Pro Evolution Soccer 2013

Επιστροφή στις ρίζες... επιτέλους!

Οι βετεράνοι φυσικά θα παρατηρήσουν και διαφορές ή προσθήκες σε σχέση με τα PES των τριών προηγούμενων ετών: η άμυνα "ζητά" περισσότερη ομαδική δουλειά στην έκδοση 2013, τα τάκλιν είναι λιγότερο αποτελεσματικά (και τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα... υπερβολικά εύκολα ίσως), ενώ δεν είναι εύκολο "να βγουν" πάνω στην επίθεση εντυπωσιακές ντρίμπλες και ατομικές προσπάθειες (γίνεται αλλά ο χειρισμός είναι απαιτητικότερος). Η "καρδιά" των PES, πάντως, δηλαδή η μεθοδική ανάπτυξη, το περιθώριο για ενέργειες με φαντασία και η γενικώς πιστευτή "αίσθηση" του πραγματικού ποδοσφαίρου, παραμένει ανέγγιχτη. Γεγονός που μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί.

Στον τεχνικό τομέα τα νέα είναι ως επί το πλείστον επίσης καλά. Τα γραφικά του PES 2013 δεν θα... φέρουν την επανάσταση στα football games ακριβώς, είναι όμως καλύτερα από πέρυσι και διορθώνουν σε σημαντικό βαθμό το μεγαλύτερο παρελθόν πρόβλημα: την αντιρεαλιστική, "ξύλινη" κίνηση των παικτών. Ο ήχος παραμένει απλώς τυπικός. Οι τρόποι παιχνιδιού έχουν εμπλουτιστεί με κάποια νέα στοιχεία, βελτιωμένη εμφανίζεται και η Δικτυακή πλευρά του τίτλου, όμως στις πιο περίπλοκες επιλογές, όπως αυτήν της π.χ. "καριέρας" ενός ποδοσφαιριστή, τα FIFA παραμένουν καλύτερα. Όμως το νέο PES είναι φέτος προσεγμένο στις δύο... συνήθεις χρήσεις του: στο παιχνίδι με ολοένα και καλύτερες αντίπαλες ομάδες για έναν παίκτη και στο παιχνίδι ανάμεσα σε δύο φίλους στο ίδιο PlayStation ή Xbox. Κι αυτό ενδιαφέρει τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινού του.

Δεν είναι βέβαια όλα θετικά στη νέα έκδοση του PES - υπάρχει και η σχετική... παράδοση άλλωστε! Ο τίτλος της Konami συνεχίζει να "πάσχει" στα γνωστά σημεία: δεν προσφέρει τη μεγάλη πλειοψηφία επίσημων ομάδων και παικτών, η περιγραφή των αγώνων είναι μέτριου επιπέδου, ενώ η παρουσίαση συνεχίζει να υπολείπεται σε σχέση με την αντίστοιχη των FIFA. Στη φετινή έκδοση, επίσης, μάς φάνηκαν επίσης υπερβολικά "φορτωμένα" και αντιλογικά δομημένα τα menu επιλογών του, ενώ σαφώς θα μπορούσε να έχει γίνει καλύτερη δουλειά στο "εκπαιδευτικό" του τμήμα, το οποίο αναλαμβάνει μεν να "διδάξει" τις λεπτομέρειες στο χειρισμό, αλλά δεν καθιστά κατανοητό το γιατί αποτυγχάνει ο παίκτης όταν κάνει λάθη.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, και μην έχοντας ακόμη ασχοληθεί με την πλήρη έκδοση του FIFA 2013, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε με βεβαιότητα πως το PES 2013 είναι ο νέος πρωταθλητής των football games. Μπορούμε όμως να βεβαιώσουμε πως (α) με αυτήν την έκδοση είναι ένας αντίπαλος που ξαναγυρίζει στο γήπεδο φορμαρισμένος κι αξιόμαχος, καθώς και πως (β) αυτό είναι το καλύτερο Pro Evo των τελευταίων ετών, πέρα από κάθε αμφιβολία. Για το πιστό κοινό των Pro Evo, λοιπόν, αυτονόητη και δεδομένα σωστή αγορά. Για το ευρύτερο κοινό ίσως η επένδυση που απαιτείται σε χρόνο ώστε να... "αποσπάσει" κανείς από την πρόταση της Konami τα απολαυστικότερα στοιχεία της, να "είναι ένα θέμα". Πάντα ήταν. Όμως, αυτή τη φορά τουλάχιστον, ο χρόνος της απαραίτητης ενασχόλησης αξίζει τον κόπο: για την έκδοση 2013, μπορούμε να το προσυπογράψουμε... άφοβα!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ