Gran Turismo Sport

Βασιλική επιστροφή, νέος προσανατολισμός

Έπειτα είναι ο τεχνικός τομέας και η παρουσίαση, όπου ναι μεν τα Gran Turismo πάντοτε διέπρεπαν για τα δεδομένα της εποχής τους, αλλά το Sport αληθινά "αλλάζει τα δεδομένα" στην κατηγορία του. Τα γραφικά του είναι ό,τι καλύτερο έχει εμφανιστεί σε racing game στα PS4/PS4 Pro μέχρι σήμερα, με απίθανα ρεαλιστική απόδοση των αυτοκινήτων (με καλύτερη εξομάλυνση ακμών δεν θα διέφεραν από... κινούμενες φωτογραφίες), καλοσχεδιασμένες αγωνιστικές πίστες και άκρως εντυπωσιακά από πλευράς "σκηνοθεσίας" replay κάθε αγώνα. Τα γραφικά χαρακτηρίζονται από μία "τηλεοπτικότητα" και μία φροντίδα στην λεπτομέρεια που κάνει άλλες ανταγωνιστικές παραγωγές να δείχνουν "flat" και "τεχνητές" συγκριτικά. Για τον τρόπο, άλλωστε, με τον οποίο το Gran Turismo Sport "θέτει τον πήχυ" στην χρωματική απεικόνιση τεχνολογίας HDR έχουμε κάνει ήδη εκτενή αναφορά σε ξεχωριστό άρθρο.

Ιδαίτερης μνείας αξίζει αυτή τη φορά ο ήχος του νέου GT, τόσο στα εφέ όσο και στη συνοδευτική μουσική: τα πρώτα είναι περισσότερο προσεγμένα και αποτελεσματικά από ποτέ, προσφέροντας στην ατμόσφαιρα των αγώνων ό,τι δεν έκαναν σε παρελθούσες εκδόσεις, ενώ η δεύτερη χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ποικιλία και ποιότητα στις επιλογές. Στα συν και η υλοποίηση της προαναφερθείσας λειτουργίας εικονικής φωτογράφησης "Scapes", της οποίας οι ρυθμίσεις είναι σχεδόν... σχιζοφρενικά πολλές και τα αποτελέσματα ό,τι ομορφότερο έχουμε δει από "Photo Mode" στο PS4. Για την επιλογή παιχνιδιού σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας με τη χρήση PlayStation VR οι εντυπώσεις μας είναι ανάμικτες: από την μία πλευρά, ναι, εντυπωσιάζει την πρώτη π.χ. ώρα ενασχόλησης, γρήγορα όμως συνειδητοποιεί κανείς πως, όντας περιορισμένη στο Arcade Mode με έναν αντίπαλο, δεν μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον για πολύ. Είναι αυτό που οι Σάξονες αποκαλούν "nice bonus": ευπρόσδεκτο, αλλά όχι απαραίτητο.


Όταν όλα έχουν ειπωθεί... προσδοκίες: το Gran Turismo Sport ζητά από ένα ποσοστό των κατόχων PS4/PS4 Pro να μην έχουν αυτές που θα είχαν από ένα προβλέψιμο Gran Turismo 7, αλλά να ακολουθήσουν τα GT σε μία νέα φάση της εξέλιξής τους: προς ένα χρονικό σημείο όπου το Gran Turismo είναι τίτλος E-Sports όπως games άλλων κατηγοριών, αλλά και κανονικό, κανονικότατο άθλημα α λα F1 ή WRC - και συμμετέχοντες σε αυτό όχι ακριβοπληρωμένοι οδηγοί/αθλητές, αλλά αφοσιωμένοι gamers. Αν αυτό σημαίνει πως, προσωρινά και σε συγκεκριμένα πράγματα, χρειάστηκε να γίνουν υποχωρήσεις εκ μέρους του Yamauchi και της ομάδας του, εν γνώσει τους, είναι αξιέπαινο: τα εύσημα αξίζει κάθε δημιουργός που αναλαμβάνει, ώστε να δει το όραμά του να υλοποιείται, σημαντικό ρίσκο.

Αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες του που εντοπίσαμε, βαθμολογούμε το GT Sport βάσει προοπτικής, βάσει καινοτομικής διάθεσης και γενικής ποιότητας - και αναμένουμε την Sony και την Polyphony Digital σε βάθος χρόνου να μάς δικαιώσουν!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ