PlayStation TV

Ενδιαφέρον και χρήσιμο μεν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις δε

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να "φέρει σε συννενόηση" κανείς το PlayStation4 και το PlayStation TV για τη λειτουργία Remote Play - ώστε το πρώτο να "στέλνει" τα games του στο δεύτερο - είναι πρακτικά τρεις. Πρώτος: να είναι συνδεδεμένο το PS4 ενσύρματα στον router που προσφέρει ασύρματα πρόσβαση στο δεύτερο. Δεύτερος: να είναι συνδεδεμένα και τα δύο ενσύρματα στον ίδιο router. Τρίτος: να είναι συνδεδεμένα και τα δύο ασύρματα στο ίδιο router. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και τους τρεις τρόπους, έχοντας πλήρη συναίσθηση του γεγονότος ότι για πολύ κόσμο τα δύο από τα τρία σενάρια δεν είναι εφαρμόσιμα... και τα συμπεράσματά μας θα μπορούσαν να είναι περισσότερο ενθαρρυντικά.

Για την πλειοψηφία των χρηστών, το ευκολότερα υλοποιήσιμο σενάριο είναι το δεύτερο: κάπου στο σαλόνι ή σε κάποιο άλλο "ανοιχτό" σημείο του σπιτιού να έχει τοποθετηθεί ο router, ο οποίος "δίνει Internet" τόσο στο PS4 της μεγάλης τηλεόρασης, όσο και στο PlayStation TV σε κάποιο άλλο δωμάτιο. Τα αποτελέσματα με αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας απέχουν από το ιδανικό: και χαμένα καρέ παρατηρήσαμε - σε βαθμό που σε τίτλους δράσης να επηρεάζεται η αμεσότητα του ελέγχου - και πτώση της ποιότητας απεικόνισης. Με την ενσύρματη όμως σύνδεση του PS4 στον router (που σημαίνει πως αυτός αναγκαστικά θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στην τηλεόραση) και του PS TV ασύρματα, η βελτίωση ήταν αμέσως εμφανής: αν και το "1 προς 1 καρέ" και πάλι δεν το πετύχαμε, τουλάχιστον μπορεί να παίζει κανείς άνετα έτσι, ακόμη και απαιτητικά games. Η διαύγεια της οθόνης δεν είναι όση διακρίνει τα games του PS4 στη δική του τηλεόραση, αλλά είναι επαρκής.


Αυτό που ελπίζαμε - γνωρίζοντας πως δεν είναι σενάριο που έχουν στη διάθεσή τους πολλοί καταναλωτές - είναι πως τα πράγματα θα έρχονταν σε ιδανικό επίπεδο αν συνδέαμε το PS TV και το PS4 ενσύρματα στον ίδιο router. Έχοντας την "πολυτέλεια" της δομημένης καλωδίωσης επιπέδου Gigabit στην κατοικία μας, κάναμε και αυτή τη δοκιμή: σύνδεση και των δύο συστημάτων στον ίδιο router που "δίνει Internet" σε όλο το σπίτι, σε διαφορετικά δωμάτια. Η... έκπληξη ήταν πως, δυστυχώς, τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν σε σχέση με το σενάριο της "μικτής" σύνδεσης PS4/PS TV: ο ρυθμός μεταφοράς της εικόνας από το πρώτο στο δεύτερο και η ποιότητα απεικόνισης ήταν πρακτικά η ίδια. Αυτό μάς οδηγεί στο αισιόδοξο συμπέρασμα πως ίσως είναι θέμα software η "τελειοποίηση" της επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο συστήματα και πως υπάρχει κάποιος τρόπος με τον οποίο η Sony μπορεί να βελτιώσει τη "ροή" των games από το ένα στο άλλο με αναβαθμίσεις λογισμικού των PS4 και PlayStation TV.

Αυτή η όχι άψογη ασύρματη επικοινωνία ανάμεσα στα PS4 και PS TV, για να είμαστε ελικρινείς, είναι το στοιχείο που μας αποτρέπει να προτείνουμε το δεύτερο για αγορά σε όλους: θα πρέπει να είναι "ανοιχτός" ο μεταξύ τους χώρος και γενικώς ευνοϊκή η διαρρύθμιση ενός σπιτιού για να προσφέρει το δεύτερο καλή συνεργασία με το πρώτο. Στην... πραγματική ζωή, ωστόσο, αυτή η διαρρύθμιση δεν είναι πάντα διαθέσιμη - και, αντικειμενικά, ενσύρματη επικοινωνία ανάμεσα στα δύο συστήματα αλλά σε διαφορετικά δωμάτια επίσης δεν είναι εύκολη. Σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους, ούτε ακριβό θεωρούμε το PS TV (με τα τρία δωρεάν games του και το καλώδιο HDMI στην τιμή ουσιαστικά κοστίζει €69.99 και όχι €99.99), ούτε ιδιαίτερης σημασίας κρίνουμε την ανάγκη κατοχής ενός χειριστηρίου - ποιός, άλλωστε, κάτοχος PS4 δεν έχει ήδη PS3 και το λιγότερο ένα ή δύο DualShock3 διαθέσιμα προς χρήση; Ευελπιστούμε ωστόσο πως με καλύτερη υποστήριξη της επικοινωνίας των PS4-PS TV μέσω αναβαθμίσεων, το δεύτερο μελλοντικά θα μπορεί να προταθεί σε πιο πολλούς κατόχους του πρώτου από εκείνους που πληρούν ευνοϊκές προϋποθέσεις στο χώρο τους. Για να δούμε!

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ