Portal 2

Διπλά απολαυστικό, απλά κορυφαίο

Είδος: Puzzle
Φορμά: PC,Playstation3,Xbox 360
Τιμή: €69,99

Εταιρία: Valve
Διανομή: Electronic Arts Greece

Είναι το... ριζικό των αληθινά καλών video games: δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναγνωριστούν από τον ειδικό Τύπο και του κοινό ως τέτοια, και στη συνέχεια να μην αποκτήσουν... διάδοχο! Το Portal της Valve εξέπληξε τους πάντες το 2007 με τις πρωτότυπες ιδέες στις οποίες στηρίχθηκε ο τρόπος παιχνιδιού του και το ιδιαίτερο, έξυπνο και χιουμοριστικό στυλ που επέλεξε για να... ταλαιπωρήσει και να δοκιμάσει τους gamers. Λογικό, λοιπόν, το Portal 2 να επιδιώξει να κρατήσει τα καλώς κείμενα του προκατόχου του, σωστά; Σωστά. Αλλά επειδή απλώς αυτό, εν έτει 12011, δεν θα ήταν αρκετό, η Valve φρόντισε να εμπλουτίσει και να επεκτείνει προς... όλες τις κατευθύνσεις εκείνα τα θετικά στοιχεία. Το ερώτημα είναι: πώς στέκεται ένας τίτλος με πολύ συγκεκριμένες βάσεις, όπως το Portal 2, απέναντι σε ΑΑΑ παραγωγές άλλων εταιρειών στο, ώριμο πια, φορμά του PlayStation3;

Πάρα πολύ καλά, είναι η απάντηση. Το Portal 2 δεν είναι αυστηρά "συνέχεια" του αρχικού: απαντά μεν σε κάποιες από τις ερωτήσεις που αυτό είχε... αφήσει ανοιχτές, οι παίκτες ωστόσο θα ανακαλύψουν νέα πράγματα που χρονικά τοποθετούνται τόσο μετά, όσο και πριν από το τέλος του Portal (για όσους δεν είχαν παίξει το αρχικό δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα). Το σενάριο είναι τόσο ή περισσότερο καλογραμμένο σε σχέση με το αρχικό, τα κύρια στοιχεία στον τρόπο παιχνιδιού όμως δεν έχουν αλλάξει: οι παίκτες καλούνται και πάλι να χρησιμοποιήσουν ένα είδος συσκευής που ανοίγει "πύλες" στο χώρο - τo περίφημο portal gun - ώστε να μετακινούνται σε ειδικά σχεδιασμένες αίθουσες μέσα από τις πύλες αυτές. O στόχος είναι να επιτύχουν συγκεκριμένα πράγματα για να λύσουν τους γρίφους που εμποδίζουν την πρόοδό τους στην επόμενη αίθουσα.

Οι γρίφοι είναι κυρίως λογικής - αν και κάποιοι απαιτούν και επιδέξιο χειρισμό παράλληλα - και απαιτούν τόσο σωστή αντίληψη του χώρου, των αποστάσεων, των ιδιοτήτων των υλικών κλπ., όσο και των "κανόνων" που ισχύουν σε κάθε αίθουσα. Παρούσα βέβαια και η οντότητα τεχνητής νοημοσύνης που θέτει στον παίκτη όλους αυτούς τους "3D γρίφους", η GlaDOS, η οποία χαρακτηρίζεται από ακόμη καυστικότερο χιούμορ και... σαδιστική διάθεση. Οι παίκτες που είχαν απολαύσει το αρχικό Portal θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή στα αρχικά επίπεδα του Portal 2, καθώς αυτά είναι σχεδιασμένα για να εξοικειώσουν τους νέους παίκτες στους βασικούς μηχανισμούς του, πολύ σύντομα όμως αρχίζει και για τους έμπειρους το... κυρίως πιάτο. Το οποίο είναι, ομολογουμένως, γευστικότερο από ποτέ!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ