Microsoft Xbox One S

Καλαίσθητο, ευέλικτο, ολοκληρωμένο

Καθόλου... μικρό bonus, όμως, είναι το ανανεωμένο χειριστήριο που περιλαμβάνεται στην συσκευασία του Xbox One S. Αυτό έχει μεν το ίδιο σχήμα και διάταξη μοχλών/πλήκτρων σε σχέση με το αντίστοιχο του αρχικού Xbox One, όμως προσφέρει τρία σημαντικά πλεονεκτήματα. Ένα: το κάτω μέρος του δεν έχει πλέον γυαλιστερή, αλλά ματ υφή, ευκολότερη στο κράτημα και περισσότερο σταθερή - όχι στο επίπεδο του χειριστηρίου Elite, βέβαια, αλλά η ποιοτική διαφορά είναι σαφώς αισθητή. Δύο: είναι συνδεσμολογίας Bluetooth, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλες συσκευές συμβατές, όπως desktop ή laptop PC, smartphones ή tablets. Τρία: φέρει θύρα σύνδεσης ακουστικών/μικροφώνου, οπότε για όποιον οι φωνητικές εντολές στην Cortana θεωρούνται κάτι ενδιαφέρον, το Kinect δεν είναι πια απαραίτητο: αυτές μπορούν να δοθούν και με την χρήση του νέου αυτού χειριστηρίου πλέον.

Μιλώντας, άλλωστε, για όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που συνθέτουν την εμπειρία χρήσης ενός Xbox One S, δεν έχουμε κανένα παράπονο. Όσον αφορά στην συνολική ταχύτητα λειτουργίας του δεν έχει αλλάξει κάτι - ο σκληρός δίσκος που χρησιμοποιείται είναι στις επιδόσεις πανομοιότυπος του αρχικού - οι ταχύτητες διασύνδεσης ενσύρματα κι ασύρματα είναι οι ίδιες, ενώ ο θόρυβος που παράγει το Xbox One κατά την αναπαραγωγή ταινιών και games είναι κατά τι λιγότερος, αλλά όχι συνταρακτικά. Ναι, κάποιες βελτιώσεις "στα σημεία" θα μπορούσαν να είχαν γίνει, ίσως, όμως στόχος της Microsoft ήταν ολοφάνερα να κρατηθεί το κόστος κατασκευής (και απόκτησης) του S σε λογικά επίπεδα ώστε να αντικαταστήσει ομαλά και θελκτικά το αρχικό Xbox One στην αγορά. Αυτό, βάσει των όσων διαπιστώσαμε χρησιμοποιώντας το νεότερο μοντέλο, ο αμερικανικός κολοσσός θα το επιτύχει χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Η ερώτηση των... €399, λοιπόν, βάσει των παραπάνω, ακολουθείται από απαντήσεις-υποπεριπτώσεις. Για το κοινό που σκοπεύει ν' αξιοποιήσει το Xbox One S ως (και) πολυτάλαντο 4K media player, για όλους τους λόγους που θα εξηγήσουμε αναλυτικά, η γνώμη μας είναι: "αγοράστε άφοβα" (αλλά ίσως όχι άμεσα μέχρι να διαπιστώσουμε όλοι τί έχει να προσφέρει η Sony με το PS4K που ανακοινώνεται σύντομα). Για το κοινό που είχε αποκτήσει ήδη το αρχικό μοντέλο Xbox One και... δεν έχει κανένα "θέμα" με τα χρήματα, τo μοντέλο S είναι ενδιαφέρουσα αναβάθμιση - τόσο για τον δίσκο των 2TB, όσο και για όλα τα υπόλοιπα. Για το κοινό, βέβαια, που... εχμ, έχει "θέμα" με τα χρήματα (τους πιο πολλούς από μας δηλαδή), η αγορά ενός δεύτερου Xbox One ενώ το αληθινά νέο, πανίσχυρο Xbox Scorpio απέχει 14-15 μήνες από την αγορά, δεν μπορεί να προταθεί εύκολα. Για το κοινό, από την άλλη, που δεν έχει αποκτήσει ακόμη Xbox One και θα ήθελε να έχει πρόσβαση στην βιβλιοθήκη των τίτλων του, με την αγορά ενός S αυτοί οι ενδιάμεσοι 14-15 μήνες επιφυλάσσουν πολλές, πάρα πολλές ώρες ψυχαγωγίας. Σε αυτό το σενάριο, θα προτείναμε, απλώς, αναμονή λίγων εβδομάδων ώστε να διατεθούν τα περισσότερο προσιτά μοντέλα S με μικρότερους σκληρούς δίσκους (στα €299 και €349). Σε κάθε περίπτωση, τα εύσημα στην Microsoft: το νέο Xbox One αξίζει, επιτέλους, την προσοχή όλων!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ