Drive Club

Αξιόλογη παραγωγή, χαμένη ευκαιρία

Αν αναφερόμασταν στο πρώτο racing game του PlayStation4, αλλά... η χρονιά δεν ήταν το 2014, το Drive Club με το ποιοτικό του τμήμα για παιχνίδι από έναν παίκτη - έστω και όχι με τον πλούτο περιεχομένου ενός Gran Turismo - θα μπορούσε να προταθεί για αγορά ευκολότερα. Όμως η χρονιά είναι το 2014, το Drive Club είχε σχεδιαστεί εξ αρχής με ακρογωνιαίο του λίθο την Δικτυακή συμμετοχή και τις ομαδικές επιλογές παιχνιδιού... και όλοι γνωρίζουμε πλέον πως αυτό το τμήμα του δεν έχει προσφερθεί στο κοινό με τρόπο ακριβώς ιδανικό. Την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η Evolution Studios είχε ήδη κάνει διαθέσιμες τρεις αναβαθμίσεις του τίτλου μέσα από το PSN, οι οποίες δεν έλυσαν όλα τα προβλήματα διασύνδεσης που είχαν οι gamers από την πρώτη ημέρα, ούτε κατέστησαν διαθέσιμες όλες τις επιλογές που η εταιρεία είχε τόσο συχνά σκιαγραφήσει ως τις πλέον ενδιαφέρουσες στον νέο της τίτλο.

Συγκεκριμένα: η συμμετοχή στις online αναμετρήσεις μέσω PSN άλλοτε είναι διαθέσιμη, άλλοτε όχι, καθώς οι διαθέσιμες "θέσεις" στους servers του Drive Club ήταν και παραμένουν συγκεκριμένου αριθμού. Έπρεπε (κι ακόμη ενίοτε πρέπει) να τελειώσει με το παιχνίδι του ένας παίκτης και να "βγει" από τους servers για να "μπει" ένας νέος. Οι πίνακες παγκόσμιας κατάταξης (leaderboards) με τα ρεκόρ τόσο τα ατομικά όσο και του κάθε Club δεν ανανεώνονται σωστά και σε πραγματικό χρόνο. Οι παίκτες δεν μπορούν να "στείλουν" Challenge (π.χ. το ρεκόρ τους σε μία αγωνιστική πίστα) σε άλλους παίκτες ή Clubs αξιόπιστα. Οι ενημερώσεις σχετικά με το τί κάνει κάθε μέλος του Club στο οποίο ανήκει ο παίκτης ή/και κάθε μέλος της Friends List του, είτε δεν γίνονται σε πραγματικό χρόνο είτε δεν προσφέρονται καθόλου. Και όταν οι παίκτες συνδέονται στους servers του Drive Club, μετά από κάποια ώρα προσπαθειών ενίοτε, δεν είναι σίγουρο πως θα παραμείνουν συνδεδεμένοι για όλη τη διάρκεια της συμμετοχής τους στους online αγώνες όπου συμμετέχουν. Με αυτά ως δεδομένα, σωστά η Evolution δεν έχει ακόμη διαθέσει την δωρεάν έκδοση του Drive Club για τα μέλη της υπηρεσίας PlayStation Plus.


Τα πράγματα, βεβαίως, από τις πρώτες ημέρες online λειτουργίας του Drive Club έχουν βελτιωθεί και με κάθε αναβάθμιση ένα-ένα τα "θέματα" λύνονται. Η Δικτυακή του ανετοιμότητα όμως είναι αυτή που στερεί όχι μόνο τα... δύο από τα πέντε "αστεράκια" του Αθηνόραμα Digital από τη βαθμολογία του, αλλά κατά βάση το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα απέναντι στον μεγάλο του φετινό αντίπαλο: το Forza Horizon 2. Ο τίτλος αγώνων ταχύτητας της Microsoft δεν προσφέρει το εύρος, το βάθος και την πρωτοτυπία των Δικτυακών χαρακτηριστικών του Drive Club - όμως όσα προσέφερε, τα προσέφερε χωρίς προβλήματα από την πρώτη μέρα. Θα ανανεώσουμε τη βαθμολογία μας για τον τίτλο της Evolution όταν - ελπίζουμε στο βραχυπρόθεσμο μέλλον - η εταιρεία επιλύσει όλα τα προβλήματα συνδεσιμότητάς του και διαθέσει κάθε του λειτουργία σε όλους. Για την ώρα, ωστόσο, δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι μία πολύ καλή ευκαιρία να αναδειχθεί το PlayStation4 μέσω του Drive Club ως το κατ' εξοχήν "social" σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης, εδώ χάθηκε. Και είναι κρίμα. Το πόσο, θα το δείξει ο καιρός.

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ