στη συνέχεια, έχοντας συλλέξει κάποια χρήματα, θα αρχίσουν να αγοράζουν αυτοκίνητα και να συμμετέχουν σε αγώνες, απ' όπου κερδίζουν περισσότερα χρήματα κ.ο.κ. Η αίσθηση του παιχνιδιού είναι αδιαμφισβήτητα η αγαπημένη του Gran Turismo, με τον όχι εύκολο αλλά κατακτήσιμο χειρισμό, όμως η προοδευτική πρόκληση δεν υπάρχει εξ ορισμού - πρέπει να τη "στήσει" ο παίκτης. Όπως αναφέραμε, σε άλλους gamers θα αρέσει αυτή η προσέγγιση, σε άλλους όχι, η αλήθεια όμως είναι ότι ταιριάζει πιο πολύ σε φορητό σύστημα διασκέδασης απ' ότι θα ταίριαζε ένα... επικό Career Mode. Αντικειμενικό παράπονο σε όλα αυτά, το γεγονός ότι συναγωνίζονται πάντα έως τέσσερα αυτοκίνητα, κάτι που μειώνει την... πίεση που απολαμβάναμε στα παλαιότερα GT.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ