UFC 2009 Undisputed

Σπορ για... άντρες!

Οι fans του UFC, πάντως, στους οποίους πρωτίστως απευθύνεται ο τίτλος, θα πρέπει να δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι αφού το video game όχι μόνο τούς προσφέρει τη δυνατότητα να εκτελέσουν σχεδόν κάθε ενέργεια παρακολουθούν στην τηλεόραση, αλλά και να παίξουν ως οποιοσδήποτε από τους 80 κορυφαίους αυτή τη στιγμή αθλητές του είδους (κάτι σαν... FIFA, αλλά με kickboxers). Υπάρχουν ακόμη και οι ιδιαίτερα βίαιες, ειδικές κινήσεις κάθε πολεμικής τέχνης σε όλο τους το μεγαλείο, οι οποίες μπορούν να έχουν ως συνέπεια τo knock-out ακόμη και πολύ νωρίς στα ματς - λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητη η χρήση αμυντικών κινήσεων με σωστό timing, ώστε να υπάρχει και το περιθώριο αντεπίθεσης ή/και λαβών. Εκεί φαίνεται ουσιαστικά και η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα σε έναν gamer που έχει αφιερώσει κάποιες ώρες στο Undisputed και σε κάποιον που δεν έχει εξοικειωθεί με τους, όχι εύκολους, μηχανισμούς του.

Μιλώντας για συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο παίκτες, το UFC προσφέρει βεβαίως ανάμεσα στις επιλογές παιχνιδιού του την Versus, τόσο ανάμεσα σε δύο φίλους στο ίδιο PS3, όσο και μέσω PlayStation Network - αν και μάλλον τυπικά. Οι μοναχικοί gamers έχουν πάντοτε την επιλογή του Exhibition εναντίον του PS3, αλλά κυρίως την Career, στην οποία αναλαμβάνουν (ως είθισται) την δημιουργία και προπόνηση ενός μαχητή για την καθοδήγησή του στην κορυφή του πρωταθλήματος. Η τελευταία αυτή επιλογή θα απασχολήσει όλους τους κατόχους του Undisputed περισσότερο από κάθε άλλη και είναι ομολογουμένως υλοποιημένη με τρόπο άρτιο. Με όχι και τόσο προσεγμένο τρόπο έχει σχεδιαστεί το όλο περιβάλλον και η παρουσίαση του τίτλου, ενώ και στον ηχητικό τομέα τα πράγματα κινούνται σε επίπεδο τυπικό στην περίπτωση των εφέ, εκνευριστικό στην περίπτωση της μουσικής. Ευτυχώς, τα γραφικά είναι πολύ καλύτερα, με ικανοποιητικότατα σχεδιασμένους παλαιστές και ως επί το πλείστον πειστική απόδοση των κινήσεών τους, αν και ο περιβάλλων χώρος δεν έχει να επιδείξει την ίδια λεπτομέρεια.

Το UFC Undisputed είμασταν σχεδόν βέβαιοι πως θα ήταν πολύ, πάρα πολύ κατώτερος τίτλος από αυτό που αποδείχθηκε - και χαιρόμαστε που διαψευστήκαμε. Είναι αλήθεια πως αυτό το γεγονός δεν είναι λόγος αγοράς από μόνο του, είναι όμως ενδεικτικό του πόσες άλλες εταιρείες δεν καταφέρνουν εν τέλει αυτό που κατάφερε η THQ: να αποδώσει πειστικά και επιτυχημένα στην οθόνη ένα άθλημα που άνετα θα μπορούσε να είχε περιοριστεί σε τυφλά πατήματα πλήκτρων, μηδενική δεξιοτεχνία και ανύπαρκτη στρατηγική. Το Undisputed μπορεί να μην γραφεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία των fighting games, καθώς έχει τις αδυναμίες του και δεν κρίνεται προσβάσιμο από όλους, είναι όμως μία αξιοπρεπέστατη παραγωγή που θα προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης στο κοινό που αρέσκεται στο τηλεοπτικό Ultimate Fighting Championship. Και, όταν όλα έχουν ειπωθεί, αυτό δεν είναι το ζητούμενο ενός licensed τίτλου;

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ