PS4 Pro: η ετυμηγορία

Ποιοί αγοράζουν άμεσα το νέο σύστημα της Sony, ποιοί τηρούν στάση αναμονής;

Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα λοιπόν - αλλά και αποδεκτό απ' όλους, θεωρούμε, το γεγονός ότι δεν είναι οι ανάγκες, οι προτιμήσεις και οι προτεραιότητες όλων των παικτών οι ίδιες - θα διακρίνουμε... υποπεριπτώσεις: πώς προτείνουμε να κάνουν την επιλογή τους σχετικά με το PS4 Pro οι καταναλωτές βάσει πιθανών σεναρίων χρήσης και βέβαια βάσει του αν έχουν ήδη ένα PlayStation4. Έχουμε και λέμε, λοιπόν.

Για τους καταναλωτές που δεν έχουν ήδη PS4: η ευκολότερη, με διαφορά, υποπερίπτωση. Συστήνουμε την αγορά του Pro χωρίς τον παραμικρό δισταγμό όχι μόνο απέναντι στον θεωρητικό ανταγωνισμό του (το Xbox One S), αλλά και τον "μικρό αδελφό του", το "απλό" PS4 (μιλώντας και για το νέο μοντέλο "Slim"). Σε σχέση με το σύστημα της Microsoft έχει πολύ μεγαλύτερη εγκατεστημένη βάση, υψηλότερη γενική ποιότητα στα games του, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων καλύτερες εκδόσεις στα κοινά μεταξύ τους games και πρόσβαση στο πολύ καλό στο PlayStation VR. Σε σχέση με το "απλό" PS4 η τεχνική υπεροχή του και το μεγάλο περιθώριο αξιοποίησης των χαρακτηριστικών του στο μέλλον καθιστούν την διαφορά των €100 πρακτικά πολύ μικρή. Αν πρώτο PS4, τότε... go Pro. Ξεκάθαρα.


Για τους καταναλωτές που έχουν ήδη PS4 και τηλεόραση ανάλυσης 4Κ: εδώ τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται λιγότερο ξεκάθαρα μεν, αλλά εν τέλει είναι εφικτή η λήψη απόφασης αν συνυπολογίσει κανείς όλους τους παράγοντες. Αν η τηλεόραση είναι "απλή" 4Κ και όχι τεχνολογίας HDR, θα λέγαμε πως ο κάτοχός της μπορεί να περιμένει για την ώρα: δεν είναι ακόμη πολλά τα games στο PS4 Pro τα οποία είναι ολοφάνερα καλύτερης ποιότητας οπτικά απ' ότι στο PS4 όταν στα games του οι γραμμές πολλαπλασιάζονται από την ίδια την τηλεόραση. Αυτό είμαστε βέβαιοι πως θ' αλλάξει στο μέλλον, αλλά με τις απλές ενημερώσεις αναβάθμισης (patches) που έχουν μέχρι στιγμής δεχθεί οι πιο πολλοί τέτοιοι τίτλοι κατά βάση δεν επιτυγχάνεται... θεαματικό άλμα. Υπάρχουν ήδη κάποιες εξαιρέσεις (όπως το νέο Call of Duty και το Rez Infinite), αλλά είναι ακόμη λιγοστές. Με τον καιρό, φυσικά, αυτές οι παραγωγές θα γίνονται όλο και περισσότερες, μέχρις ότου... πάψουν ν' αποτελούν εξαίρεση.

Από την άλλη πλευρά, αν η εκάστοτε τηλεόραση είναι τεχνολογίας HDR και μάλιστα καλή, το PS4 Pro είναι σχεδόν... αναπόφευκτη αγορά και σίγουρα ενδιαφέρουσα επένδυση: τα games του είναι από τα πλέον αντιπροσωπευτικά παραδείγματα χρήσης της τεχνολογίας αυτής, περισσότερο ίσως κι από τις πιο πολλές ταινίες σε δίσκους UHD BD. Ακόμη και μία "διαγώνια" ματιά σ' επερχόμενα games των PS4 που έχουν σχεδιαστεί εξ αρχής ώστε να αξιοποιούν σοβαρά την χρωματική γκάμα των τηλεοράσεων τεχνολογίας HDR - όπως τα Horizon, Gran Turismo Sport και Days Gone - αρκεί. Το PS4 Pro είναι... η καλύτερη δικαιολογία για να αγοράσει κανείς μία τηλεοράση 4K τεχνολογίας HDR, κατά μία έννοια!


Για τους καταναλωτές που έχουν ήδη PS4 αλλά τηλεόραση ανάλυσης HD: εδώ τα πράγματα εξαρτώνται από άλλες παραμέτρους. Αφού τα games του PS4 οι παίκτες αυτοί θα τα βλέπουν και πάλι σε ανάλυση 1080p (είτε εξ αρχής είτε με κάποιο πολλαπλασιασμό γραμμών), αποκτά πιο πολλή σημασία (α) η όποια βελτίωση στην συνολική ποιότητα της εικόνας προσφέρουν τίτλοι συμβατοί με PS4 Pro και ακόμη περισσότερη σημασία (β) ο αυξημένος αριθμός καρέ ανά δευτερόλεπτο, που προσφέρει ομαλότερη κίνηση, ακρίβεια και άνεση χειρισμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες τίτλων που χρειάζονται όσο το δυνατόν ταχύτερα "αντανακλαστικά".

Οι παίκτες που αρέσκονται π.χ. στα shoot' em up πρώτου προσώπου, στα fighting games, στα sports games, στους τίτλους δράσης κλπ. μπορούν λοιπόν να προσβλέπουν σε πρακτικά ωφέλη με το Pro. Οι παίκτες που προτιμούν "απλούστερους" και λιγότερο "αυστηρούς" στο χειρισμό τίτλους (αυτούς που παίζονται με άνεση και στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο δηλαδή) έχουν την επιλογή να μην μεταβούν στο Pro άμεσα. Κάποιος θα παρατηρήσει, φυσικά, ότι πολλά από τα κορυφαία games του PS4 ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και θα έχει δίκιο. Κάποιος άλλος θα παρατηρήσει πως στο αρχικό κοινό όπου στοχεύει το Pro περιλαμβάνονται εκ των πραγμάτων οι περισσότεροι αφοσιωμένοι gamers... και επίσης θα έχει δίκιο.


Καταμετρώντας, λοιπόν, εν τέλει είναι πιο πολλοί οι λόγοι που "οδηγούν" στην αγορά ενός PS4 Pro από τους λόγους που... όχι - και είναι λογικό, καθώς μόνο με μία μελετημένη, θελκτική πρόταση θα μπορούσε να ζητήσει η Sony από διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του κοινού που την τίμησε με το PS4 (45 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αυτοί) να το ξανακάνει για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια. Και φυσικά να παρακινήσει όσους δεν είχαν ακόμη PS4 να προτιμήσουν το Pro εξ αρχής. Οι Ιάπωνες το γνωρίζουν πως έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό προϊόν και η επιλογή τους να μην το τιμολογήσουν υψηλότερα απ' ότι πωλούνταν το αρχικό PS4 μαρτυρά, αν μη τί άλλο, την πρόθεσή τους να το προωθήσουν σθεναρά.

Αυτό που απομένει να διαπιστωθεί είναι πόσο σύντομα θα αρχίσουν να εμφανίζονται games που αληθινά αξιοποιούν τις δυνατότητες του Pro - ο πρώτος περιμένουμε να είναι το Horizon τον Φεβρουάριο - και καθιστούν την διαφορά ανάμεσα στο "απλό" PS4 και το νέο αδιαμφισβήτητα, πια, εμφανή. Βάσει των όσων υποστηρίζουν οι δημιουργοί τίτλων για τα συστήματα της Sony, κάτι μάς λέει πως περισσότεροι τέτοιο δεν βρίσκονται καθόλου, μα καθόλου... μακριά!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ