Soul Calibur

Μεταφορά προσεγμένη, τιμή... τσιμπημένη

Είδος: Fighting
Φορμά: iPhone
Τιμή: €9,99

Εταιρία: Namco
Διανομή: [κενό]

Δεν είναι ακριβώς νέα ως πρακτική για τις εταιρείες του gaming η εκμετάλλευση παλαιότερων εμπορικών επιτυχιών σε νέες συσκευές - ούτε εξ ορισμού κατακριτέα, αρκεί η όποια μεταφορά να έχει γίνει με τρόπο αξιοπρεπώς ποιοτικό και όχι ως... "αρπαχτή". Το Soul Calibur της Namco για το Dreamcast κυκλοφόρησε το 1999 και δικαιωματικά θεωρείται ένας από τους μεγάλους σταθμούς στην ιστορία των fighting games, για πολλούς και διάφορους λόγους: ένα αληθινό διαμάντι, το οποίο αξίζει (αν μη τί άλλο) σεβασμού. Πολύ ευχάριστη ήταν λοιπόν η έκπληξη της ανακοίνωσης πως αυτός ο τίτλος θα διατεθεί για iPhone, iPad και iPod Touch από τη Namco. Σήμερα είναι διαθέσιμος και - όντας αμετανόητα... fanboys της σειράς των SC - τον δοκιμάσαμε. Οι εντυπώσεις μας;

Πρώτα τα καλά νέα: η μεταφορά του Soul Calibur από το Dreamcast της Sega είναι το ίδιο ποιοτική και προσεγμένη με αυτήν του Xbox 360. Με άλλα λόγια, πάρα πολύ! Όλοι οι χαρακτήρες είναι παρόντες, όλα τα πεδία μάχης με όλες τους τις λεπτομέρειες έχουν συμπεριληφθεί, η κίνηση των μαχητών είναι πανομοιότυπη της οικιακής έκδοσης. Κυριολεκτικά ένα σύγχρονο... coin-op τσέπης! Φυσικά υπάρχει πάντοτε το θέμα του χειρισμού ενός fighting game σε συσκευές με οθόνες αφής: όπως έχει κάνει η Capcom με τα Street Fighter IV και IV Volt, η Namco έχει χρησιμοποιήσει τη γνωστή προσέγγιση του εικονικού μοχλού και των τεσσάρων εικονικών πλήκτρων. Όσοι και όσες έχουν κρατήσει τις... αναμνήσεις του Soul Calibur με χειριστήριο, η αλήθεια είναι πως θα δυσκολευτούν στην αρχή να κάνουν όσα θέλουν με τους μαχητές τους. Μετά από κάποιες ώρες εξάσκησης τα πράγματα γίνονται ευκολότερα, έστω κι αν οι περίπλοκες ακολουθίες κινήσεων ή οι αστραπιαίοι συνδυασμοί τους, ε, είναι μάλλον... ευσεβείς πόθοι.

Οι επιλογές παιχνιδιού που προσφέρει το Soul Calibur είναι επίσης σχεδόν όλες παρούσες. Υπάρχει η αυτονόητη Arcade, οι Time Attack, Survival και Extra Survival, καθώς και η απαραίτητη Practice. Δεν μας λυπεί ιδιαίτερα η απουσία της Team Battle, τη Mission ωστόσο - με τις προκλήσεις όπου οι παίκτες πρέπει να πετύχουν συγκεκριμένα πράγματα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες - ίσως θα τη θέλαμε ώστε ο τίτλος να έχει μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο απ' ότι συνηθίζουν να έχουν τα games του App Store. Παρούσες και οι... εικαστικής αξίας Museum και Exhibition, που επιδεικνύουν artwork και τις τεχνικές μάχης των χαρακτήρων. Οι επιλογές Time Attack, Survival και Extra Survival υποστηρίζονται από το Game Center της Apple, οπότε οι επιδόσεις των παικτών παγκοσμίως δημοσιεύονται εκεί, ενώ υπάρχουν και 10 achievements για όσους τα συλλέγουν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ