Ico & Shadow of the Colossus Classics HD

Σε υψηλή ευκρίνεια, το ίδιο μαγικά

Τα... HD remake των Ico και Shadow of the Colossus αποδεικνύεται, ευτυχώς, ότι κατά βάση δεν είναι τέτοια: είναι αναμορφωμένες, εμπλουτισμένες εκδόσεις των αρχικών τίτλων, οι οποίες όμως έχουν κρατήσει ανέπαφο κάθε στοιχείο που χαρακτήριζε τα... συμβατικής ευκρίνειας standard-def αριστουργήματα του PS2. Στα κοινά τους τεχνικά στοιχεία: και τα δύο games προσφέρουν πλέον γραφικά σε υψηλή ευκρίνεια (1080p) και αναδεικνύουν λεπτομέρειες που ποτέ δεν περιμέναμε να δούμε στις δύο δημιουργίες της Team Ico. Η ανανέωση της οθόνης γίνεται σταθερά στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο και είναι ομαλότατη, ενώ ο ήχος που προσφέρεται είναι πλέον Dolby Digital έξι καναλιών, ιδανικός για απόδοση ακόμη και από τα πλέον προσιτά συστήματα home cinema σήμερα.

Σε όσους και όσες διαθέτουν τηλεόραση ή προβολέα 3D, η συλλογή της Sony προσφέρει και στερεοσκοπικά γραφικά - αν και, επειδή δεν είχαν σχεδιαστεί ποτέ με αυτό το στοιχείο "στα υπόψιν", για να είμαστε ειλικρινείς η 3D αναπαράσταση και στα δύο games δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο π.χ. στο Avatar. Σε κάποιες από τις μάχες του Shadow, πάντως, ο "όγκος" των τεράτων είναι πειστικός, ενώ το "βάθος" σε σημεία του κάστρου στο Ico "προσθέτει πόντους" στην όλη εντύπωση. Τόσο το Ico, όσο και το Shadow of the Colossus, προσφέρουν τη δική τους σειρά από Trophies, τα οποία μπορεί να κερδίσει ο παίκτης και να προσθέσει στην "συλλογή" του στο προφίλ του PlayStation Network που διατηρεί, ενώ στη συσκευασία της συλλογής περιλαμβάνονται κωδικοί για να αποκτήσουν οι κάτοχοι PS3 δωρεάν δυναμικά themes για το περιβάλλον χρήσης του συστήματος. Και τα δύο games, άλλωστε, είναι αποθηκευμένα στον ίδιο δίσκο Blu-ray (βολικό αν θέλει κανείς να ασχοληθεί παράλληλα και με τα δύο), μαζί με ένα ενδιαφέρον video τύπου making-of.

Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη συλλογή της Sony μάς δημιούργησε τόσο θετική εντύπωση γιατί - ανεξαρτήτως remake - το πρωτογενές υλικό της ήταν ούτως ή άλλως ξεχωριστό. Συν τοις άλλοις δεν μπορούμε να αρνηθούμε και το γεγονός ότι είχαμε αγαπήσει τους αρχικούς τίτλους στο PS2 και πάντα αισθανόμασταν ότι θα έπρεπε να είχαν σημειώσει καλύτερη εμπορική πορεία τότε. Όμως αυτά τα δύο γεγονότα δεν αναιρούν ένα τρίτο: το remake της Sony για τους δύο τίτλους είναι πάρα πολύ καλό. Δεν είναι "αρπαχτή", καθώς η ολοφάνερη επένδυση χρόνου που έχει γίνει στην αναμόρφωση και των δύο games έχει αποτέλεσμα αξιοπρεπέστατο έως αξιοθαύμαστο μερικές φορές. Άλλωστε, πώς να το θέσουμε; Αληθινά πιστεύουμε πως και τα Ico και Shadow of the Colossus αξίζουν απ' όλους μια δεύτερη ευκαιρία στην εποχή της υψηλής ευκρίνειας, αν μη τί άλλο για να τα εκτιμήσουν περισσότεεροι gamers απ' ότι στη δεκαετία του 2000. Και δύο αριστουργήματα - έστω και αναμορφωμένες εκδόσεις HD - σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν που ζητούν πολλές καινούργιες... μούφες σήμερα, δεν είναι πάντοτε καλύτερα ως πρόταση; Ε, ναι!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ