Tearaway Unfolded

Από τη μικρή οθόνη στη μεγάλη, αριστούργημα!

Είδος: Platform
Φορμά: Playstation4
Τιμή: €44,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Ομολογουμένως ούτε εμείς, ούτε άλλα μέσα ενημέρωσης είχαμε κρύψει τον προβληματισμό μας νωρίτερα στη χρονιά όσον αφορά στις επανακυκλοφορίες (remakes) παλαιότερων τίτλων των PS3/PS Vita, στο PlayStation4. Η συλλογιστική της Sony ήταν, και είναι, πως το ποσοστό των κατόχων PS4 που δεν είχαν ποτέ PS3/PS Vita είναι αρκετά μεγάλο ώστε οι επανακυκλοφορίες αυτές να έχουν νόημα. Η δική μας ήταν πως οι σχετικοί πόροι ανάπτυξης θα μπορούσαν να επενδυθούν σε εντελώς νέες ψυχαγωγικές εμπειρίες ειδικά σχεδιασμένες για το PS4 και πως τα remakes σε νέο σύστημα ψηφιακής διασκέδασης αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του. Ε, απ' ότι φαίνεται, κάποιος στα κεντρικά της Sony Computer Entertainment έχει κάνει... σκοπό της ζωής του να "μάς κάνει να φάμε τα λόγια μας", καθώς κάτι η εξαιρετική επανέκδοση του The Last of Us, κάτι το επερχόμενο και ριζικά ανανεωμένο Uncharted Collection, κάτι η απίθανη μεταφορά του Tearaway στο PS4 από το PS Vita... σε λίγο όχι αντίρρηση δεν θα έχουμε για τα remakes, θα ζητήσουμε κι άλλα!

Το Tearaway Unfolded είναι αυτή η "μεταφορά", μεν, του ίσως περισσότερο πρωτότυπου τίτλου που η ίδια η Sony κυκλοφόρησε για το φορητό της σύστημα, αλλά αυτό είναι, ουσιαστικά, το όλο "θέμα": το... προσβάλλεις αν το αποκαλέσεις "απλή μεταφορά". Η Media Molecule - η δημιουργός του και για τις δύο εκδόσεις και από τις λίγες εταιρείες που δείχνουν να σέβονται τη δουλειά τους τόσο, ώστε να μην συμβιβάζονται στην ποιότητα κάθε τίτλου τους - γνώριζε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο πως το Tearaway, όντας "κομμένο και ραμμένο" στις δυνατότητες του PS Vita, έπρεπε να αλλάξει σημαντικά για να μεταβεί σωστά στο PS4. Και δεν αναφερόμαστε στα γραφικά τα οποία έχουν ούτως ή άλλως δεχθεί την αναβάθμιση που θα περίμενε κανείς (ανάλυση 1080p και σταθερά 60 καρέ το δευτερόλεπτο), ούτε στον ήχο, που είναι πλέον πολυκάναλος. Όχι.


Μιλάμε κυρίως για τους μηχανισμούς παιχνιδιού του Tearaway αυτούς καθ' αυτούς, που έπρεπε να προσαρμοστούν στα χαρακτηριστικά του PS4. Η έκδοση για PS Vita χρησιμοποιούσε όχι μόνο την οθόνη αφής του, αλλά και την επιφάνεια αφής στο πίσω μέρος του, καθώς και την κάμερα του φορητού συστήματος της Sony. Στη θέση τους η Media Molecule έχει αξιοποιήσει άλλα μέσα: την επιφάνεια αφής του DualShock4, το γυροσκοπικό έλεγχο του χειριστηρίου (που "διαβάζει" την κλίση του) και το... PlayStation app σε smartphones και tablets. Δεν θα περιγράψουμε με λεπτομέρεια πώς ακριβώς αξιοποιείται το καθένα από αυτά - η... μισή χαρά είναι στην ανακάλυψη, κυριολεκτικά - όμως οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital μπορούν να είναι βέβαιοι πως η δημιουργική ομάδα των LittleBigPlanet έχει σκεφτεί ευφάνταστους τρόπους για τα διαφορετικά σενάρια χειρισμού.

Για να είμαστε ακριβείς, η Media Molecule... "δίνει μαθήματα" στις άλλες δημιουργικές ομάδες όσον αφορά στο πώς μπορούν να κάνουν τον παίκτη να αισθανθεί ότι αληθινά "συμμετέχει" στα όσα διαδραματίζονται στην οθόνη ενός σύγχρονου video game όχι μόνο ελέγχοντας κάτι, αλλά προσφέροντας και δικά του στοιχεία στο περιβάλλον. Με αυτή τη χρήση του PlayStation app προσφέρει δε - από τις ελάχιστες περιπτώσεις που το έχουμε δει σε τίτλο του PS4 ως τώρα - σε έναν δεύτερο παίκτη να συμμετάσχει παράλληλα αλλά δημιουργικά. Το Tearaway Unfolded μπορεί να παιχθεί από γονείς και παιδιά μαζί, άνετα - αφού ένα τουλάχιστον κινητό ή tablet (καλύτερα το δεύτερο) υπάρχει σε πολλά πλέον ελληνικά σπίτια. Τώρα, ποιός θα έχει το χειριστήριο και ποιός το tablet... είναι άλλο θέμα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ