Ori and the Blind Forest

Ζωγραφιστό, παραμυθένιο, υπέροχο!

Αξιοσημείωτη, άλλωστε, είναι και η "περίεργη" επιλογή της Μoon Studios να επιτρέψει στον παίκτη να αποθηκεύσει την πρόοδό του σε κάθε επίπεδο οπουδήποτε θέλει, πληρώντας βέβαια κάποιες προϋποθέσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι προσεκτικοί gamers κατά βάση δεν μπορούν να "χάσουν" στο Ori and the Blind Forest - επιλογή όμως που η Moon Studios έχει ισορροπήσει καθιστώντας τον τίτλο πολύ, πάρα πολύ δύσκολο σε ουκ ολίγα σημεία της εξέλιξής του. Ω, ναι. Εκείνα τα τμήματα των κλασικών platform games που πρέπει να παιχθούν ξανά και ξανά και ξανά (και ξανά) μέχρις ότου ο παίκτης να εκτελέσει μία δύσκολη ακολουθία κινήσεων και εξολοθρεύσει μία σειρά από αντιπάλους με συγκεκριμένο τρόπο, επανέρχονται στο προσκήνιο εν έτει 2015. Πριν από ένα χρόνο δεν θα πιστεύαμε ότι αυτό θα συνέβαινε με έναν ποιοτικό τίτλο του Xbox One, το Ori and the Blind Forest όμως όντως το κάνει. Και το κάνει αριστοτεχνικά.


Είναι αλήθεια, ωστόσο, πως το στοιχείο εκείνο της παραγωγής της Moon Studios που θα "αφήσει με το στόμα ανοιχτό" τους πάντες, είτε τους αρέσουν τα δύσκολα platform games είτε όχι, είναι ο οπτικοακουστικός της τομέας. Αν είχε ποτέ κανείς την απορία για το πόσο όμορφο μπορεί να φαίνεται ένα video game... "ζωγραφισμένο στο χέρι", σε ανάλυση 1080p και κινούμενο σε ομαλότατα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, το Ori and the Blind Forest θα τού την λύσει: μπορεί να φαίνεται απίστευτα όμορφο. Συνδυασμένα αυτά τα γραφικά όχι μόνο με την cartoony τεχνοτροπία του σχεδίου τους, αλλά και με την πολύ καλή κίνηση του βασικού χαρακτήρα και με πειστική φυσική συμπεριφορά των αντικειμένων, αποπνέουν την αίσθηση ενός anime που άνετα θα... έφερε την υπογραφή του Studio Ghibli. Ο χειρισμός είναι το ίδιο προσεγμένος με την κίνηση, καθιστώντας την περιπλάνηση σε όλα τα επίπεδα του τίτλου αποτελεσματική έως απολαυστική ενίοτε. O συνοδευτικός ήχος, δε, από τα προσεγμένα εφέ μέχρι το άψογα ενορχηστρωμένο, ατμοσφαιρικό soundtrack, είναι τόσο ποιοτικός ώστε τα "απλά" ηχεία μιας τηλεόρασης... τον αδικούν κατάφωρα.


Όταν όλα έχουν ειπωθεί, την πλειοψηφία των στοιχείων που συνθέτουν τους μηχανισμούς παιχνιδιού στο Ori and the Blind Forest την έχουμε δει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Είναι κάτι που ο παίκτης συγχωρεί γρήγορα, ωστόσο, συνειδητοποιώντας αφενός πόση δουλειά έχει επενδυθεί ώστε αυτά τα στοιχεία να τελειοποιηθούν, αφετέρου πόση ακόμη έχει γίνει ώστε όλα να "δένουν" με τρόπο αρμονικό και αποτελεσματικό. Συνυπολογίζοντας και τον υπέροχο τεχνικό τομέα, απλώς δεν μπορεί να μην καταλήξει κανείς στο προφανές συμπέρασμα: το Ori and the Blind Forest είναι ο πλέον προσεγμένος τίτλος... old-school "αίσθησης" για τα οικιακά συστήματα ψυχαγωγίας αυτή τη στιγμή και ένα από τα αληθινά "διαμάντια" της βιβλιοθήκης games του Xbox One. Είναι, χωρίς υπερβολή, κυριολεκτικά, μοναδικό. Ως τέτοιο, αξίζει μια θέση στο σκληρό δίσκο όλων ανεξαιρέτως των κατόχων του νέου συστήματος της Microsoft. Ναι. Ακόμη κι αυτών που παίζουν κυρίως Halo!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ