Minecraft

Στο Xbox One και σε μεγάλη τηλεόραση... καλύτερο από ποτέ!

Το Minecraft στο νέο οικιακό σύστημα της Microsoft δίνει αμέσως την εντύπωση πως είναι η... έκδοση που ο Persson και η Mojang ήθελαν να διαθέσουν πέρυσι αξιοποιώντας τα Xbox 360 και PS3, αλλά δεν είχαν στη διάθεσή τους την απαραίτητη επεξεργαστική δύναμη. Εκείνες οι εκδόσεις σημείωσαν απίθανες πωλήσεις, βέβαια, γι' αυτό και η δημιουργός εταιρεία τους δεν άλλαξε ούτε το σύστημα χειρισμού με το joypad, ούτε τις παραμέτρους με τις οποίες "προσάρμοσε" τους μηχανισμούς του Minecraft για χρήση από το ευρύτερο κοινό. Η έκδοση του Xbox One όμως προσφέρει ανάλυση γραφικών 1080p, κατά πολύ ταχύτερη και ομαλότερη κίνηση, αυξημένη λεπτομέρεια σε όλα (διατηρώντας την αισθητική του Minecraft βέβαια) και - το κυριότερο - ολοφάνερα ευκολότερη διαχείριση μεγαλύτερων τοποθεσιών και λεπτομερέστερων κτισμάτων. Είναι τεχνικά ό,τι καλύτερο μπορεί να έχει κανείς για το Minecraft στην τηλεόραση του σαλονιού χωρίς να συνδέσει σε αυτήν ένα πολύ ισχυρό PC... κάτι που "μιλά από μόνο του" προφανώς.

Εκεί, ωστόσο, που αληθινά υπερέχει η έκδοση του Xbox One σε σχέση με την περυσινή του Xbox 360 - και ένας από τους σοβαρότερους λόγους να "κάνει την αναβάθμιση" ένα μεγάλο ποσοστό των εκατομμυρίων αυτών παικτών που το είχαν αγοράσει πέρυσι - είναι στην υποστήριξη πολλών παικτών ταυτόχρονα. Το προηγούμενο σύστημα της Microsoft υποστήριζε δύο στην ίδια οθόνη, ενώ το νέο τέσσερις και μάλιστα με αυξημένη οπτική πληροφορία στο "παράθυρο" του καθενός, σε σχέση με την περυσινή έκδοση. Υπάρχει, δε, online επιλογή παιχνιδιού (απαιτεί τη συνδρομή στην υπηρεσία Xbox Live Gold της Microsoft) που υποστηρίζει έως και 8 παίκτες ταυτόχρονα. Με αυτές τις λειτουργίες o τίτλος στο Xbox One καλύπτει άνετα τόσο το παιχνίδι στο σαλόνι π.χ. ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, όσο και το παιχνίδι για... μοναχικούς τύπους, που προτιμούν να μοιράζονται τις τοποθεσίες του Minecraft με άλλους παίκτες σε Δικτυακό περιβάλλον.


Έχοντας πει τα παραπάνω, οφείλει να παραδεχθεί κανείς πως ο τίτλος της Mojang δεν θα παίξει τον ρόλο στην προώθηση και τις πωλήσεις του Xbox One που θα παίξουν π.χ. τα Sunset Overdrive, Forza Horizon 2 ή Halo: Master Chief Collection. Αυτό οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι η έκδοση αυτή κυκλοφορεί πανομοιότυπη και σε PS4, όσο και στο γεγονός ότι το Minecraft είναι γνωστή πλέον παρουσία στην αγορά του gaming, με πολύχρονη διαδρομή. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως έχει πάψει να είναι το αληθινό φαινόμενο δημιουργίας και διασκέδασης που περιγράψαμε νωρίτερα: μία παραγωγή πρακτικά μοναδική, η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη στην αγορά. Ως τέτοια (και με τιμή απόκτησης χαμηλότερη των €20 όταν τα τυπικά games του Xbox One κοστίζουν €60) αξίζει μία θέση στη συλλογή κάθε κατόχου ενός Xbox One. Όσο για εκείνους κι εκείνες που ανήκουν στα σχεδόν 20 εκατομμύρια παικτών που αγόρασαν το Minecraft για το Xbox 360 από πέρυσι το καλοκαίρι...; Με την μετάβαση στην έκδοση του Xbox One να κοστίζει μόλις... €3.99, υπάρχει θέμα συζήτησης; Εννοείται πως όχι!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ