Sony: πολλά νέα games για PS5 και PC στον ορίζοντα

Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις της παρουσίασης State of Play και τί σημαίνουν για τους καταναλωτές το 2024

Οι φίλοι των PlayStation είχαν αρχίσει να πιστεύουν πως η φημολογούμενη Δικτυακή παρουσίαση State of Play του Μαΐου δεν θα συνέβαινε τελικά, όμως η Sony τελικά την ανακοίνωσε και πραγματοποίησε μέσα σε 48 μόλις ώρες - ίσως για να κρατήσει τις προσδοκίες του κοινού σε λογικά επίπεδα, αλλά και για να δημοσιοποιήσει κάποιες ενδιαφέρουσες ειδήσεις χωρίς να μοιραστεί την προσοχή των μέσων ενημέρωσης με όλες τις άλλες εταιρείες στην μάλλον... "φωνακλάδικη" πια πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Αυτό που προέκυψε από την συγκεκριμένη επιλογή της Sony ήταν ένα μεστό μισάωρο με επιβεβαιώσεις ήδη υπαρχουσών φημών, αλλά και ορισμένες αποκαλύψεις που εξέπληξαν ευχάριστα.

Πρώτα απ' όλα, λοιπόν: ναι, το God of War Ragnarok έρχεται στα PC στις 19 Σεπτεμβρίου. Θα έχουν περάσει δύο χρόνια σχεδόν από την αρχική κυκλοφορία του, όμως οι PC gamers μπορούν να προσβλέπουν σε απόδοση γραφικών πλήρους ανάλυσης 4Κ, σε... "όσα" καρέ ανά δευτερόλεπτο χωρίς περιορισμούς, σε υποστήριξη όλων των τεχνολογιών αναβάθμισης ανάλυσης - DLLS 3.7, FSR 3.1, XeSS 1.3 - και σε απεικόνιση αναλογιών ultrawide. Η έκδοση αυτή θα προσφέρει άλλωστε από την πρώτη μέρα και την επέκταση περιεχομένου God of War Ragnarok: Valhalla, που είχε προκαλέσει αίσθηση πέρσι. Την ανάπτυξή της την έχουν αναλάβει από κοινού οι Santa Monica Studio και Jetpack Interactive (η δεύτερη υπέγραψε την έκδοση για PC του πρώτου God of War),μ είναι μάλιστα ήδη διαθέσιμη για προπαραγγελία σε Steam και Epic Games Store.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση State of Play πάντως εστίασε σε δύο άλλους τίτλους της Sony. Ο ένας είναι το Concord, το οποίο θα κυκλοφορήσει για PS5 και PC στις 23 Αυγούστου: είναι τίτλος δράσης ομαδικής συμμετοχής πολλών παικτών (5 εναντίον 5), με στυλ παιχνιδιού που θυμίζει Overwatch και στυλ εικαστικό που θυμίζει... Guardians of the Galaxy της Marvel. Οι παίκτες θα είναι σε θέση να επιλέξουν ανάμεσα σε 16 διαφορετικούς χαρακτήρες και να συγκρουστούν με αντίπαλες ομάδες σε πλειάδα ειδικά σχεδιασμένων τοποθεσιών, με διάφορους τρόπους και συνθήκες.

Το Concord έχει αναπτυχθεί από την Firewalk Studios - την οποία η Sony εξαγόρασε πριν από κάποιο καιρό - και είναι μία μόνο από τις παραγωγές που θα προσφέρει η εταιρεία στην προσπάθειά της να καθιερωθεί στην αγορά των λεγόμενων live service games. Μετά από την απρόσμενα μεγάλη επιτυχία του Helldivers 2, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν μπορεί η Sony να κατορθώσει το ίδιο πράγμα για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια χρονιά.

Οι κάτοχοι PlayStation5 πάντως έχουν να προσβλέπουν σε τουλάχιστον έναν (που γνωρίζουμε) τίτλο βεληνεκούς ΑΑΑ αποκλειστικό για το δικό τους σύστημα φέτος και είναι το Astrobot της Team Asobi. To δημοφιλές ρομποτάκι της Sony επιστρέφει στην μεγαλύτερη περιπέτειά του μέχρι σήμερα, συνδυάζοντας διάφορους τύπους gameplay με το χαρακτηριστικό χιούμορ και τις αναφορές του σε χαρακτήρες και εμβληματικά στοιχεία της ιστορίας των PlayStation. Ο τίτλος δείχνει σημαντικά αναβαθμισμένος σε σχέση με το πασίγνωστο Astro's Playroom που βρίσκεται προεγκατεστημένο σε κάθε νέο PS5 και αναμένουμε πολλά από αυτό. Θα κυκλοφορήσει στις 6 Σεπτεμβρίου.

Επιδείχθηκε και μία σειρά από τίτλους άλλων εκδοτριών εταιρειών που αξίζουν αναφοράς. Τα Monster Hunter Wilds, Ballad of Antara, Where Winds Meet και Dynasty Warriors: Origins, για παράδειγμα, δείχνουν άκρως εντυπωσιακά και εξασφαλίζουν πως το PS5 θα προσφέρει μεγάλη ποικιλία από παραγωγές action και action RPG το 2025. Το Marvel Rivals έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση στα PC κι ας μην έχει ακόμη κυκλοφορήσει επίσημα, για το PS5 αναμένεται μέσα στο έτος όπως και το Path of Exile 2 της Grinding Gears. Αποκαλύφθηκαν ακόμη και δύο νέοι τίτλοι για το 2024 - τα Behemoth και Alien: Rogue Incursion - για το περιφερειακό εικονικής πραγματικότητας της Sony, το PS VR2.

Αν και η απουσία ενός τίτλου "κλάσης" system seller για το PS5 μέσα στο 2024 σαφέστατα παραμένει αισθητή, η Sony δείχνει να έχει τουλάχιστον την πρόθεση να διαχειριστεί το όλο ζήτημα έξυπνα. Ορισμένες ποιοτικές παραγωγές για το PS5 από την αρχή της χρονιάς - τα Helldivers 2, Rise of the Ronin και Stellar Blade - διατηρούν το σύστημά της σε πλεονεκτική θέση για την ώρα, ενώ τα Concord ή Astrobot (αν είναι τόσο προσεγμένα όσο ελπίζουμε) μαζί με κάποια games επιπέδου ΑΑΑ άλλων εκδοτριών ενδεχομένως θα είναι αρκετά για να το κρατήσουν στο προσκήνιο μέχρι το φθινόπωρο.

Στην συνέχεια θα... αναλάβουν δράση οι εκδόσεις των God of War: Ragnarok και Until Dawn για PC (θα κυκλοφορήσει και για PS5 εννοείται), ακολουθούμενες από το PS5 Pro και το "βαρύ πυροβολικό" των μεγάλων εκδοτριών εταιρειών - FC25, Assassin's Creed Shadows, Call of Duty Black Ops 6 - μέχρι την Black Friday και τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά μαζί είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν την Sony στην "τελική ευθεία" της χρονιάς χωρίς τις απώλειες που η απουσία ενός "μαγνήτη" επιπέδου Gran Turismo ή Spider-man θα σήμαινε άλλοτε. Θα χαρακτηρίζονται, όμως όλες οι παραγωγές της εταιρείας έως τότε από το επίπεδο ποιότητας που δικαίως απαιτεί η αγορά του gaming πλέον από το επικρατέστερο brand name της; Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ