Το Βιβλίο με τα Ξόρκια

Για παιδιά με PS3 στο σαλόνι, ό,τι πρέπει!

Η αλήθεια είναι πως, ειδικά τις πρώτες ώρες ενασχόλησης με τους μηχανισμούς του, το "Βιβλίο με τα Ξόρκια" μπορεί να αποδειχθεί πολύ ενδιαφέρον και σίγουρα αρκούντως... θεαματικό: είναι μια μικρή "ματιά στο μέλλον" αυτή η συνεργασία των υλικών, χειροπιαστιών περιφερειακών και του ψηφιακού κόσμου που συνθέτει το PS3 στην οθόνη, ένα δείγμα επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) που σε εμπορική μορφή δεν συναντά κανείς συχνά ή εύκολα. Το γέλιο και η περίφημη... χαρά της ανακάλυψης στις πρώτες ώρες παιχνιδιού χαρακτηρίζουν την αντίδραση μικρών και μεγάλων στο σαλόνι, κάτι που σημαίνει πως εύσημα μπορούν να αποδοθούν στη Sony χωρίς αμφιβολία γι' αυτό.

Δύο είναι όμως τα θέματα που, κατά τη γνώμη μας, "κρατούν πίσω" αυτόν τον τίτλο από το επίπεδο του αληθινά εξαιρετικού. Ένα, η επαναληπτικότητα: μπορεί τα γραφικά που περιγράφουν τα ξόρκια να διαφέρουν, αλλά ο τρόπος που τα πιο πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται, τόσο όσον αφορά στους "στόχους" που θέτει το παιχνίδι, όσο και στις κινήσεις αυτές καθ' αυτές που κάνει ο ίδιος ο μικρός παίκτης, μετά από κάποια ώρα επαναλαμβάνονται. Θα θέλαμε να δαφοροποιούνται περισσότερο. Δύο: ίσως γι' αυτό έχει την ευθύνη η ίδια η J.K. Rowling, όμως στο "Βιβλίο με τα Ξόρκια" θα θέλαμε να είχε χρησιμοποιηθεί πολύ περισσότερο υλικό από τα Harry Potter. Και περισσότερο τολμηρά. Ως έχει, περιορίζεται σε έναν βαθμό, σαν ο τίτλος να... φοβάται να μάς θέσει αντιμέτωπους με μεγάλα τέρατα ή προκλητικές αποστολές και να αρκείται στο να μας αναθέτει "απλά", "βατά" πράγματα. Δεν περιμέναμε κάτι... επικό, αλλά λίγη φαντασία παραπάνω στη μαγεία...!

Από την άλλη πλευρά, ίσως είναι λάθος από πλευράς μας να περιμένουμε τις σεκάνς ενός... God of War σε έναν τίτλο ολοφάνερα φτιαγμένο για παιδιά. Το "Βιβλίο με τα Ξόρκια" για τους μικρούς σε ηλικία παίκτες δείχνει και μπορεί να είναι τόσο διασκεδαστικό, ώστε ν' αγγίζει όντως το επίπεδο του σχεδόν... "μαγικού" (έστω κι αν συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα πλέον ανυπόμονα παιδιά δεν θα ολοκληρώσουν όλα ανεξαιρέτως τα "μαθήματα"). Είναι, επίσης, ένα από τα καλύτερα δείγματα χρήσης του PlayStation Move: όσοι και όσες έχουν παιδιά και ένα PS3 αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν πειστεί ότι αξίζει η αγορά του περιφερειακού, με το πρώτο αυτό Wonderbook έχουν έναν καλό λόγο. Βέβαιοι δεν είμαστε ιδιαίτερα για το αν και κατά πόσο το "Βιβλίο με τα Ξόρκια" μπορεί να είναι λόγος να αγοράσει κάποιος PS3 (υπάρχουν φυσικά τόσοι άλλοι)... είμαστε βέβαιοι πάντως ότι στο δεύτερο Wonderbook της η Sony θα είναι περισσότερο φιλόδοξη και "τολμηρή" στη χρήση του βιβλίου και του PS Move. Για να δούμε!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ