Nintendo Labo

Χαρτί κι οθόνη μαζί πρωτότυπα, διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους

Η συναρμολόγηση μπορεί μεν να ζητά λίγη υπομονή από το παιδί και τον γονιό του, αλλά η Nintendo έχει καταβάλλει συνειδητή κι ολοφάνερη προσπάθεια να καταστήσει την όλη διαδικασία όσο περισσότερο κατανοητή και διασκεδαστική γίνεται. Το ίδιο το Switch χρησιμεύει ως "οδηγός" ουσιαστικά, καθώς στην κάρτα μνήμης του Labo περιλαμβάνεται για κάθε σετ Toy-Con και πλήρης επίδειξη "βήμα-βήμα" στην οθόνη του για το ποιά κομμάτια χρειάζονται σε κάθε φάση της συναρμολόγησης, πώς συνδέονται μεταξύ τους κλπ. Σε αυτό το στάδιο η διασκέδαση βρίσκεται όχι μόνο στο πώς προκύπτει κάτι λειτουργικό από απλό πεπιεσμένο χαρτί, αλλά και στο πώς η Nintendo έχει αξιοποιήσει πολλούς έξυπνους τρόπους για να το κατορθώσει. Τα... επιφωνήματα έκπληξης και τ' απρόσμενα γέλια ("Αααα... ώστε έτσι δουλεύει!" "Για να δω κι εγώ πως, δώσε μου!") είναι συχνά στην ενασχόληση με το Labo - και αξίζουν τα εύσημα στην Nintendo ακριβώς γιατί σωστά φαντάστηκε εξ αρχής πως αυτή θα ήταν "η μισή χαρά" στην όλη δραστηριότητα που προσφέρει κάθε Toy-Con.

Η... "άλλη μισή χαρά" βέβαια έρχεται από την στιγμή που θα ολοκληρώσει κανείς την συναρμολόγηση των Toy-Cons και θ' αξιοποιήσει το Switch και τα Joy-Cons για τον χειρισμό. Εκεί βρισκόμαστε πια στο επίπεδο της διασκέδασης που γνωρίζουμε από τα "παραδοσιακά" video games: ο παίκτης χρησιμοποιεί το "χειριστήριο" για να οδηγήσει ένα τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο, το συναρμολογούμενο "καλάμι" για να πιάσει ψάρια στην οθόνη του Switch, το "τιμόνι μοτοσυκλέτας" για να οδηγήσει ένα δίκυκλο σε αγωνιστικές πίστες, το "πιάνο" για να παίξει μουσική κ.α. Ο χειρισμός είναι εύκολος και κατανοητός σε όλες τις περιπτώσεις - και ναι μεν τα mini-games είναι απλοϊκά, μα ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο τα μικρά παιδιά δείχνουν να τα βρίσκουν ενδιαφέροντα. Και πάλι, εύκολα συνειδητοποιεί κανείς πως σημαντικός λόγος για τον οποίο τα παιδιά θέλουν ν' ασχοληθούν με αυτά τα mini-games εντοπίζεται ακριβώς στο γεγονός ότι συμμετείχαν στην συναρμολόγηση των Toy-Cons. Ναι, και πάλι... όπως πιθανώς είχε προβλέψει η Nintendo!

Το Labo είναι, άλλωστε, ένα από τα ελάχιστα προϊόντα gaming (ή έστω "gaming") των οποίων η αντοχή στον χρόνο εξαρτάται σε κάποιο βαθμό και από τον ίδιο τους τον κάτοχο. Στo συνοδευτικό λογισμικό του τίτλου περιλαμβάνεται και το Garage, μία λειτουργία που επιτρέπει ουσιαστικά την δημιουργία άλλων mini-games μέσα από απλοϊκό μηχανισμό "προγραμματισμού". Αυτός ναι μεν γίνεται με οπτικό τρόπο - δεν... πληκτρολογεί κανείς μακροσκελείς εντολές δηλαδή, αλλά "ενώνει" με λογική σειρά ενέργειες που εκτελούνται από το Switch και τα Joy-Cons - όμως και πάλι δεν είναι κάτι εύκολο. Είναι, ωστόσο, κάτι δημιουργικό που μπορεί ν' αποδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά "επιχειρήματα" του Labo, καθώς παίκτες από όλο τον κόσμο βρίσκουν καθημερινά νέους τρόπους για να αξιοποιούν τα ήδη υπάρχοντα τμήματα των άλλων Toy-Cons σε νέα mini-games. Μια... βόλτα από το YouTube και μία σχετική αναζήτηση επιφυλάσσουν εκπλήξεις!

Το Variety Kit του Nintendo Labo κοστίζει €69.90 και το Robo Kit (που είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό ως κατασκευή - το είδαμε σε δράση και δεν μπορεί να μην το θαυμάσει κανείς) κοστίζει €79.90. Δεν είναι ομολογουμένως λίγα χρήματα γι' αυτό που είναι στην πραγματικότητα, δηλαδή πεπιεσμένο χαρτί και απλοϊκό λογισμικό - και καταλαβαίνουμε γιατί κάποιος θα μπορούσε να το κρίνει έτσι. Αυτός ο κάποιος, ωστόσο, θα έχανε το νόημα του τί είναι στην ουσία του το Nintendo Labo: είναι μία από τις πλέον πρωτότυπες κι ενδιαφέρουσες ιδέες έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια, μία από τις πλέον δημιουργικές ενασχολήσεις μπορεί να μοιραστεί κανείς με ένα παιδί μικρής ηλικίας και μία από εκείνες τις αποδείξεις για την διαφορετικότητα της Nintendo που δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει κανείς. Το Labo βρίσκεται έξω από την λογική μίας Sony ή μίας Microsoft, όμως γι' αυτό ακριβώς είναι σημαντικό - και ελπίζουμε να πετύχει εμπορικά όχι μόνο γιατί στηρίζουμε κάθε τί τολμηρό στην αγορά του gaming αλλά γιατί, πολύ απλά, το Labo το αξίζει.

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ