MAG

Ούτε 16, ούτε 32 - 256 στο ίδιο πεδίο μάχης, είναι πολλοί;

Είδος: Shooter
Φορμά: Playstation3
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Μια απ' τις μικρές... αδικίες της ζωής: τα shoot' em up πρώτου προσώπου παίζονταν χρόνια και χρόνια στο Internet με προσωπικούς υπολογιστές, ήταν όμως η έλευση των Halo και Call of Duty στα Xbox αυτή που έφερε εκατομμύρια gamers στα ατέλειωτα Δικτυακά ματς και τις... ολονυχτίες μπροστά στην τηλεόραση. Η Sony δεν περίμενε να μεταβεί στην υψηλή ευκρίνεια για να προσφέρει τη δική της τέτοια πρόταση, αφού από το PS2 κιόλας είχε κυκλοφορήσει την πολύ καλή σειρά των S.O.C.O.M. για Δικτυακό παιχνίδι. Το PS3, ωστόσο, μπορεί πολλά περισσότερα - και η ίδια δημιουργική ομάδα, η Zipper Interactive, υπογράφει το πρώτο FPS της Sony για PS3 σχεδιασμένο ειδικά για παιχνίδι στο Internet. Η κυκλοφορία του είναι σημαντική. Έχει το MAG όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να διακριθεί ανάμεσα σε έναν αριθμό από ΑΑΑ τέτοιες παραγωγές;

Στα δελτία Τύπου και τις συνεντεύξεις που διαβάζαμε όλον αυτόν τον καιρό, πριν το MAG βρει το δρόμο του στα καταστήματα, ιδιαίτερη έμφαση είχε δοθεί στο γεγονός ότι o τίτλος αυτός υποστηρίζει την συμμετοχή έως και 256 παικτών ταυτόχρονα. Για να είμαστε ειλικρινείς, τόσους... δεν είδαμε συγκεντρωμένους στο ίδιο πεδίο μάχης, ίσως επειδή ο τίτλος είναι καινούργιος και οι servers του δεν έχουν ακόμη συγκεντρώσει πολύ κόσμο, όμως δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι από το πρώτο κιόλας στάδιο - όπου συμμετέχουν 64 παίκτες - οι συγκρούσεις μπορούν να είναι συναρπαστικές. Οι παίκτες θα πρέπει να επιλέξουν έναν ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς "στρατούς" και να "καταταγούν" σε αυτόν: οι εμφανίσεις και τα όπλα τους είναι κατά τι διαφορετικά, όχι όμως τόσο ώστε να δημιουργηθεί ανισορροπία ή άδικα πλεονεκτήματα στις μάχες.

Το στοιχείο που χαρίζει στο MAG τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του είναι αυτό της δυνατότητας "προόδου στην ιεραρχία": οι παίκτες ξεκινούν ως οπλίτες, αλλά μετά από αρκετές ώρες παιχνιδιού, κι έχοντας αποδείξει ότι καταλαβαίνουν τί πρέπει να γίνει στο πεδίο της μάχης, μπορούν να προαχθούν σε αρχηγούς μικρών και μεγαλύτερων ομάδων, μέχρι και τον "βαθμό" του διοικητή. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να παίξουν σε έναν αριθμό από αναμετρήσεις - η αλήθεια είναι πως αυτές στην αρχή είναι ελαφρώς... ρουτινιάρικες - και στη συνέχεια, έχοντας αποκτήσει και τους απαραίτητους πόντους εμπειρίας, μπορούν να αιτηθούν την προαγωγή τους την οποία αποφασίζουν oι συνάδελφοι gamers.

Ο ρόλος του διοικητή μικρών ή μεγαλύτερων μονάδων δεν είναι ενδιαφέρων τόσο για λόγους... γοήτρου, αλλά κυρίως επειδή επιτρέπει στον παίκτη να χρησιμοποιήσει τις "ειδικές επιλογές" που έχει στη διάθεσή του, αλλάζοντας αποφασιστικά τη ροή μιας μάχης. Μπορούν να καλέσουν, για παράδειγμα, υποστήριξη από εναέριες δυνάμεις που θα βομβαρδίσουν σε καίρια σημεία τον αντίπαλο ή θα σπείρουν ασφυξιογόνα αέρια στις τάξεις του - πολλές είναι αληθινά απολαυστικές. Ο αποτελεσματικός διοικητής αναμένει την υπακοή των στρατιωτών του, βέβαια, αλλά αυτό δεν σημαίνει - όπως θα διαπιστώσουν οι φίλοι και φίλες του αθηνόραμαdigital.gr που θα αχοληθούν σοβαρά με το MAG - ότι όλοι οι συνάδελφοι gamers είναι... υπόδειγμα πειθαρχίας. Κάτι που ενίοτε επιτρέπει και σε μας να παίξουμε τον ελεύθερο σκοπευτή-ήρωα, φυσικά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ