Wipeout HD Fury

Επέκταση μεν, αλλά... τι επέκταση!

Φορμά: Playstation3
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Sony

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι, ένα χρόνο σχεδόν μετά την κυκλοφορία του, το Wipeout HD παραμένει μία από τις καλύτερες προτάσεις για το PS3 και ίσως η καλύτερη που διατίθεται απευθείας Δικτυακά, μέσα από το PlayStation Store. Είναι, δε, η μόνη παραγωγή ανεξαρτήτως φορμά και κατηγορίας η οποία τηρεί τις... υποσχέσεις της υψηλής ευκρίνειας, προβάλλοντας γραφικά ανάλυσης 1080p (που εκμεταλλεύονται δηλαδή πλήρως τις τηλεοράσεις FullHD) σε ομαλότατη κίνηση. Η Sony έχει παράδοση στην επέκταση της διάρκειας ζωής τίτλων της μέσω expansion packs, πρόσθετων δηλαδή εμπορικών "επεκτάσεων" που εμπλουτίζουν την αρχική παραγωγή με νέο περιεχόμενο - καμία έκπληξη λοιπόν η επιλογή της να κάνει το ίδιο και με το Wipeout HD. Το expansion pack έχει τον υπότιλο "Fury", διατίθεται επίσης αποκλειστικά από το PlayStation Network και προϋποθέτει την ύπαρξη του αρχικού στο σκληρό δίσκο του PS3. Είναι και το είδος της αγοράς που θα προτείναμε;

Το Fury καθιστά από την αρχή σαφές ότι μπορούμε να περιμένουμε από αυτό κάτι πέρα από τα "κλασικά" (που στην περίπτωση πολλών racing games σημαίνει μερικές ακόμη αγωνιστικές πίστες και 2-3 αυτοκίνητα με αλλαγμένο αμάξωμα). Το μέγεθος αρχείου του είναι σχεδόν όσο του αρχικού Wipeout HD και οι λόγοι γίνονται προφανείς αμέσως: μετά την εγκατάσταση, το Fury μεταμορφώνει εντελώς την αρχική οθόνη επιλογών (ο παίκτης μπορεί να την επαναφέρει στο προηγούμενο στυλ της αν θέλει) και προσθέτει μία πλειάδα νέου υλικού, άμεσα διαθέσιμου. Αυτό απαρτίζεται από 3 ολοκαίνουργια στυλ παιχνιδιού, ένα νέο campaign 80 επιπέδων (!) που αξιοποιεί τα νέα αυτά στυλ, 12 νέες αγωνιστικές πίστες, καθώς και 12 νέες "εμφανίσεις" για υπάρχοντα οχήματα.

Τα στυλ παιχνιδιού είναι αυτά που προσθέτουν στο Fury την περισσότερη από την αξία του. Το πρώτο, το Eliminator, αποτελεί μεταφορά αντίστοιχου mode από Wipeout του PSP και θέτει τους παίκτες αντιμέτωπους όχι βάσει του ποιος θα τερματίσει πρώτος, αλλά ποιος θα επιφέρει μεγαλύτερες ζημιές στους αντιπάλους του και θα συμπληρώσει ένα συγκεκριμένο σκορ. Το δεύτερο, το Zone Battle, θυμίζει το Zone του αρχικού Wipeout HD, υπό την έννοια ότι ο παίκτης προσπαθεί να αποκτήσει όλο και υψηλότερη ταχύτητα αποφεύγοντας την επαφή με τα πλαϊνά της αγωνιστικής πίστας. Αυτή τη φορά όμως δεν είναι μόνος, αλλά με αντιπάλους που υπόκεινται στους ίδιους όρους: μόνο όπλο του να επικρατήσει είναι ένας δείκτης με το όνομα Zone Bar, του οποίου η ενέργεια θα πρέπει να αξιοποιηθεί στρατηγικά.

Το τρίτο στυλ παιχνιδιού είναι αυτό που επιστρέφει στους... μοναχικούς παίκτες μία επιλογή αποκλειστικά γι' αυτούς: λέγεται Detonator και αναθέτει στον παίκτη να απενεργοποιήσει με το όπλο του οχήματός του νάρκες και βόμβες που βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στην αγωνιστική πίστα, ενώ το ίδιο το όχημα επιταχύνει συνεχώς και ο αριθμός των διαθέσιμων βολών του είναι συγκεκριμένος. Με άλλα λόγια είναι όλα θέμα ψυχραιμίας και ακρίβειας στη σκόπευση, καθώς νάρκες ή βόμβες που ο παίκτης δεν πέτυχε στον κάθε γύρο προστίθενται στον επόμενο, μαζί με τις νέες. Και τα τρία νέα modes είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και "κρύβουν" εν δυνάμει αμέτρητες ώρες gameplay, πόσο μάλλον λόγω του γεγονότος ότι μπορούν να παιχθούν ανά πάσα στιγμή και με online αντιπάλους (εκτός από το τρίτο για το οποίο τηρείται παγκόσμια βαθμολογία στα ρεκόρ).

Στα άλλα extras: οι καινούργιες αγωνιστικές πίστες είναι επίσης μεταφορές από γνωστές μας στο PSP, αλλά με τρόπο σωστό και κάθε λεπτομέρεια εμφανή χάρις στην υψηλή ευκρίνεια που το PS3 εκμεταλλεύεται στο έπακρο - η ταχύτητα της κίνησης, πολύ σημαντικό, είναι παντού ομαλή και σταθερή όπως και στο αρχικό Wipeout HD. Οι νέες πίστες είναι 8, εκ των οποίων οι 4 μπορούν να παιχθούν και με την αντίστροφη φορά, οπότε στο σύνολο πρακτικά ανέρχονται σε 12. Οι νέες "εμφανίσεις" των οχημάτων είναι ευπρόσδεκτες (αλλάζουν σε κάποιο βαθμό και τα στατιστικά των συγκεκριμένων μοντέλων), ενώ... εικαστικό ενδιαφέρον έχουν και τα νέα εφέ α λα Zone που μπορεί να αποκαλύψει ο παίκτης για τις υπάρχουσες ή νέες πίστες, τα οποία είναι άκρως εντυπωσιακά. Το Fury, τέλος, προσθέτει νέα Trophies τα οποία οι κάτοχοι PS3 θα έχουν την ευκαιρία να προσθέσουν στη συλλογή τους.

Το εν λόγω expansion pack για το Wipeout HD (το πρώτο και θέλουμε να ελπίζουμε όχι το τελευταίο) κοστίζει 10 ευρώ, τα μισά δηλαδή χρήματα απ' όσα κόστιζε όταν πρωτοκυκλοφόρησε και ακριβώς όσα κοστίζει σήμερα ο αρχικός τίτλος. Με βάση τα όσα εμπεριέχει και προσφέρει, το Fury είναι εξαιρετική πρόταση: όχι μόνο διπλασιάζει, αλλά πολλαπλασιάζει την αντοχή του Wipeout HD στο χρόνο - είναι, δε, η καλύτερη... δικαιολογία για να επιστρέψει κανείς στις συναρπαστικές του αναμετρήσεις, αν τις είχε ποτέ εγκαταλείψει. Εννοείται πως, για κάθε κάτοχο PS3 που για οποιοδήποτε λόγο είχε χάσει την ευκαιρία να ασχοληθεί πέρυσι με τον τίτλο της Sony, το "πακέτο" Wipeout HD και Fury μαζί παραμένει γενικότερα μία από τις καλύτερες προτάσεις για το υψηλής ευκρίνειας PlayStation. Τώρα, είναι αναμφίβολα και μία από τις πιο συμφέρουσες!

Βαθμολογία: *****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ