Tumble

Το PS Move παίζει... Jenga

Είδος: Puzzle
Φορμά: Playstation3
Τιμή: €10,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Η Sony ξεκίνησε ικανοποιητικά με το PlayStation Move το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη από πλευράς software, προσφέροντας στο κοινό του PS3 έναν αριθμό από games, διαφόρων τύπων, για το καινούργιο της περιφερειακό. Πρόσφατα, δε, έδωσε την ευκαιρία και στους αφοσιωμένους gamers, που αγαπούν καθιερωμένες κατηγορίες τίτλων όπως τα FPS, να το αξιοποιήσουν στο Killzone 3 με μεγάλη επιτυχία. Όμως η αλήθεια είναι πως η κυκλοφορία νέων games για Move έχει επιβραδυνθεί και, κατά συνέπεια, οι επιλογές που έχει το κοινό εκείνο που αγόρασε το καινούργιο χειριστήριο δεν έχουν εμπλουτιστεί σημαντικά. Από την άλλη... είναι βέβαιο πως έχουν όλοι παίξει τις καλύτερες παραγωγές που έχουν δημιουργηθεί για το Move; Αν δεν έχουν παίξει το Tumble, σίγουρα όχι!

Το Tumble δεν είναι τόσο γνωστό όσο άλλα games για PS Move κυρίως επειδή δεν κυκλοφόρησε σε Blu-ray στα καταστήματα, αλλά αποκλειστικά στο Internet, μέσω του PlayStation Store. Δεν παύει, ωστόσο, να είναι από τα games που αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες ανίχνευσης κίνησης του PlayStation Move. Η συλλογιστική του συνδυάζει το στυλ του γνωστού επιτραπέζιου παιχνιδιού Jenga, με αυτό του πολύ καλού Boom Blox της Εlectronic Arts: ο παίκτης αξιοποιεί το κύριο χειριστήριο του Move - και μόνο αυτό - προκειμένου να μετακινήσει αντικείμενα κάθε γεωμετρικού σχήματος ή μεγέθους και να δημιουργήσει με αυτά "πύργους" που στηρίζονται σε όσο το δυνατόν σταθερότερα θεμέλια. Τα μετακινεί χρησιμοποιώντας το πλήκτρο της "σκανδάλης" για να τα "πιάσει", να τα σηκώσει από το έδαφος και να τα τοποθετήσει σε συγκεκριμένα σημεία κάθε επιπέδου.

Η ομάδα ανάπτυξης της Supermassive Games έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στον σημαντικότερο τομέα παραγωγών αυτού του είδους: στη μεταφορά των εντολών με μηδενική καθυστέρηση και ακρίβεια, ώστε η αίσθηση του χειρισμού να είναι απολύτως "φυσική". Έτσι ο παίκτης χρησιμοποιεί με άνεση τα αντικείμενα που προσφέρονται σε κάθε επίπεδο, τοποθετώντας τα με ακρίβεια... χιλιοστού σχεδόν είτε οριζόντια, είτε κάθετα, ώστε να σημειώνει όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους γίνεται με τη σταθερή δόμησή τους. Οι αισθητήρες που ενσωματώνει το Move μεταφέρουν στην οθόνη την κίνηση του χεριού του χρήστη τόσο στον οριζόντιο (Χ) ή κάθετο (Υ) άξονα, όσο και σε αυτόν του "βάθους" (Ζ) στο χώρο, ώστε ο παίκτης να "χτίζει" στις τρεις διαστάσεις. Η βαθμολόγηση εξαρτάται από παράγοντες όπως το ύψος της κατασκευής ή το πλήθος των αντικειμένων που χρησιμοποιήθηκαν.

Ο τίτλος προσφέρει μεγάλη ποικιλία στα... υλικά κατασκευής των πύργων: κάθε μονάδα δείχνει ξεχωριστή, έχει το δικό της βάρος και κατά συνέπεια διαφορετική "συμπεριφορά" όταν τοποθετείται στο επάνω ή στο κάτω μέρος ενός "κτίσματος". Συνδυάζοντας αυτό το στοιχείο με εκείνο της εξαιρετικής απόδοσης του τρόπου με τον οποίο τα αντικείμενα αυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, το Tumble κατορθώνει να είναι πειστικό και ρεαλιστικό όσο ελάχιστα puzzle games έχουμε συναντήσει. Κάθε ένα από τα 50 προσφερόμενα επίπεδα, άλλωστε, έχει να προσφέρει κάτι ξεχωριστό: εκτός από την κατασκευή με τα αντικείμενα, ο παίκτης θα κληθεί σε πολλές περιπτώσεις και να καταστρέψει - με εκρηκτικά - συστοιχίες τους έτσι, ώστε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη δυνατή διασπορά τους στο χώρο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ