Super Mario Odyssey

Nintendo στα καλύτερά της, ψυχαγωγία στο maximum

Οι περισσότεροι κόσμοι στους οποίους θα κληθεί να ταξιδέψει ο παίκτης απειλούνται από κάποια μεγάλη καταστροφή η οποία, όταν αποφευχθεί, θα τον ανταμείψει με πολλαπλά τέτοια "φεγγάρια". Τα πιο πολλά τέτοια όμως μπορούν να βρεθούν σε μικρότερες προκλήσεις. Χτυπήστε, για παράδειγμα, το Koopa στην κορυφή ενός λόφου, ώστε να μετατραπείτε σε... δυσδιάστατο Mario και περιηγηθείτε σε πανέμορφα επίπεδα old school αισθητικής, πηδήξτε πάνω στα σύννεφα πριν αυτά εξαφανιστούν κ.α. Οι προκλήσεις αυτές είναι διάσπαρτες σε όλα τα επίπεδα του Super Mario Odyssey και προσθέτουν μία επιπλέον διάσταση ψυχαγωγίας πέρα από εκείνη που συνθέτει σεναριακά ο τίτλος ούτως ή άλλως.

Άλλες μεμονωμένες προκλήσεις είναι... πιστές στην παράδοση των Mario και παραμένουν προσβάσιμες μόνο μέσω των πασίγνωστων στα games αυτά της Nintendo "πράσινων σωλήνων". Τα πολύχρωμα δωμάτια στα οποία αυτές οδηγούν απαιτούν πολύ συχνά σημαντική εξοικείωση με τους μηχανισμούς του τίτλου, καθώς και τη χρήση του Cappy, ώστε να κινήσει κανείς μοχλούς, να ενεργοποιήσει προσωρινές πλατφόρμες κ.α., όμως και αυτά προσθέτουν πολύτιμη ποικιλία στους τρόπους με τους οποίους το Super Mario Odyssey επιδιώκει να εκπλήξει, να δοκιμάσει κι εν τέλει να διασκεδάσει τον παίκτη.

Κάθε κόσμος του Super Mario Odyssey έχει διαφορετική ποσότητα Power Moons, κάτι που κάνει το ταξίδι να μοιάζει περισσότερο ομαλό και λογικό στην εξέλιξή του. Οι κόσμοι αυτοί χαρακτηρίζονται από διαφορετικά σχήματα και μορφολογία, είναι δε επαρκώς μεγάλοι σε έκταση χωρίς ποτέ να γίνονται υπερβολικοί. Ποικίλλουν θεματικά, άλλωστε, σε αξιόλογο βαθμό: μερικοί ακολουθούν... γνωστά στερεότυπα (όπως το Sand Kingdom που εμπνέεται από το Μεξικό), άλλοι όμως είναι ολοφάνερα διαφορετικοί και πρωτότυποι, όπως το Luncheon Kingdom που - αν και επί της ουσίας αποτελεί μια ακόμα παραλλαγή του "επιπέδου με την λάβα" - εδώ αυτή χρησιμοποιείται για να μαγειρευτεί ένα γιγάντιο... τσουκάλι στιφάδο (!) ή το Wooden Kingdom, ένα δάσος γεμάτο από τα τυπικά θαύματα της φύσης... και ρομπότ, όπου ο Bowser καταφεύγει για να βρει το τέλειο νυφικό μπουκέτο.

Tο Super Mario Odyssey είναι αυτό που κάθε φίλος των games της Nintendo θα ήθελε από έναν νέο τίτλο Mario. Είναι μεγαλύτερο και καλύτερο από κάθε άλλον τίτλο 3D έχει κυκλοφορήσει με πρωταγωνιστή τον διάσημο χαρακτήρα. Κάθε κόσμος είναι γεμάτος γοητεία, έξυπνους γρίφους και πανέμορφα εικαστικά, χαρακτηρίζεται δε από καταπληκτικό soundtrack και τεράστια ποικιλία τρόπων με τους οποίους μπορεί να διασκεδάσει κανείς. Ακόμα και όσοι κατορθώσουν να συλλέξουν κάθε Power Moon, κάθε άλλο συλλέξιμο αντικείμενο του τίτλου, το πιο πιθανό είναι πως θα συνεχίσουν να ασχολούνται με αυτόν για καιρό. Είναι αναμφίβολα μία από τις πλέον διασκεδαστικές αλληλεπιδραστικές εμπειρίες που μπορεί να απολαύσει κανείς αυτήν την στιγμή - ανεξαρτήτως συστήματος - και στέκεται, δίκαια, πολύ ψηλά στην κατάταξη των Mario games. Πέντε αστεράκια... και λίγα είναι!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ