LittleBigPlanet 2

Δημιουργικότερο, εντυπωσιακότερο, καλύτερο!

Είδος: Platform
Φορμά: Playstation3
Τιμή: €69,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Η βιβλιοθήκη των games για το PlayStation3 περιέχει πια πολλούς τίτλους επιπέδου ΑΑΑ, γεγονός ωστόσο είναι πως λίγες παραμένουν οι παραγωγές εκείνες που προτρέπουν τους παίκτες όχι μόνο ν' ασχοληθούν με το έτοιμο περιεχόμενο που τούς δίνεται, αλλά να δημιουργήσουν και να μοιραστούν το δικό τους. Το αρχικό LittleBigPlanet ήταν, δε, ουσιαστικά ο πρώτος τίτλος αυτής της γενιάς συστημάτων ψυχαγωγίας για το σπίτι που προσέφερε εκτενείς τέτοιες δυνατότητες, όντας σχεδιασμένο εξ αρχής με αυτή τη συλλογιστική. Και σήμερα, δύο χρόνια μετά από την κυκλοφορία εκείνου του καινοτομικού τίτλου, η δημιουργός Media Molecule και η Sony διαθέτουν στο κοινό τον διάδοχό του, που τυπικά εντάσσεται μεν στις κατηγορίες των puzzle και platform games, αλλά ως σύνολο προσφέρει διασκέδαση και ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα με περισσότερους τρόπους. Πολύ περισσότερους.

Το σεναριακό πλαίσιο του LittleBigPlanet 2 ακολουθεί σε γενικές γραμμές το αντίστοιχο του αρχικού: μια διαπλανητική... σκούπα να κάνει την εμφάνισή της στον ουρανό και αρχίζει να ρουφά τα πάντα, είτε πρόκειται για μεγάλα κομμάτια μιας γεωγραφικής περιοχής είτε για μικρότερα αντικείμενα, όπως τον... πασίγνωστο πρωταγωνιστή, το Sackboy. Ο Larry Da Vinci, ηγέτης της μυστικής οργάνωσης The Alliance, θα σώσει τον κεντρικό αυτό χαρακτήρα από την προαναφερθείσα απειλή του Negativitron και θα τον προσκαλέσει να ενταχθεί στην ομάδα που σκοπό έχει να διασώσει την Craftworld. Από αυτό το σημείο ξεκινά ουσιαστικά και η δράση, αφού ο παίκτης στα πρώτα λεπτά ενασχόλησής του με το LBP2 καλείται να εξοικειωθεί με τους βασικούς μηχανισμούς του τίτλου και να αποδείξει ότι έχει αρκετά γοργά αντανακλαστικά, ώστε το Sackboy να γίνει δεκτό στην Alliance.

Ο τρόπος παιχνιδιού δεν έχει απομακρυνθεί από το γνώριμο, αγαπημένο μοτίβο του αρχικού LittleBigPlanet: Οι τρισδιάστατοι, χιουμοριστικά σχεδιασμένοι χαρακτήρες κινούνται μέσα σε περιβάλλοντα "δύο και μισής" διαστάσεων - όπου η αίσθηση του βάθους είναι διακριτή αλλά όχι συνεχώς εκμεταλλεύσιμη - με σκοπό να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις δυσκολίες που ο σχεδιασμός των ίδιων των επιπέδων θέτει στο δρόμο τους, αλλά και μια σειρά από αντιπάλους που προσπαθούν να εμποδίσουν την πρόοδό τους. Το LBP2 προσφέρει μια σειρά από διαφορετικούς κόσμους σε κάθε έναν εκ των οποίων ανήκει μια ακολουθία επιπέδων. Καθώς ο παίκτης τα εξερευνά και προσπερνά εμπόδια, συλλέγει και μια σειρά από ειδικά "αυτοκόλλητα", τα οποία στη συνέχεια θα αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως στο δημιουργικό τμήμα του τίτλου.

Κάθε κόσμος προσφέρει, άλλωστε, κι ένα ξεχωριστό gadget, με τη βοήθεια του οποίου το Sackboy μπορεί να εκτελέσει μια σειρά από ειδικές κινήσεις. Για παράδειγμα, στα πρώτα επίπεδα ο συμπαθής χαρακτήρας αξιοποιεί έναν ειδικό γάντζο, που τού επιτρέπει να φτάνει σε επιφάνειες που αιωρούνται πάνω από το έδαφος (οι οποίες θα έμεναν απρόσιτες διαφορετικά), όσο και να φέρει προς το μέρος του αντικείμενα που προορίζονται για χρήση στους γρίφους ή τις συγκρούσεις. Οι αλλαγές πάντως που έχει να επιδείξει ο νέος τίτλος σε σχέση με τον προκάτοχό του είναι πολλές - γίνεται γρήγορα αντιληπτό, δε, ότι η Media Molecule επεδίωξε δύο πράγματα παράλληλα: τόσο να αξιοποιήσει τις συστάσεις και τις ιδέες όσων αγάπησαν το αρχικό LBP, όσο και να καταστήσει το διάδοχό του περισσότερο προσβάσιμο σε νέους παίκτες και κατόχους PS3. Οι γρίφοι σε κάθε επίπεδο είναι πλέον περισσότεροι και ευρύτερης ποικιλίας - αυτό βοηθά ώστε το ενδιαφέρον και η πρόκληση να παραμένουν αμείωτα, παρακινώντας τον παίκτη να εξαντλήσει το περιεχόμενο που όλες οι πίστες τού προσφέρουν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ