Uncharted: Golden Abyss

Hollywood, σε οθόνη... 5 ιντσών!

Άφθονο... respect, φυσικά, αξίζει η ομάδα ανάπτυξης του Golden Abyss πρωτίστως για το τεχνικό τμήμα του "φορητού" Uncharted - γιατί, κακά τα ψέματα, οι gamers από αυτόν τον τίτλο περιμένουν περισσότερο να δείξει τί είναι ικανό να κάνει το Vita σε γραφικά και ήχο. Είναι και τα δύο προσεγμένα, ενίοτε άκρως εντυπωσιακά. Τα γραφικά είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο ποιότητας με αυτά του πρώτου Uncharted (στο PS3 όμως!) και μάλιστα με καλύτερο φωτισμό. Τα εφέ είναι επίσης πολύ καλά, όπως άκρως ικανοποιητικό είναι και το επίπεδο λεπτομέρειας στο γύρω περιβάλλον. Η οθόνη του Vita βοηθά ώστε όλα αυτά να "βγουν στην επιφάνεια" με τρόπο που, εν τέλει, πείθει: ναι, το καινούργιο φορητό σύστημα της Sony είναι ικανό γι' αποτελέσματα εφάμιλλα των οικιακών. Ναι, ήδη!

Ο ήχος κινείται σε ανάλογα επίπεδα, με πολύ καλή απόδοση των διαλόγων (ειδικά για τις ατάκες του Drake), ταιριαστά ατμοσφαιρική μουσική και πειστικά εφέ. Η κίνηση του Drake είναι άκρως ικανοποιητική, αν και λιγότερο ικανοποιητική θα χαρακτήριζε κανείς την τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων, η οποία ενίοτε δεν πείθει. Ο χειρισμός είναι πάρα πολύ καλός στα βασικά του στοιχεία, όσον αφορά δηλαδή στους αναλογικούς μοχλούς και τα πλήκτρα - σε πολλά σημεία, δε, η Sony έχει προσθέσει σε αυτόν στοιχεία που εκμεταλλεύονται την οθόνη αφής ή τους αισθητήρες του Vita. Οι χρόνοι αναμονής ανάμεσα στις αποστολές ή τα άλλα τμήματα του "φορητού" Uncharted, τέλος, είναι ανεκτοί - ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσα περισσότερα δεδομένα μεταφέρονται σε σχέση με έναν τυπικό τίτλο π.χ. του PSP. Δεν θα προβληματίσουν, θεωρούμε, κανέναν.

Ως παραγωγή, το Golden Abyss είχε λιγότερο χρόνο και προφανώς πόρους στη διάθεσή του απ' ότι π.χ. ένα Uncharted 3: έπρεπε να είναι έτοιμο πάσει θυσία για την κυκλοφορία του Vita, οπότε κάποιες "υποχωρήσεις" έγιναν αναγκαστικά. Δεν προσφέρει, για παράδειγμα, καμία λειτουργία συμμετοχής πολλών παικτών (multiplayer), όπως αυτή που απολαύσαμε στο πιο πρόσφατο Uncharted - όμως το σεναριακό του τμήμα αγγίζει τις 10 ώρες σε διάρκεια, σαφώς περισσότερες αν θέλει κανείς ν' ανακαλύψει όλα τα μυστικά να συλλέξει όλα τα bonus. Έχει επίσης σαφώς λιγότερα από εκείνα τα εντυπωσιακά "σκηνοθετημένα" τμήματα (set pieces) που τα Uncharted 2 και 3 προσέφεραν απλόχερα. Όμως και μόνο το ότι συγκρίνουμε έναν τίτλο που διατίθεται σε κάρτα μνήμης όσο το... νύχι μας περίπου, με τίτλους που διατίθενται σε Blu-ray, νομίζουμε ότι "μιλά από μόνο του". Σωστά;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ