Forza MotorSport 4

Πολύ απλά, κορυφαίο!

Είδος: Racing
Φορμά: Xbox 360
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Microsoft
Διανομή: Microsoft Hellas

Όπως έχουμε πει και ξαναπεί (και ξαναπεί), μόνο ωφέλιμος μπορεί να είναι ο σκληρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε δύο παρόμοια προϊόντα: οδηγεί και τα δύο σε εξέλιξη που διαφορετικά ίσως δεν θα είχαν. Το Forza MotorSport 3 κυκλοφόρησε το χειμώνα του 2009 και ήταν, σε εκείνο το χρονικό σημείο, το καλύτερο video game αγώνων ταχύτητας συνολικά. Πέρυσι το χειμώνα κυκλοφόρησε το Gran Turismo 5 το οποίο, αν και όχι τέλειο, ώθησε τα racing games στο επόμενο επίπεδο οπτικοακουστικά και έφερε το θρύλο των GT στο PS3. Και φέτος το Forza επιστρέφει με την τέταρτή του έκδοση, φιλοδοξώντας να αποσπάσει τον τίτλο του καλύτερου racing game όχι μόνο στο Xbox 360, αλλά σε κάθε φορμά της αγοράς. Τα καταφέρνει, λοιπόν;

Η Turn 10, δημιουργός εταιρεία των Forza, έχει καταβάλλει ολοφάνερα προσπάθεια ώστε το νέο Forza να είναι, όσον αφορά στην εικόνα και τον ήχο τουλάχιστον, ισάξιο του GT5. Τί έχει καταφέρει; Σε κάποια σημεία να είναι όχι απλώς ισάξιο, αλλά... καλύτερο! Τα μοντέλα των αυτοκινήτων είναι εκπληκτικά, τόσο λόγω αυξημένης λεπτομέρειας όσο και του σημαντικά καλύτερου φωτισμού τους, "δένουν" μάλιστα υπέροχα με τα τρισδιάστατα περιβάλλοντα κάθε αγωνιστικής πίστας - τα δεύτερα χαρακτηρίζονται όχι μόνο από ποικιλία, αλλά κι εντυπωσιακή έκταση και λεπτομέρεια. Ο ήχος, δε, είναι ακόμη καλύτερος: απίθανης αληθοφάνειας ειδικά εφέ, που μεταφέρουν την... ιπποδύναμη των αυτοκινήτων σε όλο το χώρο και "φτιάχνουν ατμόσφαιρα", καθώς και ταιριαστά δυναμική μουσική (ευτυχώς παραμένει εφικτό να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας).

Το νέο Forza δεν είναι μόνο ομορφότερο και δεν... ακούγεται μόνο καλύτερα από τον προκάτοχό του. Η αίσθηση της οδήγησης είναι πειστικότερη από ποτέ: ακόμη και με το joypad (πόσο μάλλον με περιφερειακό-τιμόνι), ο παίκτης νοιώθει σαφέστερα το "βάρος" των αυτοκινήτων και τη μετακίνησή του στις στροφές, την "αντίσταση" του δρόμου, την φυγόκεντρο στις μεγάλες στροφές με ταχύτητα, τις αντιδράσεις των οχημάτων σε απότομες κινήσεις του τιμονιού ή σε συγκρούσεις. Είναι το καλύτερο οδηγικό μοντέλο σε racing game σήμερα: όσο ρεαλιστικό θέλει ο παίκτης, αλλά με μεγάλο περιθώριο για να γίνει εκείνος καλύτερος όσο συμφιλιώνεται με την ιδιοσυγκρασία κάθε αυτοκινήτου. Γνώμη μας; Ο σωστότερος, περισσότερο ευέλικτος και διασκεδαστικός αυτή τη στιγμή.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ