Pro Evolution Soccer 2013

Επιστροφή στις ρίζες... επιτέλους!

Είδος: Sports
Φορμά: PC,Playstation3,Xbox 360,Wii,PSP
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Konami
Διανομή: Zegetron

Αν το πιστό κοινό των... "Pro", όπως αποκαλείται πια απ' όλους η διάσημη σειρά των Pro Evolution Soccer, θέλει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό της, θα παραδεχθεί πως η παρούσα γενιά συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας - τα PS3 και Xbox 360 ουσιαστικά - ήταν μια χαμένη ευκαιρία για την Konami. Ενώ ολοκληρώνοντας τη διαδρομή τους στα PS2 και Xbox τα Pro Evo θεωρούνταν, και ήταν, τα αρτιότερα games ποδοσφαίρου στην ιστορία της κατηγορίας, δεν συνέχισαν ανάλογα: η Electronic Arts με τα FIFA "κάλυψε τη διαφορά", βελτιώθηκε αισθητά σε όλα τα σημεία και μετά ξεπέρασε τα Pro πέρα από κάθε αμφιβολία. Τα τελευταία απλώς απέτυχαν να εξελιχθούν τα τελευταία χρόνια.

Αν κρίνει κανείς από το Pro Evolution Soccer 2013, ωστόσο, η Konami είναι επιτέλους έτοιμη να διεκδικήσει και πάλι με αξιώσεις το στέμμα του καλύτερου football game. Τόσο στην παρούσα γενιά συστημάτων, όσο και - ευελπιστούμε - στην επόμενη.

Τα καλά νέα πρώτα, λοιπόν: στη νέα έκδοση η Konami σταματά τα... "μπρος-πίσω" με τους αποτυχημένους πειραματισμούς και εστιάζει, πρώτα, στο πώς να διορθώσει τα κακώς κείμενα των τελευταίων PES. Οι συμπαίκτες του εκάστοτε ενεργού ποδοσφαιριστή επιδεικνύουν φέτος πειστικότερη συμπεριφορά και "νοημοσύνη", η μπάλα αλληλεπιδρά με τους παίκτες και το τερέν με τρόπο αναμενόμενο κι όχι απρόβλεπτο, οι πάσες και τα σουτ είναι περισσότερο ακριβή και αξιόπιστα. Ο τίτλος είναι περισσότερο "δεμένος" και έχει υποστεί προσεκτικότερο ποιοτικό έλεγχο απ' ότι σε παρελθούσες εκδόσεις. Και φαίνεται.

Οι βετεράνοι των PES, άλλωστε, θα καλωσορίσουν τη σημαντικότερη αλλαγή που μπορούσε να γίνει: ο ρυθμός του παιχνιδιού στην έκδοση 2013 έχει επιβραδυνθεί αισθητά σε σχέση με τις έκδοσεις 2011/2012, επιτρέποντας στον παίκτη "να βάλει τη μπάλα κάτω" και να οργανώσει την ανάπτυξη ή την άμυνά του σωστά. Ο γρήγορος ρυθμός και το... arcade στυλ δεν ταίριαζε ποτέ στα PES και δηλώνουμε άκρως ικανοποιημένοι με την απόφαση της Konami να γυρίσει στον γνώριμο χαρακτήρα των παλαιότερων εκδόσεων. Τη διαφορά στην "αίσθηση" την αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως και είναι εγκάρδια ευπρόσδεκτη.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ