Ori and the Blind Forest

Ζωγραφιστό, παραμυθένιο, υπέροχο!

Είδος: Platform
Φορμά: Xbox One
Τιμή: €19,99

Εταιρία: Microsoft
Διανομή: Microsoft

Τα νέα συστήματα ψυχαγωγίας, όπως νέα θεωρούνται ακόμη τα PS4 και Xbox One, αισθάνονται την... υποχρέωση στα πρώτα κύματα των games τους να επιδείξουν τις δυνατότητές τους με υπερπαραγωγές 3D γραφικών και "κινηματογραφική" παρουσίαση ώστε να πείσουν το κοινό για την απόκτησή τους. Αυτό δεν είναι κακό. Ενίοτε, ωστόσο, εμφανίζεται ένας τίτλος που έχει την σχεδόν... ταπεινή φιλοδοξία να ζωγραφίσει ένα χαμόγελο στα χείλη του παίκτη, να τού θυμίσει πόσο εθιστικά ήταν τα games της δεκαετίας του '80 και του '90 που στηρίζονταν σε απλούς μηχανισμούς παιχνιδιού και, τελικά, να τον διασκεδάσει ή και συγκινήσει με τρόπο γνήσιο - και γι' αυτό αξέχαστο. Το Ori and the Blind Forest είναι ακριβώς αυτό το είδος της παραγωγής: ένα νοσταλγικό ταξίδι στα platform games των δύο αυτών δεκαετιών, το οποίο κατορθώνει να κρατήσει όλα τα θετικά από τους κορυφαίους τίτλους εκείνης της εποχής και να τα προσφέρει πλαισιωμένα με οπτικοακουστικό τομέα μοντέρνο. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικά, αφοπλιστικά εντυπωσιακό. Και σίγουρα ξεχωριστό.

Στo Ori ο παίκτης ελέγχει ένα πνεύμα του δάσους που πρέπει να βρει τον λόγο για τον οποίο αυτό νεκρώθηκε από ζωή - και φυσικά να αντιστρέψει τον μαρασμό του. Για να το πετύχει θα πρέπει να περιπλανηθεί στο δάσος αυτό και να αντιμετωπίσει κάθε είδους παραμορφωμένα φυτά και ζώα, που προσπαθούν να εμποδίσουν τον/το Ori να προχωρήσει στην αποστολή του. Η δράση εκτυλίσσεται σε δύο διαστάσεις, ειδωμένη από τα πλάγια και απεικονιζόμενη με τον ίδιο τρόπο που τίτλοι-θρύλοι όπως τα Metroid και Castlevania καθιέρωσαν στα... τέλη του 20ου αιώνα (sic) σε συστήματα της Nintendo. Δανείζεται, ωστόσο, στοιχεία ακόμη και από κλασικά games της Amiga (όπως το Shadow of the Beast και τα πολλαπλά παράλληλα επίπεδα scrolling του) ή των Sega Master System και Mega Drive (όπως τα Sonic και το συνεχές τρέξιμο-σκαρφάλωμα του ομώνυμου χαρακτήρα). Οι επιρροές είναι ακόμη πιο πολλές και η δημιουργός του τίτλου, η Moon Studios, σωστά τους αποδέχεται - αλλά, προς τιμήν της, έχει ενσωματώσει κάθε μεμονωμένο στοιχείο σε ένα σύνολο με στυλ δικό του.

Ο τρόπος παιχνιδιού είναι επίσης γνώριμος: άλματα που πρέπει να γίνουν με προσοχή ή/και την κατάλληλη στιγμή, γρίφοι βασικού επιπέδου που πρέπει να λυθούν για να ανοίξουν πύλες αρχικά κλειστές, εξερεύνηση που πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να ανακαλυφθούν όχι μόνο οι διαδρομές ως το τέλος κάθε επιπέδου αλλά και ένας αριθμός από μυστικά bonus... όλα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε δεκάδες games την τελευταία 20ετία. Η Moon Studios στη "συνταγή" αυτή έχει προσθέσει την προοδευτική εξέλιξη των δυνατοτήτων του Ori με τρόπο που θυμίζει... τίτλο role playing σε ένα βαθμό: διαφορετικές επιλογές στο πώς θα "επενδυθεί" το υλικό που συλλέγει ο παίκτης, οδηγούν σε ευδιάκριτα διαφορετικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση των ίδιων προβλημάτων (έστω κι αν εν τέλει οι παίκτες μεγιστοποιούν εκ των πραγμάτων όλες τις δυνατότητες του Ori).

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ