Wipeout Omega Collection

Ταχύτητες υπερηχητικές, επίδειξη δύναμης των PS4/PS4 Pro

Σημαντικό ρόλο στην συναρπαστική αίσθηση του Wipeout Omega Collection έχει, πιο πολύ απ' ότι σε άλλες επανεκδόσεις αγαπημένων games του PS3, ο τεχνικός του τομέας: αυτός είναι όχι μόνο ο... καλύτερος δυνατός πρακτικά, αλλά και μία άκρως πειστική "δήλωση" της Sony απέναντι στο επερχόμενο Xbox One X της Microsoft και τους ισχυρισμούς της για "πραγματική ανάλυση εικόνας 4Κ"... μόνο (!) από το σύστημα αυτό. Το νέο Wipeout στο PS4 Pro προβάλλεται σε πλήρεις 2160 γραμμές εξ αρχής (είτε σε δυναμική ανάλυση με ενεργοποιημένο το εφέ motion blur... του οποίου τον λόγο ύπαρξης δεν κατανοούμε όμως), με πλήρη κι εντυπωσιακή υποστήριξη στην τεχνολογία απόδοσης χρώματος HDR και σε "ακατέβατα" 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ακόμη και όταν η δράση περιλαμβάνει πολλά οχήματα και εκρήξεις στην οθόνη. Στο αρχικό PS4 η ανάλυση βρίσκεται σταθερά στις 1080 γραμμές, όμως όλα τα υπόλοιπα ισχύουν απαράλλακτα - επίσης εντυπωσιακό με δεδομένη την πολύ μεγάλη λεπτομέρεια των γραφικών σε όλα τα στοιχεία του τίτλου.

Η απίθανη και ταυτόχρονα ομαλότατη ταχύτητα με την οποία κινούνται τα πάντα αρχικά... σχεδόν στερεί από το νέο Wipeout την ευκαιρία να επιδείξει πόσο ποιοτική δουλειά έχει γίνει στην "μεταφορά" από τους προκατόχους του - όμως μετά από κάποιες ώρες, όταν "το μάτι έχει συνηθίσει" πλέον στην ταχύτητα αυτή, γίνεται αντιληπτό το πόσο προσεγμένος είναι ο φωτισμός, οι σκιάσεις, η απόδοση των εκρήξεων και όλων των "δευτερευόντων" στοιχείων του γύρω περιβάλλοντος. Στους υπόλοιπους τομείς, δε, η Omega Collection δεν αφήνει κανένα περιθώριο για κριτική. Ο ήχος είναι ο... παραδοσιακά έξοχος των Wipeout, με πολύ καλά ειδικά εφέ και την χαρακτηριστική σύγχρονη electronica να συνοδεύει την δράση (και extra bonus αυτή τη φορά να αξιοποιήσει κανείς τα δικά του αγαπημένα κομμάτια με την σχετική επιλογή αναπαραγωγής αρχείων MP3 από USB stick στο PS4).


Στα υπόλοιπα; Κανένα παράπονο: ο χειρισμός είναι άψογος, με απόλυτη ακρίβεια όσον αφορά στο πώς αποδίδει τις εντολές του παίκτη αλλά και πώς αντικαθρεπτίζει τις διαφορές στο βάρος και την αδράνεια ανάμεσα στις διαφορετικές κλάσεις των οχημάτων. Η παρουσίαση είναι όσο... φουτουριστικά ρετρό όσο την περιμένει κανείς από ένα Wipeout του 2017. Παρόν το, δεδομένο πια στις παραγωγές της ίδιας της Sony, ικανότατο Photo Mode για "σύνθεση" στιγμιοτύπων σε υψηλή ανάλυση, παρούσες βεβαίως και οι επιλογές συμμετοχής πολλών παικτών, τόσο μέσω PlayStation Network, όσο και στο ίδιο PS4/PS4 Pro (μέσω διαχωρισμού της οθόνης). Μιλώντας για επιλογές παιχνιδιού, άλλωστε, όλες οι "εναλλακτικές" που προσέφεραν διαφορετικά "τμήματα" της Omega Collection ως αυτόνομοι τίτλοι, όπως οι Eliminator, Zone και Detonator, είναι επίσης παρούσες.

Λαμβάνοντας στα υπ' όψιν το ότι η Omega Collection είναι ουσιαστικά τα Wipeout HD, Wipeout Fury και Wipeout 2048 σε ανακατασκευή για τις τεχνικές δυνατότητες των PS4/PS4 Pro, αλλά με όλο τους το περιεχόμενο παρόν χωρίς καμία εξαίρεση, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το νέο αυτό Wipeout μπορεί να προσφέρει κυριολεκτικά εκατοντάδες ώρες διασκέδασης. Αν συνυπολογιστεί, δε, και η μειωμένη του τιμή (€39.99 αντί για τα €69.99 οποιασδήποτε νέας κυκλοφορίας επιπέδου ΑΑΑ), ο δείκτης αξίας/κόστους... εκτοξεύεται στα ύψη με τις ίδιες υπερηχητικές ταχύτητες που διακρίνουν τα αντιβαρυτικά του οχήματα. Οι θιασώτες της ιστορικής σειράς έχουν πιθανότατα αποκτήσει ήδη το Wipeout Omega Collection, μεν, αλλά το κατόρθωμα των δημιουργικών ομάδων που συνεργάστηκαν για την συγκεκριμένη παραγωγή είναι ακριβώς αυτό: πως είναι ένα remake που αξίζει, από όλες τις πλευρές, μία θέση στην συλλογή κάθε κατόχου PS4 (και ασυζητητί κάθε κατόχου PS4 Pro). Πόσα remakes καταλήγουν να θεωρηθούν must-buy; Ακριβώς!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ