PlayStation TV

Ενδιαφέρον και χρήσιμο μεν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις δε

Είδος: Hardware
Τιμή: €99,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Η επιλογή της Sony να καλλιεργήσει το όνομα του PlayStation ώστε αυτό να μην είναι συνώνυμο μόνο με το πιο πρόσφατο σύστημα οικιακής διασκέδασης που διαθέτει στο κοινό, έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα σωστή - βοηθώντας έναν αριθμό διαφορετικών προϊόντων και υπηρεσιών να "βρουν τη θέση τους" στην αγορά πολύ ταχύτερα απ' ότι θα συνέβαινε διαφορετικά. Είναι, ωστόσο, και ελαφρώς... ριψοκίνδυνο να αξιοποιείς ένα brand ομολογουμένως βαρύτιμο σε προϊόντα που δεν έχουν αληθινά καλές πιθανότητες να επιτύχουν εμπορικά - και αυτό ακριβώς φαίνεται να κάνει η Sony με το PlayStation TV, το υβριδικό οικιακό/φορητό σύστημα ψυχαγωγίας που προωθεί αυτόν τον καιρό. Μάς είχε κινήσει το ενδιαφέρον όταν είχε πρωτοανακοινωθεί, μάς είχε αφήσει θετικές εντυπώσεις όταν το είχαμε δει σε λειτουργία για πρώτη φορά στο Los Angeles τον Ιούνιο. Τώρα που έχουμε... συζήσει μαζί του για μια εβδομάδα περίπου, ποιά είναι η γνώμη μας γι' αυτό;

Για όσους και όσες τυχόν χρειάζονται τη σχετική γοργή υπενθύμιση: το PlayStation TV είναι στην ουσία ένα PS Vita που δεν φέρει δική του οθόνη, αλλά αξιοποιεί αυτήν της τηλεόρασης για να προσφέρει διαφόρων ειδών λειτουργίες. Συνδέεται σε οποιαδήποτε συσκευή προβολής φέρει θύρα HDMI, αποδίδει στερεοφωνικό ήχο και εικόνα ανάλυσης 720p/1080i, φέρει υποδοχή καρτών μνήμης τόσο για τις αποθήκευσης δεδομένων που πωλεί η Sony, όσο και για τις κάρτες με games του PS Vita που βρίσκει κανείς στα καταστήματα. Μία θύρα που το PS Vita δεν ενσωματώνει αλλά το PlayStation TV προσφέρει είναι αυτή της ενσύρματης διασύνδεσης μέσω Ethernet (ταχύτητας 10/100 Mbps για τους περίεργους), όπως και θύρα USB για σύνδεση και φόρτιση χειριστηρίου DualShock3/4. Ως συσκευή αυτή καθ' αυτή το PlayStation Vita είναι εντυπωσιακά μικρή και ελαφριά σε σχέση όχι μόνο με το φορητό του αντίστοιχο - αφού δεν ενσωματώνει μπαταρία κι οθόνη - αλλά και γενικότερα: είναι μικρότερη από τα πιο πολλά smartphones και λεπτότερη από ένα πακέτο τσιγάρα. H κατασκευή της δεν είναι... υπερπολυτελείας, βέβαια, αλλά δεν είναι και φθηνιάρικη - απλώς ικανοποιητική.


H νέα αυτή πρόταση της Sony φιλοδοξεί "στα χαρτιά" να προσφέρει μία μεγάλη σειρά από πράγματα, επί του πρακτέου όμως (και δη στην ελληνική πραγματικότητα) πολλά από αυτά τελικά δεν είναι αξιοποιήσιμα. Ας "κάνουμε στην άκρη" αμέσως-αμέσως ποιά από αυτά δεν είναι. Δεν είναι οι Δικτυακές υπηρεσίες που δεν έχουν επίσημη παρουσία στην Ελλάδα, όπως η Netflix (στο εξωτερικό το σχετικό app θα διατεθεί σύντομα στο εξωτερικό). Δεν είναι οι Δικτυακές υπηρεσίες της Sony που βρίσκονται ακόμη σε δοκιμαστική φάση, όπως η PlayStation Now. Και δεν είναι οι πλήρεις λειτουργίες ενός οικιακού "δικτυωμένου" media player γιατί, ενώ το PS TV μπορεί ν' αναγνωρίσει αρχεία multimedia αποθηκευμένα σε άλλα σημεία του ίδιου δικτύου, οι μορφές αρχείου που υποστηρίζει το σχετικό app είναι περιορισμένες σε αριθμό και η συσκευή ελαφρώς... εκλεκτική στο πώς τις αναπαράγει.

Εν ολίγοις: ως player για ταινίες, μουσική και φωτογραφίες, το PlayStation TV δεν εντυπωσιάζει. Ως "πύλη" για Διαδικτυακές υπηρεσίες, επίσης. Η πρωταρχική του αποστολή δεν ήταν ποτέ αυτή, προφανώς, όμως είναι κάτι που θα πρέπει να έχει κανείς "στα υπ' όψιν" (ειδικά για παιδικά δωμάτια). Για το PlayStation Now, προφανώς, επιφυλασσόμαστε για κάποιο χρονικό σημείο μέσα στο 2015... ελπίζουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ