Sony Platinum Wireless Headset

Ήχος στα games ποιοτικός, ενίοτε... εξωπραγματικός!

Απόδοση ήχου, λοιπόν: το στοιχείο για το οποίο αγοράζει ή αποφεύγει να αγοράσει κανείς ένα σετ ακουστικών ασχέτως design, ποιότητας κατασκευής ή κόστους. Τα Platinum Wireless εδώ υπερέχουν όλων των άλλων ακουστικών που έχουμε δοκιμάσει στα PS4 (είτε της Sony είτε άλλων κατασκευαστών) σε... διάφορα επίπεδα. Επίπεδο 1: σε ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές, καθώς και στην ακρόαση μουσικής, τα συγκεκριμένα ακουστικά προσφέρουν διαυγή, λεπτομερή, ισορροπήμένο ήχο. Δεν θα μάς πείραζε καθόλου λίγη περισσότερη ένταση στις χαμηλές στάθμες, τα μπάσα δηλαδή, αλλά δεν πρόκειται για αδυναμία μεγάλη. Επίπεδο 2: σε τυπικά games το περιφερειακό των Ιαπώνων δημιουργεί εικονικό ηχητικό πεδίο 7.1 καναλιών, το οποίο ναι μεν δεν είναι ισοδύναμο με π.χ. αληθινή αντίστοιχη διάταξη ηχείων home cinema αλλά "τοποθετεί" τα περιβαλλοντικά εφέ στον χώρο πολύ καλύτερα από τα "απλά" στερεοφωνικά ακουστικά. Τα δοκιμάσαμε με αυτόν τον τρόπο στα Rise of the Tomb Raider, Rez και Wipeout Omega Collection με αποτελέσματα πολύ καλά έως εξαιρετικά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το επίπεδο 3, ωστόσο, είναι το πλέον εντυπωσιακό: πραγματικός τρισδιάστατος ήχος. Σε συγκεκριμένα games τα Platinum Wireless αποδίδουν αληθινά, όχι... εικονικά, εφέ τα οποία όχι μόνο βρίσκονται σε διάφορα σημεία του χώρου "γύρω από" τον παίκτη, αλλά κινούνται και μέσα σε αυτόν με διαφορετικές ταχύτητες και σε διαφορετικά ύψη. Ναι, είναι το αντίστοιχο των πολυσυζητημένων "αντικεικενοστρεφών" προτύπων ήχου Dolby Atmos και DTS:X, αλλά για ακουστικά - και η αίσθηση είναι, τολμούμε να πούμε παρά την απουσία προφανώς διάταξης ξεχωριστών ηχείων π.χ. 7.2.1, σχεδόν πανομοιότυπη! Αληθινά δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν το πόσο πειστικότερα "ακούγονται" games όπως το Uncharted 4, το Horizon: Zero Dawn και το Uncharted: The Lost Legacy, τα οποία έχουν σχεδιαστεί επί τούτου για να υποστηρίζουν αυτόν τον τρόπο απόδοσης του ήχου. Η διαφορά με τον "συμβατικό" ήχο είναι ολοφάνερη και... πανταχού παρούσα, από τα πλέον αναγνωρίσιμα έως τα πλέον διακριτικά εφέ.

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι... ακριβώς αυτό: για να αποδώσουν τα Platinum Wireless αυτόν τον απίθανα απολαυστικό ήχο σε ένα video game, η όλη παραγωγή πρέπει να είναι ανάλογα υλοποιημένη - και για την ώρα μόνο οι τρεις παραπάνω είναι. Τα δύο Uncharted προσέφεραν 3D ήχο εξ αρχής, ενώ στο Horizon η προσθήκη έγινε με δωρεάν αναβάθμιση μέσω PlayStation Network, οπότε θεωρητικά είναι εφικτό και άλλες εταιρείες πέραν της Sony να υποστηρίξουν μελλοντικά τον ήχο 3D στις παραγωγές τους. Αυτό δεν γνωρίζουμε, ωστόσο, με βεβαιότητα αν θα συμβεί ή όχι - και πρόκειται ουσιαστικά για το μόνο μελανό σημείο που διακρίνουμε στα συγκεκριμένα ακουστικά του ιαπωνικού κολοσσού όσον αφορά στον ήχο που προσφέρουν. Ακόμη και μόνο η ίδια η Sony, ωστόσο, να τα υποστηρίξει, έχουμε να προσβλέπουμε σε υπερπαραγωγές όπως τα Gran Turismo Sport, God of War, Detroit, Spiderman, Days Gone, The Last of Us 2 και Death Stranding. Αν αυτά προσφέρουν ήχο ανάλογο με αυτόν που εισπράξαμε από τα Uncharted και Horizon, τότε... αρκούν για πολλαπλή απόσβεση του κόστους των Platinum Wireless κυριολεκτικά από μόνα τους!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ