Forza MotorSport 6

Άξιος διάδοχος, κορυφαίος πρεσβευτής

Είδος: Racing
Τιμή: €69,99

Εταιρία: Microsoft
Διανομή: Microsoft Hellas

Η Microsoft έχει ομολογουμένως στη διάθεσή της φέτος το πληρέστερο "οπλοστάσιο" όσον αφορά τους αποκλειστικούς τίτλους - και δικαίως θα στηριχθεί σ' αυτούς προκειμένου το Xbox One να γεφυρώσει τουλάχιστον μέρος της διαφοράς που το χωρίζει από το, επικρατέστερο, PlayStation4. Οι... ομοβροντίες ξεκινούν με το νέο μέλος της κορυφαίας οικογένειας τίτλων αγώνων ταχύτητας με αυτοκίνητα για τα Xbox, των Forza MotorSport, και από πλευράς timing οι Αμερικανοί δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν κάτι καλύτερο: το Gran Turismo 6 στο PS3 είναι επισήμως πια "προηγούμενης γενιάς" και το Gran Turismo 7 στο PS4 είναι το λιγότερο ένα χρόνο μακριά, οπότε οι gamers που αναζητούν "νέας γενιάς" συγκινήσεις "σε τέσσερις τροχούς" έχουν αυτή τη στιγμή μία ολοφάνερη, δίχως συναγωνισμό επιλογή. Το αληθινό ερώτημα, λοιπόν, δεν εντοπίζεται στο αν και κατά πόσο το FM6 είναι ποιοτικό και προσεγμένο, γιατί θα ήταν ούτως ή άλλως. Αντιθέτως, εντοπίζεται σε αυτό: μπορεί η καινούργια έκδοση να φέρει "νέο κόσμο" στην πελατειακή βάση του Xbox One για να την διευρύνει;

Στα πρώτα λεπτά ενασχόλησης με το νέο Forza MotorSport αποκομίζει κανείς την εντύπωση πως η δημιουργός του, η Turn10, όντως επιδιώκει ακριβώς αυτό. Η... lifestyle εισαγωγή, ο εντυπωσιακός σχεδιασμός του γραφικού περιβάλλοντος στα μενού και τις επιλογές, ο πανεύκολος χειρισμός στον αρχικό αγώνα όπου οφείλει κανείς να συμμετάσχει πριν από ο,τιδήποτε άλλο, "προδίδουν" αυτήν την φιλοδοξία. Τα πράγματα, ωστόσο, εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο πολύ γρήγορα (οπότε οι φανατικοί οπαδοί της αληθοφανούς οδήγησης... δεν χρειάζεται να ανησυχούν): μετά τις πρώτες "εισαγωγικές" κούρσες το Forza MotorSport 6 υπενθυμίζει σε όλους ότι προσφέρει μεν πολλές οδηγικές "βοήθειες" - όπως και τη χαρακτηριστική του δυνατότητα του "rewind" σε σημείο πρότερο ενός π.χ. σημαντικού λάθους σ' έναν αγώνα - αλλά δεν παύει να απαιτεί από τον παίκτη ενός επιπέδου "σοβαρή" (πολύωρη κι ενίοτε... επώδυνη) ενασχόληση προκειμένου να τον ανταμείψει ανάλογα. Όπως οφείλει, πιθανώς, αφού η σειρά των FM ποτέ δεν ισχυρίστηκε πως έχει τάσεις... Need for Speed.


Αυτά είναι τα κακά νέα: το κοινό που θέλει απλώς να "τρέξει ξέγνοιαστα" με εξωτικά αυτοκίνητα σε πανέμορφες πίστες με το καινούργιο Forza θα είναι σε θέση να το κάνει στην αρχή, όμως σύντομα ο τίτλος θα ζητήσει πολλή περισσότερη προσοχή και προσπάθεια εκ μέρους τους στην οδήγηση - και αυτή δεν θα εγγυάται τη νίκη πάντοτε, καθώς οι αντίπαλοι οδηγοί και ικανότατοι είναι, και... αδίστακτοι! Τα καλά νέα που εξισορροπούν πλήρως αυτό το γεγονός είναι, ωστόσο, εξίσου σημαντικά: ο νέος τίτλος της Turn10, για παράδειγμα, όχι μόνο δεν υποχρεώνει τους gamers στην αγορά extra περιεχομένου (όπως έκανε το Forza 5 και κατακρίθηκε γι' αυτό) αλλά είναι αρκούντως γενναιόδωρος ως προς τί προσφέρει στον παίκτη όσο περισσότερες ώρες οδήγησης αυτός "γράφει" στις εικονικές του πίστες. Μετά από κάποιες ημέρες παιχνιδιού είναι απολύτως εφικτό να έχει κανείς στο γκαράζ του υπερ-αυτοκίνητα για κάθε πιθανό αγωνιστικό σενάριο και, φυσικά, να τα θαυμάζει φωτορεαλιστικά από κάθε οπτική γωνία χάρις στις δυνατότητες του Xbox One. Ένα το κρατούμενο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ