MotorStorm: Apocalypse

Disaster movie... σε 2 ή 4 τροχούς!

Στο νέο MotorStorm παραμένουν φυσικά οι μηχανισμοί που το έκαναν ξεχωριστό και παλαιότερα: οι τελείως διαφορετικές κατηγορίες οχημάτων, από τις μοτοσυκλέτες μέχρι τις... νταλίκες, επιβάλλουν και πάλι διαφορετικές επιλογές στην οδήγηση και τις διαδρομές. Τα μεγαλύτερα οχήματα είναι σε θέση να... εκτοπίσουν τα μικρότερα, οι οδηγοί των μοτοσυκλετών να χτυπήσουν ο ένας τον άλλο στον αέρα, υπάρχει και η γνωστή σύντομη υπερώθηση (boost) που πρέπει να χρησιμοποιηθεί στρατηγικά. Ο χειρισμός των οχημάτων παραμένει πειστικός αλλά όχι δύσκολος - θα τον προτιμούσαμε πάντως κατά τι "βαρύτερο", έστω κι αν δεν δημιουργεί προβλήματα ως έχει, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Εκεί που έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο νέο MotorStorm είναι στις επιλογές παιχνιδιού και δη σε αυτές που σχετίζονται με το PlayStation Network. Οι gamers μπορούν ν' ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλο είτε στον ίδιο... καναπέ, είτε μέσω PSN, με πολλαπλούς τρόπους και επιλογές. Μια σειρά από bonus καθιστούν ειδικά τις Δικτυακές αναμετρήσεις απρόβλεπτες, ενώ στην εξίσωση μπαίνει ακόμη και ο... τζόγος, τρόπον τινά, αφού οι παίκτες μπορούν να στοιχηματίσουν για το ποιός θα είναι νικητής σε έναν αγώνα και να κερδίσουν περισσότερους πόντους. Οι... μοναχικοί gamers πάντως έχουν επίσης πολλά bonus ν' ανακαλύψουν στις πίστες, ενώ πολυάριθμα και καλοδιαλεγμένα είναι και τα Trophies γι' αυτούς.

Στον τεχνικό τομέα τα νέα είναι πολύ καλά: το Apocalypse προσφέρει λεπτομερή, ομαλά κινούμενα, σε σημεία άκρως εντυπωσιακά γραφικά, που πλαισιώνονται από προσεγμένα εφέ και αποδίδουν άκρως επιτυχημένα την αίσθηση της έκτασης και της ταχύτητας. Για τους gamers, δε, που διαθέτουν τηλεόραση 3D, τo νέο MotorStorm αξίζει σαφέστατα καθώς - παρά τη χαμηλότερη ανάλυση στην οποία προβάλλονται τα γραφικά όταν η εικόνα είναι στερεοσκοπική - είναι ίσως ο πρώτος τίτλος που συναντάμε ο οποίος προσθέτει "βάθος" στον ορίζοντα και "όγκο" στα αντικείμενα με τρόπο ολοφάνερο. Ο ήχος ακολουθεί από κοντά: βροντερά εφέ, κατευθυντικά σε πολλές περιπτώσεις, καθώς και δυνατή rock και alternative μουσική που δίνει ρυθμό... grunge αλλά κινηματογραφικό, συνθέτουν ακουστικό τομέα που σχεδόν αξίζει από μόνος του να στήσει κανείς ένα μικρό home cinema, για να τον απολαύσει.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το MotorStorm Apocalypse πετυχαίνει όλους του τους στόχους: προσφέρει νέα πράγματα σε όσους αγάπησαν τα παρελθόντα MotorStorm, συνθέτει για πρώτη φορά ένα άκρως ανταγωνιστικό online τμήμα που θα κρατήσει το ενδιαφέρον των παικτών για καιρό, διαφημίζει ακόμη και την εικόνα 3D! Από την άλλη, η αλήθεια είναι πως δεν... αναπροσδιορίζει ακριβώς τα racing games ή την ίδια τη σειρά τίτλων στην οποία ανήκει καθώς - με εξαίρεση τις φυσικές καταστροφές - το gameplay του είναι κοντά σε αυτό που περιμέναμε εμείς και όλοι οι φίλοι παρελθόντων MotorStorm. Ο συνολικός δείκτης ψυχαγωγίας του, ωστόσο, είναι τόσο ψηλά ώστε να μπορούμε να προτείνουμε τη νέα παραγωγή της Evolution Studios χωρίς δισταγμούς. Και... δηλώνουμε περίεργοι: τί ακόμη μπορούν να προσθέσουν τα ταλαντούχα μέλη της σε ένα επόμενο MotorStorm; Θα περιμένουμε υπομονετικά να το μάθουμε, τα επόμενα χρόνια!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ