Street Fighter X Tekken

Για τους fans, καλό - για τους άλλους, όχι τόσο

Πριν από την κυκλοφορία του Street Fighter X Tekken πολλά είχαν γραφτεί για την επιλογή της Capcom να υλοποιήσει το Gem System: τη χρήση, δηλαδή, ειδικών "διαμαντιών" που χαρίζουν μια σειρά από συγκεκριμένες ιδιότητες στον παίκτη κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, όπως αυξημένη επιθετική δύναμη ή ταχύτητα. Τα Gems, αποδεικνύεται πρακτικά, δεν αρκούν εν τέλει για να καθορίσουν την εξέλιξη μιας μάχης: το όποιο πλεονέκτημα προσφέρουν, κρατά για πολύ λίγο και σπάνια μπορεί να ανατρέψει το τελικό αποτέλεσμα. Αλλά, με αυτό ως δεδομένο, για... ποιό λόγο ενσωματώθηκαν στον τίτλο τελικά - εννοούμε άλλο λόγο από την πώληση έξτρα Gems για ακόμη πιο πολλά έσοδα στα ταμεία της Capcom; Ειλικρινά δεν μπορούμε να απαντήσουμε, καθώς σε τόσο γρήγορης εξέλιξης παιχνίδι δεν είμαστε βέβαιοι αν τα Gems... προλαβαίνουν να δώσουν (στην πλειοψηφία των παικτών πάντοτε) μία υποτιθέμενη πρόσθετη διάσταση τακτικής!

Για άλλα στοιχεία του SFxT, πάντως, δεν έχουμε παράπονο. Και η γκάμα των χαρακτήρων είναι πολύ μεγάλη (κι ας έχει... κλειδώσει η Capcom 12 από αυτούς για να τους πωλήσει αργότερα), και οι επιλογές παιχνιδιού πολυάριθμες (καλύπτουν τη συμμετοχή πολλών παικτών ταυτόχρονα τόσο στον ίδιο χώρο όσο και στο PSN ή το Xbox Live), και τα μικρά... bonus παρόντα (όπως οι δυνατότητες προσαρμογής των χρωμάτων στις εμφανίσεις των μαχητών). Τα γραφικά και ο ήχος κυμαίνονται στα επίπεδα του Street Fighter IV - πολύ υψηλά δηλαδή - ενώ η όλη παρουσίαση, ο έλεγχος και οι επιλογές δεν αφήνουν περιθώριο για ιδιαίτερη κριτική. Είναι μια παραγωγή σαφέστατα φροντισμένη σε όλα της τα στοιχεία, που δεν στηρίζεται μόνο στην αγάπη των παικτών για τους χαρακτήρες των Street Fighter και Tekken για να "πουλήσει" τον εαυτό της. Στην Capcom τα εύσημα γι' αυτό.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι: προσφέρει το Street Fighter X Tekken όλα εκείνα που θα προσελκύσουν, εκτός από το... παραδοσιακό κοινό των fighting games, και παίκτες έξω από αυτό; Η γνώμη μας είναι πως όχι, καθώς παραμένει ένας τίτλος τεχνικός, ο οποίος απαιτεί πολύωρη ενασχόληση - και σε κάποιο χρονικό σημείο δύο ακριβά joystick - για να τον απολαύσει κανείς πραγματικά. Αυτό ισχύει είτε στην περίπτωση των... φιλικών ματς του σαλονιού, είτε στην περίπτωση των online συγκρούσεων, όπου το κλίμα είναι φυσικά πολύ περισσότερο ανταγωνιστικό. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να προτείνουμε τον τίτλο για αγορά σε όλους και όλες, αλλά κυρίως σε όσους και όσες έχουν πιθανότατα... ήδη αποφασίσει ότι θ' ασχοληθούν μ' αυτόν. Περιμένουμε, ωστόσο, με αυξημένο ενδιαφέρον την "απάντηση" της Namco, δηλαδή το Tekken X Street Fighter: αν μη τί άλλο, η Capcom τοποθέτησε ήδη τον πήχυ ψηλά!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ